Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» ενώνει το 1ο Γυμνάσιο με το Γυμνάσιο Έγκωμης

Από το 1994 λειτουργεί το δίκτυο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», ένα δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με διετείς διασχολικές συμπράξεις Σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο που συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και από συντονιστές που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι:
α) Η δημιουργία γνωστικών και αξιακών προϋποθέσεων στα παιδιά ώστε να έχουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας της ζωής και της βιωσιμότητας της ανάπτυξης. β) Η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις παιδαγωγικές πρακτικές. γ) Η ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.
Φέτος που συμπληρώνονται 20 χρόνια. Στο Χρυσοπράσινο φύλλο συμμετείχαν πολλά σχολεία της πόλης μας. Το 1ο Γυμνάσιο φέτος συμμετέχει για δεύτερη διετία λόγω της στήριξης που τυγχάνει από την τοπική κοινωνία. Έτσι από 11 μέχρι 14 Δεκεμβρίου 2014 έρχονται 7 μαθητές και 6 μαθήτριες του Γυμνασίου Έγκωμης – Κυριάκος Νεοκλέους της Κύπρου με 3 συνοδούς καθηγητές τους. Οι Κύπριοι μαθητές/μαθήτριες θα φιλοξενηθούν από 7 μαθητές και 6 μαθήτριες του σχολείου μας. Οι συνοδοί καθηγητές τους θα φιλοξενηθούν για δυο νύχτες στο «Ληθαίον» και το τρίτο βράδυ θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο «Eden» στην Καλαμπάκα. Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες για τη βοήθεια που μας προσφέρουν.
Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα επισκεφτούμε την παλιά συνοικία των Τρικάλων, το Βαρούσι, το Κάστρο της Πόλης μας, τα Μετέωρα, την Πύλη και το Κ.Π.Ε Μουζακίου. Οι μαθητές στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου θα ενημερωθούν για το νερό στον πλανήτη, την αξία του και την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση νερού. Θα επισκεφθούμε τον ποταμό Πάμισο για να μάθουμε για την εξέλιξη της χρήσης του νερού παλιότερα και σήμερα. Θα κατανοήσουμε τους κινδύνους και την αναγκαιότητα της συνετής χρήσης και εξοικονόμησης του. Θα ενημερωθούμε για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και δημιούργησε έργα με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον.
Στα πλαίσια του διακρατικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων θα παρουσιάσουν τα περιβαλλοντικά προγράμματα σε κοινή εκδήλωση που θα γίνει στο Επιμελητήριο Τρικάλων που μας προσφέρει το χώρο για την εκδήλωση καθώς στο σχολείο μας δεν υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Έγκωμης –Κυριάκος Νεοκλέους θα δείξουν power point για την Κύπρο και την Κομποστοποίηση. Θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν τραγούδια και χορούς από την Κύπρο. Οι μαθητές του σχολείου μας θα παρουσιάσουν θεατρικό με τίτλο «Ληθαίος: το ποτάμι της Πόλης μας», θα δείξουν power point για τον ποταμό Ληθαίο, η χορωδία του και το χορευτικό μας θα παρουσιάσουν τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.
Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων
και συντονίστρια του προγράμματος
Αποστόλου Μαριάννα Καθηγήτρια Γαλλικών