5η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ

 

Χαιρετισμός του «Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας».

Γράφει ο Βασίλειος Σηφα-κάκης, Φιλόλογος-Θεολό-γος και Α΄Αντιπρόεδρος του ΟΔΕΓ.

 

Δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσα να ξεκινήσω καλύτερα τον πρόλογό μου για τούτη την μεγάλη προσπάθεια, από το να παραθέσω τον ύμνο για τον απανταχού της γης Έλληνα Μετανάστη, που έγραψε ο Κώστας Δουρίδας, από τον Καναδά.

«Ξεκίνησες με μια βαλίτσα

Σήκωσες την Ελλάδα στον ώμο σου

ωσάν τον Διγενή και την σεργιάνισες στις πέντε Ηπείρους. Κράτησες και κρατάς με υπερηφάνεια την ελληνική παράδοση και την ωραία σου καταγωγή! Γιε του Λαέρτη

Σε κάθε γωνιά της γης έχτισες την Ιθάκη σου

κι οι άνθρωποι –άσπροι, μαύροι, και κίτρινοι-

στέκουν στην άκρη σιωπηλοί, γιομάτοι δέος

για να περνά η γαλανόλευκη!

κρατημένη ψηλά στ’ αντρίκειο σου χέρι

καθώς περνά στις παρελάσεις,

καβάλα στ’ άλογο του Θοδωρή Κολοκοτρώνη».

Και είναι πολλοί αυτοί οι Μετανάστες, άλλη μια Ελλάδα, γεμίζουν όλο τον κόσμο, πιο δραστήριοι, περισσότερο ενεργητικοί ακόμα κι’ απ’ την Μητρόπολη, που όπως έγραψε κι’ ο Πρόεδρος της Ένωσης κύριος Βάϊος Φασούλας νυστάζει, η Αθήνα νυστάζει, κοιμάται θα λέγαμε.

Μπορώ να πω πως είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, όχι μόνο για το αρχαίο μεγαλείο και την ιστορία της πατρίδας μου, αλλά και για τους σύγχρονους Έλληνες, που ζουν και δημιουργούν όχι μόνο στον μητροπολιτικό χώρο, μα και στα πέρατα της οικουμένης, που διατρανώνουν με την παρουσία τους την συνέχεια της φυλής μας.

Ταξιδιώτης ήταν πάντα ο Έλληνας. Χιλιάδες χρόνια πριν, ο παππούς μας ο Όμηρος διαπιστώνει στο πρόσωπο του Οδυσσέα ότι «πολλῶν δ’ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω». Και τότε «κατέκτησε» όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ιδρύοντας αποικίες και δωρίζοντας απλόχερα τον πολιτισμό του και σήμερα, με την παρουσία εκατομμυρίων Ελλήνων στην ξενιτειά επιβεβαιώνει την αρχαία δόξα και το μεγαλείο του παρελθόντος.

Πραγματικά ήταν έκπληξη για μας η γνωστοποίηση αυτής της προσπάθειας που αριθμεί ήδη δεκαέξι χρόνια ζωής. Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), τον οποίο εκπροσωπώ, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ) κυρίου Βάϊου Φασούλα, να προλογίσει την έκδοση του πέμπτου τόμου της Ανθολογίας της ΕΕΛΣΠΗ. Πρόκειται για μια Ένωση που ιδρύθηκε το 2001, με την πρωτοβουλία του ακούραστου Προέδρου της και τις προσπάθειες των εξαίρετων συνεργατών του.

Αλήθεια, τι σθένος ψυχικό και καταβολές πρέπει να έχει ένας τέτοιος άνθρωπος που ξεκίνησε την δημιουργική του προσπάθεια στην ζωή του στην Γερμανία ως εστιάτορας, με τρία παιδιά και κατόρθωσε να οργανώσει ένα τέτοιο κίνημα, να συσπειρώσει όλους τους Έλληνες δημιουργούς της Διασποράς σε μία Ένωση των Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των πέντε Ηπείρων;

Γιατί αυτός είναι ο Οργανισμός που δημιούργησε ο κ. Φασούλας, ο οποίος μετρά μέχρι τώρα τέσσερις τόμους έργων των μελών του και πρόκειται να εκδοθεί σύντομα, και ο πέμπτος τόμος.

Μα πώς, θα αναρωτηθεί κάποιος, σε ποιο Πανεπιστήμιο σπούδασαν, που τα έμαθαν τα γράμματα, τόσοι πολλοί και τόσο μεγάλοι Έλληνες Λογοτέχνες και Συγγραφείς της Διασποράς; Ευτυχώς, πάντως, που δεν είναι Φιλόλογοι ή γραμματιζούμενοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων, γιατί, ως ομότεχνός τους, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου, φρονώ ότι το κατάντημα και η φθορά της γλώσσας μας οφείλεται περισσότερο σ’ αυτούς, «τους ειδικούς».

Έτσι, μέσα από τα έργα τους δεν διαφαίνεται μόνο η πνευματική καλλιέργεια των δημιουργών τους, η γλωσσική τους κατάρτιση, η αισθητική τους αντίληψη, οι ευαισθησίες τους, αλλά και η βαθειά τους πίστη στον Ελληνισμό και τον πολιτισμό του, η έδρασή τους στις ρίζες της φυλής μας, στα μάτια τους έχουν ψηφιδωτό τους καημούς της Ρωμιοσύνης, όπως λέει ο Σεφέρης, οι ανησυχίες τους, η βαθειά νοσταλγία για την πατρώα γη και τον ήλιο της, που σαν κι’ αυτόν ήλιος αλλού δεν λάμπει, κατά τον ποιητή, καθώς και η πίκρα με το παράπονό τους για την εγκατάλειψή τους από την Μητρόπολη.

Γιατί εμείς οι γηγενείς, κοντόθωροι, κυνηγώντας το συμφέρον μας δεν ξέρουμε να προσφέρουμε, μόνο να ζητάμε ξέρουμε. Κι’ ο Έλληνας Μετανάστης πρόσφερε πολλά, όχι μόνο στον υλικό τομέα, -πόσες οικογένειες παλαιότερα και σήμερα δεν ζουν με τα εμβάσματα των Μεταναστών; ή όλοι σχεδόν οι μεγάλοι ευεργέτες του Έθνους δεν προέρχονταν από την Διασπορά;-αλλά και στον πνευματικό, αφού αυτός, ο Έλληνας της Διασποράς «μπόλιασε τον ελλαδικό κορμό με τις νέες τάσεις που ευδοκιμούσαν αλλού και ανέδειξε τις πρώτες δυνάμεις του Έθνους μας, εντός και εκτός της Ελλάδος».

Κι’ όσα λέω, τα λέω με επίγνωση και προσωπική εμπειρία, μια και είχα την τύχη να ζήσω για λίγα χρόνια με τους Έλληνες της Διασποράς στην Γερμανία. Έτσι γνωρίζω ότι οι Έλληνες Μετανάστες δεν «κάθισαν ποτέ την ευθύνη στα γόνατά τους» και υψώθηκαν σε γενναίες πράξεις, ποτίζοντας το δέντρο της φυλής μας με το ζείδωρο έργο τους, ιδιαιτέρως σήμερα, που έγιναν όλα πλαστικά και εμπορεύσιμα.

Τι κι’ αν ζουν και δημιουργούν στις καινούριες πατρίδες τους; η Λογοτεχνία είναι μία κι’ ανεξάρτητη από σύνορα κι’ άλλες δεσμεύσεις. Καθένας δημιουργεί σε προσωπικό επίπεδο, με τα δικά του βιώματα και τις ατομικές του ευαισθησίες. Μακριά απ’ την πατρίδα, κάποιος έχει ακόμα κι’ ένα άλλο πλεονέκτημα: δεν υφίσταται τις επιρροές και τις επιδράσεις του μητροπολιτικού χώρου με την τωρινή πολιτική και οικονομική αστάθεια, που φέρνει την αμφισβήτηση και τον παραμερισμό κάθε πολιτιστικής αξίας, ιδεών, θεσμών, παραδόσεων, με εμφανή την τάση να διαφοροποιηθούν και να εξαφανιστούν τελικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία του Έθνους και της φυλής μας.

Ωστόσο, ειλικρινά πιστεύω ότι με τέτοιους κήρυκες ανά τον κόσμο, η Ελλάδα μπορεί να λέει τον λόγο του Προμηθέως, «ου μόρσιμον».

Και λίγα λόγια για τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας τον οποίον εκπροσωπώ.

Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) Αθηνών ιδρύθηκε το 1985 και είναι ένας από τους πολλούς Ομίλους στην Ελλάδα, που έχουν το ίδιο όνομα. Αριθμεί 1.200 μέλη με διαφορετικά επαγγέλματα και ηλικίες, αλλά με ένα σημαντικό ενδιαφέρον, την αγάπη τους για την γλώσσα και τον πολιτισμό.

Σαν σκοπό του έχει θέσει την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας σ’ όλο τον κόσμο, ομογενείς και ξένους, την υποστήριξη της ορθής χρήσης της γλώσσας και την προώθηση της ιδέας ότι μπορεί να χρησιμοποιείται ως διεθνής γλώσσα, παράλληλα με άλλες πολύ διαδεδομένες. Για την επίτευξη των σκοπών του συνεργάζεται με πολλούς άλλους οργανισμούς και οργανώσεις.

Στις δράσεις του ΟΔΕΓ περιλαμβάνονται:

α) Η έκδοση από το 1990 τριμηνιαίου περιοδικού με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ», το οποίο αποστέλλεται σε πάνω από 5.000 παραλήπτες στην Ελλάδα. Προωθείται, επίσης, δωρεάν και σε όλο τον κόσμο σε 76 χώρες, σε όλες τις έδρες Νέων Ελληνικών και Κλασικών σπουδών ξένων Πανεπιστημίων, (αποτελεί βοήθημα των φοιτητών τους) και σε ελληνικές Κοινότητες της Ομογένειας. Πρόσφατα, για ευνοήτους λόγους, εκδίδεται ηλεκτρονικά.

β) Η πραγματοποίηση μέχρι τώρα επτά Διεθνών Γλωσσικών Συνεδρίων με θέματα κυρίως την γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. (1990 στο Δίον Πιερίας, 1993 στην Καβάλα, 1996 στην Αρχαία Ολυμπία, 1999 στα Χανιά, 2002 στην Καβάλα, 2005 στο Κοριλιάνο του Ότραντο στην Νότιο Ιταλία και το 2008 στο Μεσολόγγι). Πλέον τούτων ο ΟΔΕΓ είναι συνδιοργανωτής και άλλων εκδηλώσεων και συνεδρίων σε συνεργασία με άλλους φορείς.

γ) Στον ΟΔΕΓ ανήκει η ιδέα της διεξαγωγής διαγωνισμού των Αρχαίων Ελληνικών στην Γ΄ τάξη των Λυκείων, αρχικά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από το 1997 μέχρι το 2005 με την ευθύνη μόνο του ΟΔΕΓ, ενώ έγινε από το 2002 Πανευρωπαϊκός, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλασικών Σπουδών (ΕΥΡΩΚΛΑΣΙΚΑ) και αργότερα διεθνής. Από το 2006 ο ΟΔΕΓ απεδέχθη πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για την συμμετοχή του σε κοινό διαγωνισμό μαζί με άλλους πέντε φορείς και προσέφερε όλη την αλληλογραφία επικοινωνίας και συνεργασίας με τα σχολεία και τους καθηγητές από τις χώρες που είχαν συμμετοχή στον διαγωνισμό κατά τα προηγούμενα χρόνια καθώς και την αποκτηθείσα εμπειρία του. Τελικά ο διαγωνισμός καταργήθηκε από την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, που φρονούσε ότι πρέπει να μάθουν όλοι οι Έλληνες την Αγγλική γλώσσα, αλλά δεν διευκρίνιζε αν πρέπει να γίνει το ίδιο με την Ελληνική.

δ) Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά του ΟΔΕΓ στην οικονομική στήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κέντρων διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σ’ όλο τον κόσμο, στην παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς και ομογενείς φοιτητές στην Ελλάδα, στην χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές που φοιτούν σε διάφορα Πανεπιστήμια στο εξωτερικό σε έδρες Ελληνικών σπουδών.

ε) Σε ομιλίες και ημερίδες, που γίνονται πολύ συχνά με την πρωτοβουλία του Οργανισμού, έχουν θιγεί πολλά θέματα που αφορούν την γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκδηλώσεις για τους Έλληνες της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, για την Γκρήκο, τα γκρίκλις, το αρχαίο δράμα και κάθε μορφή του πολιτισμού μας. Τελευταίες είναι δύο εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο HILTΟN στις αρχές του 2017 (9η και 10η Ιανουαρίου) με θέματα: «Η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής ως μηχανισμός πολιτιστικής ανάπτυξης» και «Η δυναμική των Αρχαίων Ελληνικών».

Πιστεύουμε κι ελπίζουμε ότι πέρα από κάθε δυσκολία, τις αντιξοότητες και τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουμε θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Αθήνα, Φεβρουάριος 2017, Αθήνα  

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Φαραντάτων 31 – 115 27 Αθήνα