Παντζάρι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

600 γρ. καθαρό τριμμένο παντζάρι. -Αγόρασα 1.200 γρ. μετά την αφαίρεση των φύλλων, το καθάρισμα και το τρίψιμο των βολβών μου έμειναν καθαρά τα 600 γρ.
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλική. -Εδώ να πω ότι ενώ σε όλα τα γλυκά του κουταλιού βάζω λιγότερη ζάχαρη από το βάρος των φρούτων, το παντζάρι την χρειάζεται την ίση ποσότητα ζάχαρης με το βάρος του.
4 ποτήρια νερό = 1 λίτρο. -Προβληματίστηκα για την ποσότητα νερού, αλλά τελικά είδα ότι για να δέσει το σιρόπι και να βράσει σωστά το τριμμένο παντζάρι -ούτε να γίνει μαρμελάδα, αλλά ούτε να είναι σκληρό- χρειάζεται αυτή την ποσότητα του νερού. Εκτός αν βάλετε 3 ποτήρια και είναι ελαφρώς τραγανό.
2 ξυλάκια κανέλα + 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
2 βανίλιες σκόνη
Το χυμό από μισό μεγάλο λεμόνι
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα μια χούφτα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Αφαιρώ τα φύλλα από τους βολβούς των παντζαριών, αφήνοντας όμως λίγο κοτσάνι στο βολβό γιατί έτσι έχει καλύτερο κράτημα στη διαδικασία τριψίματος. Τα ξεφλουδίζω όπως κάνω με τις πατάτες, τα πλένω και τα τρίβω σε χοντρό τρίφτη. Ξεβγάζω 1-2 νερά το τρίμμα παντζαριού και το σουρώνω.

Το βάζω στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύω και αφήνω να βράσει 35-40 λεπτά. Ενδιάμεσα ξαφρίζω τον ελάχιστο καφέ αφρό που θα βγάλει το γλυκό. Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά (περίπου 5-6 λεπτά )και αφού το σιρόπι έχει δέσει και υπάρχει αρκετό στην κατσαρόλα μου, ρίχνω τα ξυλαράκια κανέλας, τη σκόνη κανέλας, τις δυο βανίλιες και το χυμό από το μισό λεμόνι.

Περιμένω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του γλυκού και το μοιράζω σε αποστειρωμένα βαζάκια. Μου έβγαλε ακριβώς 1.500 γρ. υπέροχο γλυκό παντζάρι.

Καλή σας επιτυχία

foodcollection.gr