Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

31η Μαΐου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος
«Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο»

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 και ώρα 11:00-13:00, στο Αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του νέου κτηρίου Ιατρικής, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο», σε αφήγημα της πνευμονολόγου – συγγραφέως κας Δήμητρας Μπουσίου, από την καλλιτεχνική ομάδα «Καρυδότσουφλο».

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του ν. Λάρισας με την ευκαιρία της 31ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος.

Η παράσταση αποτελεί μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για μια συμβολική ιστορία για τις παγίδες, τον εθισμό, το
κάπνισμα και τις εξαρτήσεις που παρουσιάζεται με την τεχνική του μαύρου
θεάτρου. Ο ήρωας της ιστορίας είναι ο Χάρης ένα ζωηρό καταπράσινο βατραχάκι γεμάτο χάρες.

Τολμηρός, ριψοκίνδυνος, γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες. Τριγύρω του
οι παγίδες παραμονεύουν Ο περίγυρος τις μυθοποιεί και τις κάνει να μοιάζουν
επιθυμητές και γοητευτικές. Ο Χάρης θα τολμήσει τη βουτιά στο βάλτο.
Γρήγορα θα καταλάβει τι σημαίνει αυτή του η απόφαση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

http://www.med.uth.gr/DetailsAr.aspx?id=2563

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Νεωτεριστικά Συστήματα Θεμελιώσεων Υποδομών: Εφαρμογές σε Βάθρο Γέφυρας και θαλάσσια Ανεμογεννήτρια

Tην Τετάρτη 25/5/2016 και ώρα 14:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξηστην αίθουσα Α Πολιτικών Μηχανικών με δύο παρουσιάσεις:

Δρ. Ράλλης Κουρκουλης, Τεχνικός Διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής ΕΜΠ

Δρ. Μαριάννα Λώλη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Επικεφαλής ομάδας πειραματικών προσομοιώσεων του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής ΕΜΠ

Γενικός Τίτλος:Νεωτεριστικά Συστήματα Θεμελιώσεων Υποδομών: Εφαρμογές σε βάθρο γέφυρας και θαλάσσια ανεμογεννήτρια

 

Οι 2 παρουσιάσεις:

  1.  Νέα συστήματα Θεμελίωσης Ανεμογεννητριών υποβαλλομένων σε ανακυκλική και Σεισμική Φόρτιση
  2. Σεισμική Μόνωση μέσω λικνισμού: Εφαρμογή σε βάθρο γέφυρας

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Στις 25 Μαΐου 2016 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Πολυμέσων του ΙΑΚΑ η Ελένη Πασχαλούδη

(Δρ. Βαλκανικών Σλαβικών και  Ανατολικών Σπουδών, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) θα μιλήσει με θέμα Οι δημόσιες χρήσεις της Ιστορίας: Η δεκαετία του 1940 στα σχολικά βιβλία Ιστορίας.

Θέμα της ομιλίας θα αποτελέσει η σχολική ιστορία και ιδιαίτερα η παρουσίαση των γεγονότων της δεκαετίας του 1940 από τα σχολικά εγχειρίδια, τόσο μέσα από την αφήγηση, όσο και μέσα από τις αποσιωπήσεις.Η Ελένη Πασχαλούδη είναι ιστορικός, εργάζεται στη μέση εκπαίδευση και είναι  ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η μνήμη και η δημόσια ιστορία.

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Κυματική διάδοση στο

θαλάσσιο/παράκτιο περιβάλλον 

με τη μέθοδο συζευγμένων ιδιομορφών (προβλήματα και εφαρμογές)

 

Κ.Α.Μπελιμπασάκης,

Αν. Καθηγητής

Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Email: kbel@fluid.mech.ntua.gr

 

Παρασκευή27-5-2016, ώρα 12:00
Αίθουσα Α Τμήματος Πολ. Μηχανικών

 

Περίγραμμα:Παρουσιάζονται αποτελέσματα από την ανάπτυξη και εφαρμογή της θεωρίας συζευγμένων ιδιομορφών  (coupledmodes) για την πρόβλεψη της διάδοσης υδάτινων κυματισμών σε θαλάσσιο/παράκτιο περιβάλλον με έντονα μεταβαλλόμενη βαθυμετρία. Η συγκεκριμένη μέθοδος μοντελοποιεί τα φαινόμενα της ανάκλασης, διάθλασης, περίθλασης και διασποράς, χωρίς να εισάγει απλουστευτικές παραδοχές (τύπου mild-slope) ως προς τις κλίσεις του πυθμένα. Η θεωρία βασίζεται σε βελτιωμένη αναπαράσταση του πεδίου σε σειρά τοπικών ιδιομορφών, η οποία περιλαμβάνει πρόσθετους κατάλληλους όρους  για την ικανοποίηση των συνοριακών συνθηκών στην ελεύθερη επιφάνεια και στο κεκλιμένο πυθμένα. Οι πρόσθετες ιδιομορφές επιταχύνουν σημαντικά την σύγκλιση της αναπαράστασης και καθιστούν τη μέθοδο κατάλληλη για εφαρμογές μεγάλης χωρικής διάστασης. Ακολούθως, με την βοήθεια κατάλληλων θεωρημάτων μεταβολής (variationalprinciples), το πρόβλημα διάδοσης και αλληλεπίδρασης κυματισμών σε ανομοιογενές περιβάλλον αναδιατυπώνεται στην μορφή συστήματος μερικών διαφορικών εξισώσεων ως προς τα πλάτη των ιδιομορφών (coupledmodes), το οποίο  έχει την ιδιότητα να εξαπλουστεύεται σε μοντέλα ήπιας κλίσης πυθμένα (mild-slope), στις περιοχές όπου η βαθυμετρία μεταβάλλεται αργά και οι κλίσεις του πυθμένα είναι μικρές εξοικονομώντας υπολογιστικό κόστος.  Σε διάφορα παραδείγματα εφαρμογών της μεθόδου παρουσιάζονται αποτελέσματα υπολογισμού και συγκρίσεις, από όπου προκύπτουν οι δυνατότητες της παρούσας μεθόδου και καταδεικνύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην μελέτη και ανάλυση των θαλασσίων κυματισμών και των επιδράσεων τους σε πλοία και πλωτές ή σταθερές κατασκευές που λειτουργούν σε περιβάλλον μεταβαλλόμενης βαθυμετρίας και στο παράκτιο περιβάλλον.