19.8 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στα Τρίκαλα

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων πραγματοποίησε στην πόλη των Τρικάλων σειρά εκδηλώσεων, τιμώντας τα 100 χρόνια Μνήμης από την έναρξη της δεύτερης και πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

- Advertisement -


Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:

 

Μουσικοχορευτική Παράσταση

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Η Ρωμανία και αν επέρασεν…» στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Υπό την καθοδήγηση και την επιμέλεια του υπεύθυνου του χορευτικού μας, Κωνσταντίνου Δημόπουλου, παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορες περιοχές της Ελλάδος με κεντρικό θέμα την ξενιτιά, τους διωγμούς και  το ξεριζωμό των Ελλήνων.

Συμμετείχαν τα χορευτικά των συλλόγων (αλφαβητικά): Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Μεγ. Καλυβίων (Ε.ΛΟ.Κ.), Κέντρο Χορού Τρικάλων «Η ΤΡΙΚΚΗ», Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου Τρικάλων, Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαγουλιτσιωτών «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΠΡΙΜΠΗ», Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας, Σύλλογος Κρητών Ν. Τρικάλων «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», Χορευτικός Καταγραφικός Σύλλογος «ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ζωντάνευσαν μνήμες και δημιουργήθηκαν συναισθήματα νοσταλγίας και συγκίνησης στο κοινό, το οποίο παρακολουθούσε ενθουσιασμένο και στο τέλος χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τρικκαίων κος Παπαστεργίου, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών, εκπρόσωπος της ΣΜΥ και πλήθος κόσμου.

Κεντρική Εκδήλωση

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση Μνήμης, στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, με κεντρικό ομιλητή το δημοσιογράφο Νίκος Ασλανίδης. Χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Κοσμάς Αποστολίδης, ενώ η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε τα παραδοσιακά τραγούδια «Αητέν’ς επαραπέτανεν» και «Εμείς είμες αργοναυτών». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο βιβλίου του Νίκου Ασλανίδη «Μάρτυρες… 100 χρόνια μέτα», όπου η γραμματέας του συλλόγου Νόπη Παπαδοπούλου διάβασε δυο από τις μαρτυρίες του βιβλίου. Πρόκειται για μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, τις οποίες κατέγραψε ο συγγραφέας, στα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας. Στη συνέχεια προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα του Πόντο. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν μουσικός, και ο μοναδικός επιζήσαντας της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, στο οποίο η δημοσιογραφική έρευνα και σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη.

Η συγκίνηση του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν διάχυτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος του δημοτικού σύμβουλος Μιχάλης Λάππας,  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ντίνος Μπάρδας και Γιάννης Μπουτίνας, και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών και φυσικά τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις:

 

  • Προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών», του Δρ. Ιστορίας Θεοδοσίου Κυριακίδη, στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης των Τρικάλων, από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2019, στο Κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου.
  • Πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας «Μνήμες Πόντου», στο Οθωμανικό Χαμάμ του Μουσείου Τσιτσάνη, από τις 5 έως τις 19 Μαΐου 2019. Η έκθεση περιελάμβανε φωτογραφίες από πρόσωπα, κτήρια, εκκλησίες, σχολεία, μνημεία καθώς και στιγμιότυπα της κοινωνικής ζωής από διάφορες περιοχές και πόλεις του ιστορικού Πόντου, από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου, τις οποίες η ίδια έχει παραχωρήσει εδώ και χρόνια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης προβαλλόταν βίντεο με συνέντευξη που έχει παραχωρήσει η Άννα Θεοφυλάκτου στο e-pontos.gr .

 

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, στο Ριζαριό Τρικάλων

Εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται και τιμάται αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους στο Ριζαριό. Φέτος πραγματοποιήθηκαν θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου έγινε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, ενώ ομιλία για τη Γενοκτονία πραγματοποίησε εντός του Ναού ο Πρόεδρος του συλλόγου Κοσμάς Αποστολίδης. Στη συνέχεια έγινε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα στην πλατεία της συνοικίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε, στον ίδιο χώρο, εκδήλωση με τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, υπό τη συνοδεία των μουσικών Ηλία Παναγιωτίδη στη λύρα και Γιώργου Παρασκευόπουλου στο νταούλι. Επίσης, η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Τραντέλλενοι».

 

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων

Το πρωί της 19ης Μαΐου ο σύλλογος μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις Μνήμης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου μεταφέρθηκε το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, από τον Άγιο Χαράλαμπο Ριζαριού στον

Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των 353.000 νεκρών. Το μέλος του συλλόγου μας και φιλόλογος, Σοφία Λαζαρίδου, πραγματοποίησε ομιλία για τα «100 χρόνια από τη Γενοκτονία».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην πλατεία προσφυγικού συνοικισμού, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

 

 

Για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω εκδηλώσεων ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Τρικκαίων και προσωπικά το Δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση τους. Την Κυρία Άννα Θεοφυλάκτου και το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του φωτογραφικού αρχείου. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων για την παραχώρηση του αίθουσας του Δίδυμου Οθωμανικού Χαμάμ (Παλαιές Φυλακές) για την πραγματοποίηση της έκθεσης φωτογραφίας.  Τον Θεοδόση Κυριακίδη για την παραχώρηση του ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών». Τον Θεόφιλο Κωτσίδη για την παραχώρηση αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού καθώς και για την βιντεοσκόπηση και φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων μας. Τον Στέφανο Τσότσο για τη βιντεοσκόπηση της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης. Τη Βασιλένα Μητσιάδη, τον Στέλιο Καραγιώργο και το προσωπικό του Κέντρου Έρευνας-Μουσείου Τσιτσάνη για την πολύτιμη βοήθεια τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας και της κεντρικής μας εκδήλωσης. Το προσωπικό του Κινηματοθεάτρου του Μύλου Ματσόπουλου για τη βοήθεια τους κατά τη διάρκεια των προβολών του ντοκιμαντέρ στα σχολεία της πόλης μας. Τα καταστήματα PARANOIA και ADMIRAL για τις κούκλες, τις οποίες ντύσαμε με παραδοσιακές φορεσιές του πόντου στην έκθεση φωτογραφίας. Τον κεντρικό μας ομιλητή, Νίκο Ασλανίδη. Τον υπεύθυνο διδασκαλίας του χορευτικού μας Κωνσταντίνο Δημόπουλο. Όλους του μουσικούς. Τους χορηγούς επικοινωνίας για την προβολή των εκδηλώσεων μας. Όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν στη Μουσικοχορευτική μας παράσταση. Και φυσικά τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που για ακόμη μια φορά στήριξαν τις εκδηλώσεις μας.

 

Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την aιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.

 

Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος  Κοσμάς Αποστολίδης

Η Γραμματέας Νόπη Παπαδοπούλου


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ