16.3 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μετέωρα: Κρέμασαν εκατοντάδες μαντήλια σκαρφαλώνοντας στην σκήτη του Αγίου Γεωργίου (ΒΙΝΤΕΟ-62 ΦΩΤΟ)

Ένα έθιμο του Άη Γιώργη του Μανδηλά που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, τηρήθηκε σήμερα στο Καστράκι Καλαμπάκας. Στην σκήτη του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, σε έναν από τους βράχους του συμπλέγματος των Μετεώρων, που κάτω ακριβώς είναι κτισμένο το ομώνυμο εξωκκλήσι , αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας και απλός κόσμος, αναρριχήθηκαν για να κρεμάσουν εκατοντάδες μαντήλια, που προσφέρουν οι πιστοί.

- Advertisement -

Στο τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, σε όλους τους πιστούς προσφέρεται από ένα κομματάκι ύφασμα από τα μαντήλια που είχαν κρεμαστεί στην σκήτη. Το ύψος του βράχου είναι περίπου 35 μέτρα και οι πιο τολμηροί καταφέρνουν να αναρριχηθούν, αφήνοντας το μαντήλι στην σκήτη, εκπληρώνοντας το τάμα τους. Για όσους δεν μπορούν, την διαδικασία αναλαμβάνουν οι αναρριχητές της Ο.Λ. Καλαμπάκας.

Στο έθιμο του Αγίου Γεωργίου συμμετέχουν και μουσουλμάνοι της Θράκης κάθε χρόνο και αυτό γιατί όπως εικάζεται, μία τουρκάλα μουσουλμάνα, έδεσε με το μαντήλι της την μεγάλη πληγή ενός χριστιανού ξυλοκόπου και ως εκ θαύματος θεραπεύτηκε αμέσως.

Εκτός από τους εκατοντάδες επισκέπτες, παρόν στην εκδήλωση ήταν και τοπικοί άρχοντες.

Σημειωτέο πως το σημερινό έθιμο του Άη Γιώργη του Μανδηλά, καλύφτηκε από τηλεοπτικό συνεργείο Γερμανικού καναλιού.

Στην κάμερα του trikalaola.gr μιλούν, συμμετέχοντες που εξηγούν τα του εθίμου και απλός κόσμος.

Δείτε το βίντεο και τις 62 φωτογραφίες.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ