Όλη η πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα

ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ…ΚΡΑΤΟΣ…!

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D., Πολιτευτής Τρικάλων

 

Το ότι φτάσαμε στο «τελευταίο σκαλί της σκάλας του κακού» δεν είναι διόλου τυχαίο. Ούτε ήρθε ξαφνικά ούτε, φυσικά, περίμενε ο λαός να πάρει τη μορφή της…χιονοστιβάδας, που σάρωσε τα πάντα. Η Ελλάδα του Χθες δεν έχει πλέον καμία σχέση με την Ελλάδα του Σήμερα. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν θα βγούμε και πότε θα βγούμε από το…τούνελ της καταστροφής, που μπήκαμε εδώ και οχτώ χρόνια.

 

Τώρα μπορούμε να αποτιμήσουμε και το μέγεθος της καταστροφής και τις αιτίες, που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία. Τα λάθη που έγιναν στον τομέα της Οικονομίας και στην Λειτουργία της Κοινωνίας, του Κράτους και της Δημοκρατίας, καθώς και η νοοτροπία των πολιτών, εμπεριέχουν όλες τις…αμαρτίες της σημερινής καταστροφής. Οι αγκυλώσεις του Κοινωνικού και κυρίως του Πολιτικού Συστήματος και η Νοοτροπία των Πολιτικών Προσώπων ευθύνονται, σχεδόν, για τα πάντα.

 

Πραγματική Δημοκρατία, πραγματική Αξιοκρατία και πραγματική Δικαιοσύνη δεν είχαμε ποτέ. Οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούσαν το Κράτος προσωπικό τους λάφυρο και τους πολίτες τους έβλεπαν σαν ένα σκαλοπάτι για να αναρριχηθούν στην εξουσία και να παραμείνουν σε αυτή. Πολλές φορές οι πολιτικοί προσπάθησαν να χειραγωγήσουν ακόμα και τη Δικαιοσύνη, που είναι ο βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας.

 

Μέσα σε αυτό το γκρίζο και νοσηρό Κοινωνικό, Οικονομικό και Πολιτικό κλίμα στήθηκε το…περίφημο ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Οι Ρωμαίοι έλεγαν, όταν θυσίαζαν προς τους θεούς της εποχής εκείνης το εξής «Θεέ μου σου δίνω για να μου δώσεις». Το Πελατειακό Κράτος είναι ένα μικρό δείγμα του πως λειτουργούσαν και λειτουργούν οι κοινωνίες, οι πολιτικοί, οι πολίτες και το κράτος. Στήθηκε η… «φάμπρικα» αυτή όχι για το καλό της πατρίδας αλλά για το καλό των Πολιτικών. Για να έχεις επιτυχία στον τομέα αυτόν έπρεπε να έχεις εκλογική βάση, για να την χρησιμοποιείς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αυτή η νοοτροπία δημιούργησε ένα Άρρωστο Κράτος με 1.300.000 υπαλλήλους τη στιγμή, που μεγάλα κράτη στην Ευρώπη, λειτουργούσαν αλλά και λειτουργούν μόνο με 200.000 – 300.000 υπαλλήλους.

 

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποσχέθηκαν το 2015, πως θα καταργήσουν το Πελατειακό Κράτος και θα υπάρξει Αξιοκρατία και Διαφάνεια παντού. Δυστυχώς, ήταν και αυτό ένα προεκλογικό ΨΕΜΑ, για να κλέψουν την ψήφο των πολιτών και για να γίνουν «βεζίρηδες στη θέση του βεζίρη». Παρά τις παθογένειες της οικονομικής κρίσης, οι Τσίπρας-Καμμένος, έστησαν το δικό τους Πελατειακό Κράτος. Χωρίς Αξιοκρατία και Διαφάνεια βόλεψαν δεκάδες χιλιάδες «δικά τους παιδιά» δηλαδή του κομματικού σωλήνα, σε κρατικές θέσεις και με παχυλούς μισθούς. Φυσικά αναξιοκρατικά και χωρίς διαφάνεια.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα έμεινε πίσω» εξαιτίας του Πελατειακού Μοντέλου Διακυβέρνησης η ίδια κατάσταση σήμερα ζει και βασιλεύει. Επί των ημερών της Συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου σ’όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τις ΔΕΚΟ και στα Υπουργεία διορίστηκαν, σε μια…νύχτα, κομματικά πρόσωπα με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες. Οι FINANCIAL TIMES του Λονδίνου πρόσφατα έγραψαν, πως «περισσότερες από 30.000 Προσλήψεις στο Δημόσιο έγιναν με τέτοια κριτήρια». Έτσι η Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% και το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 33%.

 

Το σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης παραμένει Α ν α π ο τ ε λ ε σ μ α τ ι κ ό  και η Βιώσιμη Ανάκαμψη δεν έρχεται. Διορθωτικές αλλαγές ουσίας δεν φαίνονται πουθενά, παρά τους λαϊκισμούς και τις υποσχέσεις της Συγκυβέρνησης. Το Δημόσιο εξακολουθεί να παραμένει ο Μεγάλος Ασθενής και με μικρές αμοιβές. Οι καλύτερες προϋποθέσεις και οι καλές αμοιβές πλέον διαφαίνονται στον Ιδιωτικό τομέα.

 

Ανάμεσα στο «Πελατειακό Κράτος» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Οι μεν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βόλευαν πολλούς…Αριστερούς και άφηναν στο περιθώριο τους οπαδούς τους, πολλοί από τους οποίους είχαν και τεράστια προσόντα ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τακτοποιούν ΜΟΝΟ «τα Δικά τους Παιδιά», που πολλές φορές δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

 

Η…ΚΑΤΑΡΑ του Ρουσφετιού πρέπει κάποτε να σταματήσει, προκειμένου να φτιαχτεί ένα Λειτουργικό Κράτος και μια Αξιοπρεπής Κοινωνία, με Αξιόλογους Πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξουν και τραγωδίες, σαν αυτή στο Μάτι της Αττικής.

 

Θα σταματήσει, όμως;

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού κ. Γαβρόγλου στη Θεσσαλία

 

Ο σκοπός της επίσκεψης Γαβρόγλου στη Θεσσαλία δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με τα μορφωτικά και εργασιακά συμφέροντα των φοιτητών και των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Η επίσκεψη του Κ. Γαβρόγλου στις θεσσαλικές πόλεις, στα πλαίσια των διεργασιών για τη συγχώνευση των ΑΕΙ και ΤΕΙ καμιά απολύτως σχέση δεν έχει με τα πραγματικά μορφωτικά και εργασιακά συμφέροντα των φοιτητών ούτε με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας περιόδευσε, κυρίως για να κάμψει τις αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και να διασφαλίσει τη συμφωνία τους στις αλλαγές που σχεδιάζει για να προσαρμοστούν οι πανεπιστημιακές σχολές στα συμφέροντα της αγοράς και των τοπικών επιχειρηματικών ομίλων.  Δήλωσε την αποφασιστικότητά του για το προχώρημα αυτών των αλλαγών, που όσο και αν προσπαθεί να τις περιβάλλει με δήθεν «ακαδημαϊκά κριτήρια», αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναγκαία προσαρμογή της ανώτατης  εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Η «δίκαιη ανάπτυξη», που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δηλαδή, η στήριξη των κερδών του κεφαλαίου π.χ. στον Αγροτοδιατροφικό Τομέα, στον τομέα της Ιδιωτικής Υγείας, στον τομέα του Τουρισμού – Πολιτισμού, έχει ανάγκη τη δημιουργία των νέων Σχολών, των διετών προγραμμάτων κατάρτισης, που Θα τους παρέχουν στους επιχειρηματίες τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα έρευνα.

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια να δημιουργηθούν αυταπάτες από πλευράς του Υπουργείου, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στο νέο Πανεπιστήμιο και στη Θεσσαλία, δεν θα έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εργαστηριακές και άλλες υποδομές (εστίες, λέσχες κλπ.).

Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα παραμένουν:

Η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος. 

Η έλλειψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού.

Η παντελής απουσία της φοιτητικής μέριμνας. Ειδικά για το υπάρχον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει εστία.

Η μεταφορά σημαντικής γνώσης στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης και στα σεμινάρια πιστοποίησης.

Η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως «πελάτες» που αγοράζουν από τον «τιμοκατάλογο» των ακριβών μεταπτυχιακών, των νέων διετών προγραμμάτων, των προγραμμάτων πιστοποίησης κλπ.

 

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, όλο τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας:

 • Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
 • Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.
 • Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
 • Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
 • Όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
 • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.
 • Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες
 • Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Ειδικά για τους σπουδαστές που τα τμήματά τους θα κλείσουν, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να μην ανεχτούν την υποβάθμιση των σχολών τους, αφού θα κλείσουν, να μπορούν όλοι δίνοντας εξετάσεις να ενταχτούν στα αντίστοιχα τμήματα που θα προκύψουν.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
 • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.
 • Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
 • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.
 • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

 

 

Σε αυτήν τη βάση μπορεί να δυναμώσει η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως Τμήματος και Σχολής, κόντρα στη λογική «ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του» που καλλιεργούν διάφοροι. Ενότητα που είναι αναγκαία γιατί κανένα τμήμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενιαίας αντιλαϊκής επίθεσης.

 

Χρειάζεται να συμπορευτούν οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

 

 

Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ