Πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα, κομμάτων, σωματείων, οργανώσεων, βουλευτών, πολιτευτών

Η ΟΔΥΝΗΡΗ «ΚΑΘΟΔΟΣ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΤουΓεωργίουΠαπασίμου
Δικηγόρου

Λιγότερο από τέσσερα χρόνια μας χωρίζουν από μια σπουδαία επέτειο της σύγχρονης Ιστορίας του Ελληνισμού. Την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη του μεγάλου Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, του 1821. Και ενώ θα περίμενε κανείς, σε αυτή τη συμβολική επέτειο, ο Ελληνισμός να εμφανίζει στοιχεία ανάτασης και αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον του, η πραγματικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη. Η Ελλάδα διανύει μία από τις χειρότερες συγκυρίες της σύγχρονης Ιστορίας της, αφού η «γάγγραινα» έχει εισχωρήσει βαθιά σε όλα τα μέλη του οργανισμούτης. Τίποτα δεν μπορεί να αποκρύψει αυτή την «σήψη», όπως, για παράδειγμα, η «θεατρικού τύπου» πόλωση του ελλιπούς πολιτικού προσωπικού, που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες.
Είναι μια Χώρα, που υφίσταται την σκληρή μνημονιακή κηδεμονία, πίσω από την οποία κρύβονται οι στρατηγικοί στόχοι των δανειστών για βίαιη εσωτερική υποτίμηση, έτσι ώστε να μπορούν να εκποιηθούν πάμφθηνα οι φυσικοί πόροι και η δημόσια περιουσία. Αυτή η στρατηγική «αποικιοποίησης» βρίσκεται σήμερα σε πλήρη υλοποίηση, με «πρόθυμους εκτελεστές» το «ημιθανές» πολιτικό προσωπικό και την «κλεπτοκρατική» οικονομική ολιγαρχία. Η «αιμορραγία» είναι συνεχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «εξοστρακισμός» της νέας γενιάς των επιστημόνων, η οποία, αντί να ενεργοποιηθεί ως «ατμομηχανή» για την ανάπτυξη της Χώρας, χρησιμοποιείται ως έτοιμο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στις καπιταλιστικές οικονομίες της Δύσης.
Η βαθειά κρίση αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα και το οικονομικό πρόβλημα, πλέον, έχει μετατραπεί σε πρόβλημα επιβίωσης του Λαού. Παράλληλα, θέτειπολλαπλά ερωτήματα, που αγγίζουν το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, φιλοσοφικό καιψυχολογικό επίπεδο, ως προς την επιβίωση του Ελληνισμού.
Η απάθεια μεγάλης μερίδας του Λαού, ως ιδιότυπη έκφραση διαμαρτυρίας, αποτυπώνεται στη μαζική αποχή από τα πολιτικά τεκταινόμενα και στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Η εξέλιξη αυτή, όμως, είναι καταστροφική.Τόσο βραχυπρόθεσμα,γιατί αποτελεί«ασπίδα προστασίας» στο σημερινό «σάπιο» πολιτικό εποικοδόμημα, όσο και μακροπρόθεσμα, αφού δεν παρεμβάλλεται κανείς και τίποτα για την ανακοπή της πορείας της Χώρας προς τον «γκρεμό».
Οι σκληρές αυτές διαπιστώσεις, είναι προφανές ότι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αισιόδοξα επικοινωνιακά «φληναφήματα» της σημερινής πολιτικής εξουσίας. Πλην όμως, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται τόσο από τα βιώματα της πλειοψηφίας των πολιτών και την αίσθησήτους ότι η Χώρα βρίσκεται σε έντονη κατηφορική πορεία, όσο και από όλα τα αντικειμενικά στοιχεία. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα(«GlobalCompetitivenessReport») και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την απασχόληση, τις επενδύσεις και τους μισθούς. Οι διαπιστώσεις τους σοκάρουν:
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 87ηθέση της παγκόσμιας κατάστασης ανταγωνιστικότητας,πίσω από Χώρες όπως η Αλγερία, η Σρι Λάνκα, αλλά και Βαλκανικές, γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. Στους δώδεκα πυλώνες, που εξετάζονται στην έκθεση αυτή, καταλαμβάνουμε την 87η θέση, στους θεσμούς, την 117η θέση στο μακροοικονομικό περιβάλλον, την 93η θέση στην αποδοτικότητα της αγοράς προϊόντων, την 110η θέση στην αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας, την 133η θέση στην ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών αγορών και την 75η θέση στην καινοτομία. Οι βασικοί, δε,παράγοντες που συμβάλλουν στα παραπάνω είναι οι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, το φορολογικό πλαίσιο, οι ασταθείς πολιτικές, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η διαφθορά και η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας.
Αλλά και οι διαπιστώσεις που εξάγονται από την έκθεση της ΓΣΕΕ δεν προσφέρουν την παραμικρή αισιοδοξία. Οι επενδύσεις βρίσκονται 63% χαμηλότερα από αυτές του πρώτου τριμήνου του 2008, ενώ με βάση τον μέσο ρυθμό αύξησης του 2016, ο όγκος των επενδύσεων θα φτάσει στο επίπεδο του α’ τριμήνου του 2008, το έτος 2033 !! Ο βαθμός απασχόλησης του εργατικού δυναμικού παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός στο 52%, το δε ποσοστό της πραγματικής ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, κυμαίνεται στο 28,7%. (30,8% το αντίστοιχο τρίμηνο το 2016). Σύμφωνα, τέλος, με τη δήλωση του Προέδρου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:«δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα για σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη».
Μοναδική ελπίδα αποτελεί η συνειδητοποίηση από όλους μας, ότι η συνεχιζόμενη «κάθοδος» του Ελληνισμού, δεν έχει «πάτο», εάν εμείς δεν αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι σε αυτή την πορεία παρακμής. Αυτό μπορεί να αποτελέσει καιτο πρώτο σημαντικό εφαλτήριο για τη δημιουργία αναχώματος και την απαραίτητη προϋπόθεση της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού Υποκειμένου Ανατροπής.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Αναθεώρηση των κριτηρίων επιλογής εκμετάλλευσης για τη δράση 10.01.04«Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στο μέτρο 10 «Γεωπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» εντάσσεται και η δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Η δράση αυτή που αποσκοπεί ουσιαστικά στη μείωση της ρύπανσης του νερού από νιτρικά ιόντα και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές έρχεται να βοηθήσει τους αγρότες να μεταβούν σταδιακά σε γεωργικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις αποδόσεις της παραγωγής τους και κατά συνέπεια το εισόδημά τους.
Η δράση αυτή αφορά σε 30 περιοχές παρέμβασης οι οποίες με ΚΥΑ από το 1999 έως το 2014 έχουν χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, καθώς καιεπτά περιοχές σημαντικών υγροτόπων. Με την ΥΑ αριθμό1013/95296 (ΦΕΚ Β΄ 3256/2017) έχουν τεθεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας καθώς και τα κριτήρια επιλογής εκμετάλλευσης μετην αντίστοιχη μοριοδότηση. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων έχουν οι εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε περιοχές με κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση υπογείων υδατικών συστημάτων (ΥΥΣ), οι οποίες μοριοδοτούνται σημαντικότατα(+100) και σε προστατευόμενες περιοχές σε μικρότερο βαθμό (+20). Άμεση συνέπεια, είναι ουσιαστικά ο αποκλεισμός από το εν λόγω μέτρο, καλλιεργειών σε περιοχές που αν και παρουσιάζουν προβλήματα νιτρορύπανσης, τα υπόγεια ύδατα τους έχει αξιολογηθεί ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Ο ανωτέρω χαρακτηρισμός περί της καλής ή κακής ποιοτικής κατάστασης των ΥΥΣ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σύνταξης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής από την ειδική γραμματεία υδάτων. Δυστυχώς, η αξιολόγηση και η ταξινόμηση των ΥΥΣ έχει γίνει με βάση ελλιπή πρωτογενή δεδομένα, μη επαρκούς και κάθε άλλο παρά συστηματικής παρακολούθησης της ποιότητας των υπογείων υδατικών συστημάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 2 της οδηγίας 2006/118/ΕΚ (που αφορά στην προστασία των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση) δεν επιτρέπεταινα χαρακτηριστεί ως καλής χημικής κατάστασης ένα σύστημα υπόγειων υδάτων όταν παρατηρείται έστω και σε ένα σημείο ελέγχου υπέρβαση των τιμών των προτύπων (ανώτερες αποδεκτές τιμές, ΑΑΤ),παρά μόνο αν υπάρχει ενδεδειγμένη έρευνα και σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις-που δεν συντρέχουν στην περίπτωση της Ελλάδας -εφόσον δεν υπήρχε συστηματική καταγραφή.
Παρ΄ όλα αυτά και χωρίς να στοιχειοθετείτεεπαρκώς έχουν χαρακτηριστεί ως καλής ποιοτικής (χημικής) κατάστασης ΥΥΣ τα οποία έχουν υπερβάσεις στις ΑΑΤ για τα νιτρικά ιόντα σε ποσοστό μεγαλύτερο 20% των σημείων ελέγχου.Μερικά από τα ΥΥΣ όπου συμβαίνει αυτό βρίσκονται στις περιοχές των Σερρών, της Δράμας, του Κ.Α. Βερμίου, του κάτω ρου Αλιάκμονα, και σε πολλά από τα Θεσσαλικά συστήματα, πιθανότατα δε και σε άλλες, στις οποίες δεν κάναμε την αντιπαραβολή. Παραδόξως, το γεγονός αυτό αναφέρεται και μέσα στο Σχέδιο Διαχείρισης στην αξιολόγηση της ποιοτικής κατάστασης των εν λόγω συστημάτων. Ενώ, δηλαδή, υπάρχουν υπερβάσεις των ΑΑΤ των μετρήσεων, τελικά τα ΥΥΣ χαρακτηρίζονται ως «καλής» ποιοτικής (χημικής) κατάστασης και εμφανίζονται στο χάρτη με πράσινο χρώμα, σαν να μην έχουν δηλαδή πρόβλημα.
Επίσης, υπάρχουν περιοχές που λόγω έλλειψης στοιχείων δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν και να χαρακτηριστούν και αυτές οι περιοχές επίσης εμφανίζονται ως ΥΥΣ καλή ποιοτικής κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, η οδηγία 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής υδάτων ορίζει ότι πλέον της παρακολούθησης των χαρακτηριστικών των ΥΥΣ (π.χ. ποιοτικών), απαιτείται και η επισκόπηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κατάσταση των υδάτων, ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως οι τάσεις. Στην ΥΑ 1013/95296/2017, με την ενεργοποίηση μόνο των δύο αυτών κριτηρίων επιλογής (περί της ποιοτικής κατάστασης των υδάτων και των προστατευόμενων περιοχών), όπως αυτά προκύπτουν από τα Σχέδια Διαχείρισης, παραλείπεται να ληφθεί υπόψη η σημαντική παράμετρος των υφιστάμενων ανθρώπινων πιέσεων.
Σημειώνεται τέλος ότι, μόλις πρόσφατα 4/10/2017, η επιτροπή με προειδοποιητική επιστολή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίουπου έκρινε ότι η Ελλάδα παρέμβει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη νιτρορύπανση (οδηγία 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου), επειδή δεν χαρακτήρισε ως ευπρόσβλητες ζώνες ορισμένες ζώνες στις οποίες παρατηρείται παρουσία μαζών υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50 mg/l και/ή από φαινόμενο ευτροφισμού και δεν εκπόνησε τα προγράμματα δράσεως σχετικά με τις ζώνες αυτές εντός ενός έτους μετά τον εν λόγω χαρακτηρισμό, παρέμβει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των άρθρων 3, παράγραφος 4, και 5, παράγραφος 1, της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 1991, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

Επειδή η εμφάνιση νιτρικών ιόντων και άλλων ρυπογενών παραγόντων στα υπόγεια ύδατα είναι πολύ μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, προκαλούν καρκινογενέσεις και η απορρύπανσή τους είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα,
Επειδή οι Έλληνες αγρότες είναι συνειδητοποιημένοι, έχουν καταλάβει τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και περιμένουν να ενταχθούν στη δράση,
Επειδή οι μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε ο χαρακτηρισμός της ποιοτικής κατάστασης των ΥΥΣ έγιναν με ελλιπή στοιχεία και όχι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες,
Επειδή ο λανθασμένος χαρακτηρισμός της ποιοτικής κατάστασης κάποιων ΥΥΣ είναι λόγος μη επιλεξιμότητας μιας περιοχής που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της ποιοτικής κατάστασης των ΥΥΣ και σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία
Επειδή διανύουμε το στάδιο διαβούλευσης της 1ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Ποια άλλα κριτήρια θα ενταχθούν-τροποποιηθούν στην προκήρυξη του μέτρου 10.01.04 και με ποιο τρόπο, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο πραγματικός στόχος του προγράμματος που είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα;
2.Προτίθενται να εντάξουν ως κριτήρια αξιολόγησης τις ανθρωπογενείς πιέσεις (π.χ. σημειακές πηγές ρύπανσης από τη βιομηχανία) και ιδίως την εντατικοποίηση της γεωργίας που αποτελούν τη βασική αιτία για τη συσσώρευση νιτρικών ιόντων στα ΥΥΣ, ούτως ώστε να έχουμε χαρακτηρισμό των ευπρόσβλητων ζωνών με όσο το δυνατό περισσότερα αποδεκτά κριτήρια και να αποφεύγονται περεταίρω δικαστικές υποθέσεις;
3.Ποια μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε να γίνεται με συστηματικότερο τρόπο και σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά πρότυπα η παρακολούθηση και η τελική αξιολόγηση των ΥΥΣ και των σχεδίων διαχείρισης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταμπουλή Αφροδίτη
Αθανασίου Αθανάσιος
Αντωνίου Χρήστος
Αραχωβίτης Σταύρος
Γκαρά Αναστασία
Δημαράς Γιάννης
Δριτσέλη Παναγιώτα
ΖεϊμπέκΧουσεḯν
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καστόρης Αστέριος
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Καφαντάρη Χαρά
Κοζομπόλη Αμανατίδη Παναγιώτα
Μανιός Νίκος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νίκος
Παραστρατίδης Θεόδωρος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ-Μπέττυ
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταματάκη Ελένη
Στογιαννίδης Γρηγόρης

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης το νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου
Αιχμηρός απέναντι στη Κυβέρνηση στάθηκε ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ1, σε συζήτηση για το νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Σημείωσε πως η Κυβέρνηση επέλεξε να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τώρα που έγινε η κατάθεση του προϋπολογισμού, με επιπλέον φόρους 1,8 δις ευρώ κάθε χρόνο, και προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από ζητήματα όπως η ανεργία, η μείωση των συντάξεων, η φτωχοποίηση.
Ο κ. Σκρέκας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για τακτικισμό πολιτικής κερδοσκοπίας, λέγοντας «ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να δώσει λύση στο πρόβλημα μιας κοινωνικής ομάδας, αλλά να το εκμεταλλευτεί, προκειμένου να κερδίσει πολιτικά. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας μας σήμερα: ότι έχει έναν πρωθυπουργό που χρησιμοποιεί τα προβλήματα του κόσμου για να κερδίσει σε δημοφιλία και να παραμείνει στην εξουσία».
Τέλος, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως η νομοθέτηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος έγινε με εξαιρετική προχειρότητα, αφού δεν ελήφθησαν υπόψη οι γνώμες των ειδικών, ενώ εγείρεται και σειρά ζητημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Υπάρχουν νομικά κενά. Τί γίνεται με την υιοθεσία; Τί γίνεται με την ιθαγένεια; … Όλα αυτά έπρεπε να αντιμετωπιστούν, δεν αντιμετωπίστηκαν και θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον στην ίδια κοινωνική ομάδα που υποτίθεται πως ήθελε να βοηθήσει η Κυβέρνηση.»

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Αυτοί στα σαλόνια, με την ολιγαρχία
Εμείς στο δρόμο του αγώνα, με το λαό
Φαίνεται ότι ο αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ και «γενικός κουμανταδόρος» του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Χρήστος Μπάτζιος, ζήλεψε τη «δόξα» του Σταύρου Νταούλα και μάλλον τον ξεπέρασε σε ύβρεις ενάντια σε αυτούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται κόντρα στις πολιτικές της εθελόδουλης και μνημονιακής κυβέρνησής τους .
Αυτοί, που μπήκαν στο ξενοδοχείο της Λάρισας , όπου θα μιλούσε ο τριτομνημονιακός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης, επιδεικνύοντας τυπωμένες προσκλήσεις, ως μέλη μιας συνεπούς και ματαιόδοξης νομεγκλατούρας.
Αυτοί, που τους φύλαγαν 12 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν αποκλείσει όλη την περιοχή του ξενοδοχείου, σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων , έξι ώρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού και δύο μετά.
Αυτοί που ως γνήσιοι και αιώνιοι χειροκροτητές της εξουσίας συναγελάσθηκαν και κάθισαν δίπλα –δίπλα για ακόμα μια φορά με την άρχουσα τάξη, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και ό,τι πιο νεοφιλελεύθερο και λούμπεν στοιχείο διαθέτει η ΝΔ στη Θεσσαλία.
Αυτοί που στο δρόμο τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει.
Αυτοί αποκαλούν αυτούς που κρατάνε τις κόκκινες σημαίες της Αριστεράς και του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία , «οικτρές μειοψηφίες» και «γραφικούς τύπους».
Είναι προφανές ότι τα στελέχη του μεταλλαγμένου και συνθηκολογημένου ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων και ειδικά αυτά που λειτουργούν ως εντολοδόχοι και επ` αμοιβή «υπάλληλοι» του κυβερνητισμού, έχουν απωλέσει τη ψυχραιμία τους, εξαιτίας της πολιτικής κατάντιας και της ιδεολογικής ξεφτίλας, στις οποίες έχουν περιπέσει εδώ και καιρό, ώστε και στην πολιτική τους συμπεριφορά να έχει επικρατήσει πλέον η λογική των ιδεολογικών χούλιγκαν υπεράσπισης του συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας .
Πράγματι σκληρός ο βιοπορισμός σήμερα. Τους κατανοούμε , αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που κρατάνε ψηλά τα ζητήματα της ανιδιοτέλειας και του ηθικού πλεονεκτήματος της πραγματικής και ανυπότακτης Αριστεράς, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από τις 15/8/2015 πάρει διαζύγιο. Και θα κρατάμε για πάντα , ακόμα και όταν σε λίγο καιρό η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει ανατραπεί και οι «υπάλληλοί» της θα ψάχνουν λαγούμι να κρυφθούν.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τις ζωές μας» – Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική φιέστα

Μαζικό και δυναμικό  συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λάρισα από εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, γυναίκες και νέους από τους Θεσσαλικούς νομούς. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μαζικά διαδηλωτές από εργατικά σωματεία και μαζικους φορείς των Τρικάλων.
Με συνθήματα όπως «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να’ ρθουν τα πάνω κάτω»και «ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ ματώνουν το λαό για την πλουτοκρατία» έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία περί «δίκαιης ανάπτυξης» που διαλαλεί η κυβέρνηση, μέσα από το «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Τρίτη και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με την ομιλία του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα δυναμική η παρουσία των αγροτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Νωρίτερα, έφτασαν κοντά στο χώρο όπου διεξάγεται το Συνέδριο αλλά δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν, εξαιτίας του αποκλεισμού στον οποίο είχαν προχωρήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που κατήγγειλε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, ενώ συμμετείχαν δεκάδες εργατικά σωματεία και αγροτικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών, φοιτητών, συνταξιουχικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ χαιρέτησαν ο Κώστας Τζέλας γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας και ο Παναγιώτης Ηλιάδης πρόεδρος του φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του ο Τ. Τσιαπλές  σημείωσε ότι «έχουν στήσει ένα ακόμα συνέδριο-φιέστα για να εξωραΐσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανά μας και η «ανάπτυξη» που επαγγέλλονται θα είναι δίκαιη, για να υποτάξουν το λαό στα συμφέροντά τους ξανά». Κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και των αιρετών τους σε Περιφέρεια και δήμους. «Υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε» τόνισε ο Τ. Τσιαπλές προσθέτοντας «είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα».

Ο Κ. Τζέλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο σύνολο των πολιτικών της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες έρχονται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, που παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, για να σώσουμε το βιος μας».

Ο Π. Παναγιώτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει με τη μόρφωσή μας για να μαζέψει λεφτά για τις επενδύσεις και τους εταίρους. Μας έχουν πάρει τα αυτιά για τη δίκαιη ανάπτυξη που έρχεται, για τη στήριξη στη νεολαία, την ώρα που εν έτη 2017 μας κόβουν βιβλία και επιδόματα».