12.2 C
Trikala
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σχέδιο KA2 Erasmus+ Power από το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων

Στο πλαίσιο της 1ης διεθνικής συνάντησης του Σχεδίου Erasmus+ τίτλο Power @pp your Learning Skills (P@ls,) μια σύμπραξη έξι χωρών που συντονίζει το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων, πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές επισκέψεις της πρώτης ημέρας, την 21η Νοεμβρίου 2016.
Συγκεκριμένα, οι τριμελείς αποστολές εκπαιδευτικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Τουρκία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) με συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου συντονιστή επισκέφτηκαν την Ι.Μ. του Μεγάλου Μετεώρου, ένα από τα μνημεία που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Oι επισκέπτες έμαθαν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το ιστορικό ίδρυσης της Μονής, τις αγιογραφίες και τα έργα ξυλογλυπτικής που σώζονται και επισκέφτηκαν εκτός από το καθολικό του κυρίως ναού τους ανεκτίμητους θησαυρούς της βιβλιοθήκης, το Μουσείο, το σκευοφυλάκιο, τα παλιά μαγειρεία και το κελάρι.

- Advertisement -

Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ήρθαν σε άμεση επαφή με τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό. Περιηγήθηκαν στη συλλογή εκδόσεων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και συγγραφέων από τα φημισμένα τυπογραφεία της Ευρώπης κατά την χρονική περίοδο 1500-1800, έμαθαν για της σχολική ζωή των Ελλήνων εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους μέχρι και σήμερα μέσα από τα αντίστοιχα βιβλία και σχολικά αντικείμενα. Θαύμασαν την πλούσια συλλογή των μύθων του Αισώπου και με βιωματικό τρόπο αντιλήφθηκαν τη διαχρονικότητα και το διδακτισμό τους και τέλος παρακολούθησαν σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό για το γεωλογικό σχηματισμό και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Μονών των Μετεώρων.

15137570_593161514203991_2111597393651622878_o

Η πολιτιστική ξενάγηση της πρώτης μέρας έκλεισε με το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και πλαισιώνει άρτια ένα από τα σπουδαιότερα, από αρχαιολογικής άποψης, σπήλαια της Ευρώπης, τη μόνη προϊστορική θέση του ελλαδικού χώρου με τόσο μεγάλη ακολουθία ανθρωπογενών επιχώσεων που περιλαμβάνουν τη Μέση και την Ανώτερη Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεολιθική εποχή. Αν και το σπήλαιο λόγω τεχνικών προβλημάτων προσωρινά δεν είναι επισκέψιμο, μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας και τα σπάνια εκθέματα του μουσείου, όπως τα αποτυπώματα ανθρώπινων ποδιών που χρονολογούνται 130.000 πριν, οι φιλοξενούμενοι μας εντυπωσιάστηκαν και έμαθαν για το προϊστορικό παρελθόν του τόπου μας και εν γένει του ανθρώπινου είδους.

15025159_593161547537321_2795696353189806230_o

Ευχαριστούμε θερμά τον ηγούμενο της Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου, τον κο Παύλο Μπαλογιάννη και την κα Χρυσούλα Παπάντου του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας και τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του γραφείου Βόρειας Ελλάδας όπως και τον φύλακα κ. Νικόλαο Κατσικά του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας για την ευγενική συμβολή τους στο έργο μας.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ