18.4 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Πύλη Τρικάλων στο επίκεντρο διεθνούς Συνεδρίου στο Λορέτο της Ιταλίας (φωτο )

Στο επίκεντρο Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώθηκε στο Λορέτο της Ιταλίας βρέθηκε η Πύλη Τρικάλων και το μετόχι της Ιεράς Μονής Δουσίκου, Βυζαντινό Μνημείο της περιοχής, Πόρτα Παναγιά.

- Advertisement -

Το Συνέδριο διοργάνωσε η «Accademia Angelio Constantiniana» παρουσία της ιδίας Αυτού Υψηλότητας Πρίγκιπα Alessio AngeloComneno di Tessaglia στο Δημαρχείο του Λορέτο, με αφορμή τους εορτασμούς των 700 ετών από θεμελιώσεως της «Αγίας Οικίας του Λορέτο», ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα παγκοσμίως, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική παράδοση οι πέτρες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο Ναός του Λορέτο, προέρχονται από την οικία της Παναγίας και μεταφέρθηκαν με θαυμαστό τρόπο (με Αγγέλους σύμφωνα με την παράδοση) στην Πόρτα Παναγιά της Πύλης όπου και παρέμειναν για περίπου 3 χρόνια και έπειτα, διά μέσω της παλαιάς οδού Πύλης-Άρτας μεταφέρθηκαν στο Λορέτο της Ιταλίας, όπου και χτίστηκε η «Αγία Οικία». Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των τριών πόλεων (Πύλη-Άρτα-Λορέτο) είναι ισχυροί και γίνονται πλέον ακόμη ισχυρότεροι, καθώς ο ίδιος ο Πρίγκιπας και η «Accademia Angelio Constantiniana» αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν την περαιτέρω «σύνδεση», βασιζόμενοι ιδιαιτέρως πάνω στην ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει ο Ακαδημαϊκός Χάρης Κουδούνας, ο οποίος και υπήρξε εκ των βασικών συντελεστών της όλης συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο τελέστηκε υπό την Υψηλή Αιγίδα του Βατικανό (εκπροσωπήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Giovanni Tonnouci, ο οποίος ήταν και εκ των βασικών ομιλητών) και της Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας & Μάλτας, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεννάδιο να αναπτύσσει ο ίδιος τις θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να αναπέμπει Παράκληση στη Θεοτόκο, εντός του Ιερού Προσκυνήματος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Σωτηριάδη, εκπρόσωπο της Εκκλησίας Της Ελλάδος, γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αυτής.

Επικεφαλής της αποστολής του Δήμου Πύλης ήταν ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας και συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Κώστας Κρούπης και Στέφανος Καλαμαράς, καθώς και ο Γυμνασιάρχης Πύλης Βασίλης Πανάγος, ο οποίος ήταν επίσης εκ των εισηγητών του Συνεδρίου καθώς μελετά από έτη πολλά την ιστορία της Πόρτας Παναγιάς. Ο Δήμος Αρταίων εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο   Χάρη Παπάζογλου και τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Κοτσαρίνη. Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Ανκόνα Δημήτριος Μπεληγιάννης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεσσαλών Γεώργιος Βόμπρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μάρκε Γεώργιος Σολομός και η πρόεδρος της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας Κωνσταντινιά Μπαλαφούτη. Στο Συνέδριο συμμετείχαν διεθνούς κύρους προσωπικότητες, πρέσβεις χωρών, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες.

Με το πέρας του Συνεδρίου υπεγράφη προσύμφωνο φιλίας μεταξύ των Δήμων Λορέτο, Πύλης και Άρτας, με τον ίδιο τον δήμαρχο Λορέτο Paolo Niccoletti να προαναγγέλει στενή συνεργασία για την προώθηση του «Δρόμου των Αγγέλων» (Λορέτο-Άρτα-Πύλη) ως ενός διεθνούς σημασίας προσκύνημα.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Πύλης είχε στο περιθώριο του Συνεδρίου σημαντικές συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος ώστε να διοχετευτούν ορισμένοι από τα εκατομμύρια επισκεπτών του Λορέτο, προς την Ελλάδα και το Ναό της Πόρτας Παναγιάς της Πύλης. Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και μάλιστα εντός των αμέσως προσεχώς εβδομάδων αναμένονται οι πρώτοι επισκέπτες στην περιοχή μας. «Δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στην Πύλη» σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας «να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό, παγκόσμιο, θρησκευτικό προορισμό. Βρισκόμαστε στην έναρξη αυτής της προσπάθειας, ανάδειξης των μοναδικών Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής μας και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Δείχνουμε εξωστρέφεια και ανοίγουμε την Πύλη προς τους ευλαβείς Χριστιανούς, αλλά και στους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο. Η προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας θα είναι τεράστια και οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε προς αυτή τη κατεύθυνση». Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των τοπικών προϊόντων προσφέρθηκαν στους διοργανωτές, προσεγμένα καλάθια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλης, με όλα τα προϊόντα που παράγει η γη μας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντιπροσωπεία της Πύλης, η οποία έτυχε εξαιρετικής φιλοξενίας επί τριήμερο, έγινε η ιδιαίτερη τιμή να εγκαινιάσει, διά του αντιδημάρχου Κώστα Κρούπη, την έκθεση ζωγραφικής της Ελληνίδας ζωγράφου Ιωάννας Ξέρα η οποία θα φιλοξενηθεί επί 10ήμερο στη Βασιλική του Λορέτο.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ