19.8 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απάντηση Λιούτα στον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού

Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας προς τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού Χρήστο Ιωάννου, αναλυτικά

- Advertisement -

Κύριε Πρόεδρε,
Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Ν. 4015/2011, γνωστού και ως «Νόμου Σκανδαλίδη» που όριζε ρητά ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών θα πρέπει να συγχωνευθούν υποχρεωτικά με τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς μέλη τους, προχώρησε στην συγχώνευση με τον Α.Σ. Βαλτινού, όπως άλλωστε και με άλλους Συνεταιρισμούς οι Γενικές Συνελεύσεις των οποίων αποφάσισαν τις συγχωνεύσεις. Προσοχή! Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων δεν είχε το δικαίωμα να αρνηθεί τη συγχώνευση με Συνεταιρισμό Μέλος της. Σύσσωμη η Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Τρικάλων είχε εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία της με την υποχρεωτικότητα του συγκεκριμένου Νόμου στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες της ΠΑΣΕΓΕΣ γνωρίζοντας ότι απ’ αυτή δεν έχει να κερδίσει τίποτα αλλά μόνο να επιβαρυνθεί με χρέη των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών. Ωστόσο, ο κίνδυνος να τεθεί σε εκκαθάριση λόγω της μη εφαρμογής του, ανάγκασε την Ένωση να προχωρήσει στις συγχωνεύεσεις. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης περιήλθε στην κυριότητα της Ένωσης – Α.Σ. Τρικάλων η πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου εμβαδού 1.000μ2 που βρίσκεται εντός του οικισμού Βαλτινού. Επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί τυροκομείο εμβαδού 70μ2 με έτος κατασκευής το 1965. Περιήλθε δυνάμει του υπ’ αρ. 313.991/01-08-1964 τίτλου του Υπουργείου Γεωργίας (Διεύθυνση Εποικισμού), που μεταγράφηκε νόμιμα την 03η-03-1978 στα Βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Τρικάλων (τ. 309/αρ. 104). Αυτό το ακίνητο ήταν εγγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο Τρικάλων και το οποίο, λόγω των διατάξεων του Νόμου, περιήλθε στην ιδιοκτησία της. Για τη μεταβίβαση δε, η Ένωση επιβαρύνθηκε με τα έξοδα.
Ως προς τα πολεοδομικά και λοιπά ζητήματα που θέσατε αυτά προφανώς θα πρέπει να συζητηθούν σε τοπικό επίπεδο μιας και προϋπήρχαν της συγχώνευσης και για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρουμε εμείς.
Το συγκεκριμένο ακίνητο βαρύνεται με υποθήκη 11,2 εκ. δραχμών από 29/06/1992, ήτοι 32.868 ευρώ. Το δάνειο (μαζί με τους τόκους υπερημερίας από τη μη εξυπηρέτηση του δανείου από τον Συνεταιρισμό σας) βαραίνει πλέον την Ένωση – Α.Σ. Τρικάλων λόγω της

συγχώνευσης. Δυστυχώς το ύψος των δανείων των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών υπερβαίνει την αξία των ακινήτων που περιήλθαν στην κατοχή της λόγω της συγχώνευσης,
οπότε ουδέν όφελος προέκυψε απ’ αυτή. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το ακίνητο του Βαλτινού η αξία του οποίου δεν καλύπτει τις οφειλές. Η Ένωση, επομένως, βαρύνεται με υπόλοιπο δάνειο το οποίο σύναψε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού σας με το οποίο
η ίδια δεν είχε καμία απολύτως σχέση και το οποίο συνάφθηκε και εκταμιεύθηκε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Συνεταιρισμού του χωριού σας. Δηλαδή, των δικών σας αναγκών.
Η Ένωση, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες εξυπηρέτησης των δανείων του συγκεκριμένου Συνεταιρισμού, όπως και των υπολοίπων πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών τα δάνεια των οποίων μεταφέρθηκαν σ’ αυτή και το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 1,5 εκ. ευρώ όπως και στην φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει από την κατοχή των ακινήτων τους (ΕΝΦΙΑ που για το τρέχον έτος υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ) προχώρησε σε ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώλησή τους. Η Ένωση, ως μια συνεταιριστική οργάνωση που έχει στην πράξη αποδείξει τις κοινωνικές της ευαισθησίες, προτίθεται να σας παραχωρήσει την πλήρη κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου, χωρίς η ίδια να ζητήσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, εφόσον είτε εσείς, ως Σύλλογος, είτε ο οικείος Δήμος Τρικκαίων, καλύψει το υπόλοιπο των οφειλών του ως άνω δανείου στην πρώτη Α.Τ.Ε., όπως και τις λοιπές οφειλές. Με άλλα λόγια πληρώνεται τα χρέη του Συνεταιρισμού του χωριού σας που είναι δικά σας χρέη και για τα οποία καμία ευθύνη δε φέρουμε ως Ένωση αλλά δυστυχώς μας βαρύνουν και εμείς σας δίνουμε το ακίνητο ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ.
Κύριε Πρόεδρε,
Η Ένωση είναι μια ζωντανή συνεταιριστική οργάνωση η οποία ενάντια δυσκολίες καλείται να επιβιώσει προς όφελος πρωτίστως των αγροτών αλλά και των οικογενειών των εργαζομένων της που ζουν απ’ αυτή, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και αντίξοο περιβάλλον. Δεν την ενδιαφέρει το real estate αλλά να στηρίξει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τους αγρότες και την παραγωγή τους. Όλα τα υπόλοιπα, είναι εκ του πονηρού.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Αχιλλέας Λιούτας

Υ.Γ. Η παρούσα κοινοποιείται και στα τοπικά Μ.Μ.Ε. καθώς υπήρξαν δηλώσεις που δημιούργησαν λανθασμένες εντυπώσεις πλήττοντας την οργάνωσή μας.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ