11.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γλυκόξινο πιάτο: Τουρλού με πορτοκάλι

Τι χρειαζόμαστε:

- Advertisement -

8 μικρά κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες φλάσκες
5 καρότα
3 πιπεριές (χρωματιστές διάφορα χρώματα)
Πατάτες (μικρές ή μέτριες)
Μαϊντανό
2 κρεμμύδια μεγάλα
Σκόρδο
2 πορτοκάλια (γλυκά)
4 κουταλιές σούπας μέλι
Λάδι
3 κουταλιές σούπας ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Χυμό τομάτας (ποσότητα ανάλογη πόσο ζουμερό το θέλετε)

Πώς το κάνουμε:

Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα ρίχνουμε στη γάστρα με τον μαϊντανο να ειναι χοντροκομμένος.
Προσθέτουμε το σκόρδο.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μια πρέζα ρίγανη.
Αδειάζουμε τον χυμό τομάτας και αν θέλετε βαριά σάλτσα ρίξτε πελτέ.

Σε ένα μπωλάκι βάζετε λίγο ζεστό νερό και διαλύετε το μέλι. Ρίξτε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, προσθέστε το ξυδι, ανακατέψτε καλά και περιχύστε το φαγητό.
Τα πορτοκάλια τα καθαρίζετε και τα βάζετε φετούλες γύρω γύρω στο ταψί – γάστρα αλλά και ενδιάμεσα στο φαγητό.

Τέλος ρίχνετε το λάδι (όσο θέλετε) και ψήνετε (μάλλον βράζετε με τόσο χυμό) στους 170 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Σε αυτή τη συνταγή οι γεύσεις απο τα υλικά είναι ξεχωριστές, δεν μπλέκονται μεταξύ τους, κατι που μου έκανε ευχάριστη εντύπωση.

Το πορτοκάλι το έβαλα τυχαία… έτσι για δοκιμή… αλλά έκατσε τέλεια και μάλιστα μην το βγάλετε απο το φαγητο, τρώγεται κανονικά και είναι πεντανόστιμο. Καλη όρεξη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ξεπικρίστε τις μελιτζάνες σε αλατόνερο για μισή ώρα. Κόψτε τα λαχανικά έτσι ώστε να έχουν το ίδιο πάχος για ομοιόμορφο ψήσιμο (πχ τα κολοκυθάκια τα κόβω μακρόστενα).

Χρησιμοποιήστε γάστρα ή άλλο σκεύος μεγάλο και βαθύ. Χρησιμοποιήστε φρέσκο σπιτικό χυμό τομάτας.

Ο χρόνος ψησίματος κάνει τραγανά τα λαχανικά. Αν τα θέλετε καλοβρασμένα θα χρειαστεί παραπάνω ωρα.

πηγη:http://www.govastileto.gr


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ