11.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενημέρωση του κοινού για τη χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Τρικάλων ενημερώνει το κοινό για τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποκαλούμενα στο εξής «πιστοποιητικά».
Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 & 4 του Ν. 4036/2012 (ΦΕΚ 8 Α’) από τις 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση των γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το παραπάνω πιστοποιητικό.
Η κατοχή πτυχίου Γεωπόνου (ΑΕΙ) ή πτυχίου του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ή Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (ΤΕΙ) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους μέλους της ΕΕ ή χωρών εκτός ΕΕ, επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος.
Η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων περιγράφεται αναλυτικά στο κεφάλαιο II, άρθρα 10 εως 15 του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ( ΚΥΑ 8197/90920/2013 – ΦΕΚ 1883 Β΄).
Τα πιστοποιητικά χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής (Σ.Ε.Α) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων σε ειδικά εξεταστικά κέντρα, η οποία διενεργείται μέσω βάσης δεδομένων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που τηρεί η Συντονιστική Εθνική Αρχή (Σ.Ε.Α).
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε (50) ερωτήσεις σε διάρκεια ενενήντα (90) λεπτών της ώρας. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτείται η σωστή απάντηση σε τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν ορθά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού.
Για την συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού απαιτείται τέλος συμμετοχής το ύψος του οποίου ορίζεται (σύμφωνα με την ΚΥΑ 3501/41173/14-4-2015) ως εξής:
α) μέχρι την 31 Αυγούστου 2015 σε 25 €
β) από την 1 Σεπτεμβρίου 2015 σε 50 €
Το τέλος καταβάλλεται στα Κέντρα εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Η ισχύς του πιστοποιητικού είναι πέντε (5) έτη και ξεκινάει από την ημερομηνία επιτυχούς ολοκλήρωσης των εξετάσεων χορήγησής του.
Οι ενδιαφερόμενοι δεν υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει να διαβάσει μόνος του, να δοκιμάσει τις γνώσεις του στην δοκιμαστική εφαρμογή (demo) που παρέχεται στο διαδίκτυο http: //ppp-usercert.minagric.gr/ και μετά να συμμετάσχει στις εξετάσεις, στα ειδικά εξεταστικά κέντρα για την απόκτηση του πιστοποιητικού.
Σύμφωνα με την παράγραφο 5γ) του άρθρου 35 του Ν. 4036/2012 (ΦΕΚ 8 Α’) μετά την 26 Νοεμβρίου 2015, η λιανική πώληση των γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου, στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Όλη η νομοθεσία για τη χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, καθώς και οι κατάλογοι των εξεταστικών κέντρων και των φορέων κατάρτισης, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρώην ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr) και στη διαδρομή :
Αγρότης-Επιχειρηματίας → Γεωργία → Φυτοπροστασία → Έλεγχοι, Διάθεση, Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων → Εθνικό Σχέδιο Δράσης → Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων.
Για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και στα τηλέφωνα 24310-46304 και 46303.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ