22.8 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μελιτζάνες με γέμιση ρυζιού και μυρωδικά στο φούρνο

υλικά για ένα μέτριο πυρέξ
1 κ. μελιτζάνες φλάσκες μικρού μεγέθους, ομοιόμορφες
3/4 φλ.τσ. ρύζι για πιλάφι
2 φέτες χωριάτικο ψωμί μουλιασμένο σε γάλα και στιμμένο
3 σκ.σκόρδου ψιλοκομμένες
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλ.τσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
120 γρ. τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
1 -2 ντομάτες σε φέτες
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας:
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες (ή ένα κουτί ντοματάκια στο χυμό τους)
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένες
5 κ.σ. ελαιόλαδο
μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού (αλλιώς, ρίγανης)
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

- Advertisement -

Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, τις χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και τις λαδώνουμε. Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190ο, μέχρι να είναι αρκετά μαλακές όταν τις ζουλάμε. Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ντομάτες με το χυμό τους, τον πελτέ, το μισό σκόρδο, αλάτι, πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 10′-12′, μέχρι να πήξει ελαφρά. Ρίχνουμε τότε το υπόλοιπο σκόρδο και τον βασιλικό ή τη ρίγανη και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Βράζουμε το ρύζι με ανάλογο νερό προσθέτοντας 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει λίγο. Το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ για να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος όπου θα ψήσουμε τις μελιτζάνες. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, στο σημείο που τις χαράξαμε (αν είναι αρκετά μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες). Παίρνουμε μια μια και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε αρκετή σάρκα από καθεμία, αφήνοντας μια καλή κοιλότητα για γέμισμα, την οποία αλατοπιπερώνουμε. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και την ανακατεύουμε με το ρύζι. Προσθέτουμε το μουλιασμένο ψωμί σε μπουκιές, τα 2/3 του τυριού, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα μυρωδικά, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες. Τις τοποθετούμε μια μια στο σκεύος με τη σάλτσα. Επάνω τοποθετούμε από μια φέτα ντομάτας. Στο τέλος τις πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25′. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 5′ ακόμα. Τις σερβίρουμε χλιαρές ρίχνοντας από μια κ.σ. σάλτσας επάνω σε καθεμία.

πηγη:http://www.athinorama.gr

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ