18.8 C
Trikala
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

- Advertisement -

• 1 κιλό μελιτζανάκια (30 – 35 κομμάτια)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• γαρύφαλλα όσα τα μελιτζανάκια
• καρύδια κομμένα στα 4, όσα τα μελιτζανάκια
• 2½ λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μελιτζανάκια και τα πλένουμε πολύ καλά.

Για να τα ξεπικρίσουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, που να τα σκεπάζει, (για να μείνουν βυθισμένα στο νερό, βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο), και τα βράζουμε γιά 5΄. (Το πεντάλεπτο, το μετράμε απ᾿ την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν).

Αμέσως μετά τα αποσύρουμε, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ξεπικρίσματος, άλλες δύο φορές.

Όταν τα έχουμε ξεπικρίσει, τους κάνουμε μια μικρή σχισμή, κατά μήκος, τόσο – όσο να χωράει μέσα το καρυδάκι.

Τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε μια λεκάνη με νερό, μαζί με τον χυμό από τα 2 λεμόνια και τ᾿ αφήνουμε για 2 ώρες να σφίξουν.
Έπειτα, τα βγάζουμε απ᾿ το λεμόμι, τα ξεπλένουμε, τα στίβουμε ελαφρά στη χούφτα μας και τοποθετούμε στις σχισμές που έχουμε κάνει, από ένα καρύδι και ένα γαρύφαλλο.

Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, μαζί με το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε από την ώρα που θα κοχλάσουν για 5΄.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε εκεί για 24 ώρες.

Την άλλη μέρα, ρίχνουμε το χυμό απ᾿ το μισό λεμόνι και ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι, (να μην είναι αραιό).

Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

— Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ’ αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.

— Εάν το σιρόπι είναι πολύ πηχτό θα ζαχαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.

— Η γιαγιά και η μητέρα μου, έβαζαν τα μελιτζανάκια να σταθούν σε νερό στο οποίο είχαν βάλει ένα κομμάτι χαλκό (γαλαζόπετρα), για να σφίξουν και να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Εγώ δεν τα βάζω σε γαλαζόπετρα και ποτέ δε χάλασε το χρώμα τους.

πηγη:https://faghta-giagias.blogspot.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ