18.6 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μηνύματα ουσίας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

«Ότι κι αν σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο»
«Η μέρα του δικού μου και του ξένου, του ορθού και του ανάποδου» & «Το μομπίλ των βιβλίων»

- Advertisement -

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου «Η μέρα του δικού μου και του ξένου και του ορθού και του ανάποδου» η Μαρία Κουτούπη αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία «Αυτό δεν είναι το καπέλο μου» του Jon Klassen. Τι έγινε όταν ένα ψαράκι έκλεψε ένα καπέλο; Δεν το είδε κανείς; Ο συγγραφέας με απλό και λιτό λόγο περιγράφει την εσωτερική ένταση του μικρού ψαριού και την αγωνία να δικαιολογήσει την άνομη πράξη του. Η εικονογράφηση εγείρει τα συναισθήματα του αναγνώστη για το πώς μπορεί να νιώθουν οι πρωταγωνιστές. Τι απέγινε το ψαράκι – κλέφτης δε μας το λέει ο συγγραφέας.
Στο τέλος της ανάγνωσης τα παιδιά κλήθηκαν να πουν τι συνέβη, αν το ψαράκι τιμωρήθηκε και με ποιο τρόπο ή μετάνιωσε και επέστρεψε το καπέλο. Για να κατανοήσουν οι μικροί μας φίλοι τη σημασία και την αξία του «δικού μου και του ξένου» έλαβε χώρα ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης. Τα ίδια τα παιδιά μπήκαν στο ρόλο του «κλέφτη» και του «κατόχου». Η ομάδα του «μικρού ψαριού – κλέφτη’ πήρε κρυφά κάποια παπούτσια από την ομάδα του «μεγάλου ψαριού – κατόχου» η οποία βρίσκονταν σε άλλο χώρο. Ύστερα όλα τα παιδιά πήγαν να φορέσουν τα παπούτσια τους. Τότε ξεκίνησε ένας αυθόρμητος διάλογος μεταξύ των παιδιών για το πως νοιώθουν και τι σκέφτονται. Τελικά, οι μικροί μας φίλοι με βιωματικό τρόπο συνειδητοποίησαν ότι οι άνομες πράξεις πρέπει να τιμωρούνται.
Η δράση έκλεισε με μια συμβουλή της εμψυχώτριας. Όταν μας κατακλύζουν άσχημα αισθήματα που θα μας οδηγήσουν σε κακές πράξεις, τα βλέπουμε όλα θολά και δεν συνειδητοποιούμε ότι ο άνθρωπος μόνο το καλό πρέπει να κάνει. Αντίθετα, αν ηρεμήσουμε και σκεφτούμε καλύτερα το μυαλό μας ηρεμεί και πράττουμε το σωστό.

Στη δράση του ορθού και του ανάποδου τα παιδιά διηγήθηκα γνωστές ιστορίες και έπειτα τις αναποδογύρισαν και τις διηγήθηκαν αλλιώς. Στο τέλος μια ομάδα παιδιών φαντάστηκε και διηγήθηκε πως θα ήταν ο κόσμος «ΑΔΟΠΑΝΑ» ΑΝΑΠΟΔΑ!

Την Πέμπτη 24 Ιουλίου τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής εκστρατείας, οι μικροί μας συνοδοιπόροι σ΄αυτό το καλοκαιρινό ταξίδι κατασκεύασαν με τη βοήθεια της Στέλλας Σιώμου «Το μομπίλ των βιβλίων», που περιλάμβανε τους ήρωες, τα αντίθετα και τα βιβλία που διαβάσαμε αυτό το καλοκαίρι με αφορμή του αντίθετους κόσμους.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ