11.4 C
Trikala
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πώς φτιάχνεται ένα σοκολατένιο αυγό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

- Advertisement -

Η χαρά που παίρνουμε όταν προσφέρουμε ή δεχόμαστε ένα σοκολατένιο πασχαλινό αυγό είναι μεγάλη. Είναι, όμως, διπλή η χαρά όταν το σοκολατένιο αυγό του Πάσχα είναι χειροποίητο και μάλιστα το έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι. Κι όσο κι αν σας φαίνεται δύσκολο, είναι πανεύκολο αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες μας.

  • Για να φτιάξουμε σοκολατένιο αυγό θα πρέπει να προμηθευτούμε ορισμένα σκεύη κι ειδικά εξαρτήματα. Θα χρειαστούμε μια φόρμα-καλούπι σε σχήμα αυγού ειδική για σοκολατένια αυγά την οποία και θα βρούμε σε ειδικά καταστήματα με είδη και σκεύη ζαχαροπλαστικής. Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε το αυγό μας, θα πρέπει να αγοράσουμε κι έναν μαρκαδόρο με χρώμα ζαχαροπλαστικής με τον οποίο θα δημιουργήσουμε διάφορα σχέδια. Επιπλέον θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας, μια κατσαρόλα όπου θα λιώσουμε τη σοκολάτα χρησιμοποιώντας την τεχνική μπεν-μαρί, μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ένα μαχαίρι με λεία επιφάνεια κι όχι οδοντωτό καθώς κι αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.
  • Χρησιμοποιούμε κουβερτούρα μαύρη ή σοκολάτα γάλακτος, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ποιότητα της σοκολάτας και στην υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο. Επίσης θα χρειαστούμε λίγο ηλιέλαιο ή σπορέλαιο.
  • Υπολογίζουμε ότι για ένα αυγό χρειαζόμαστε περίπου 125 γρ. κουβερτούρα, ενώ πρέπει να έχουμε και ακόμα λίγη την οποία θα χρειαστούμε για να ενώσουμε το αυγό.

Συνταγή για σοκολατένιο πασχαλινό αυγό

Αρχικά λαδώνουμε ελαφρώς το εσωτερικό της φόρμας του αυγού ώστε να αποκτήσει το αυγό γυαλάδα, αλλά και να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα. Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί, προσθέτοντας λίγο λάδι. Όσο λιώνει η σοκολάτα, την ανακατεύουμε ελαφρά, προσέχοντας να μην σχηματιστούν φουσκάλες. Πολύ σημαντικό για την επιτυχία των σοκολατένιων αυγών είναι η θερμοκρασία της σοκολάτας την οποία θα ελέγξουμε με το θερμόμετρο. Μόλις η θερμοκρασία της σοκολάτας φθάσει στους 43οC αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά κι αφήνουμε τη σοκολάτα να κατέβει στους 35οC. Μόλις φθάσει σε αυτή τη θερμοκρασία, ρίχνουμε στη φόρμα του αυγού μια κουταλιά λιωμένης σοκολάτας και με την σπάτουλα την ισιώνουμε για να πάει παντού και για να είναι λείο το καλούπι. Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει για 20 περίπου λεπτά κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, φροντίζοντας κάθε φορά να αφήνουμε κάθε στρώση να κρυώσει. Με το μαχαίρι, θα πρέπει κάθε φορά να ισιώνουμε την άκρη της φόρμας αφού όταν ενώσουμε το αυγό πρέπει τα σημεία της ένωσης να είναι λεία. Αφήνουμε τη φόρμα με τη λιωμένη σοκολάτα στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 1,5 ώρα. Στη συνέχεια, βγάζουμε το αυγό από το ψυγείο, το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με τη στρογγυλή πλευρά προς τα πάνω. Για να ενώσουμε το αυγό, θα πρέπει να ενώσουμε 2 μισά, σχηματίζοντας έτσι το κέλυφος του. Ενώνουμε τα δύο μισά αυγά απλώνοντας στο χείλος λίγη ζεστή λιωμένη σοκολάτα περιμετρικά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Μόλις ενώσουμε το αυγό, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για σχεδόν 1 ώρα. Διακοσμούμε με ζαχαρόπαστα ή με χρώματα ζαχαροπλαστικής, ενώ πριν ενώσουμε το αυγό μπορούμε στο ένα καλούπι να βάλουμε μέσα λίγες καραμελίτσες ή μικρά σοκολατένια αυγά και να ακολουθήσουμε την υπόλοιπη διαδικασία σχηματισμού του αυγού.

πηγη: http://www.mamapeinao.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ