13.5 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ψητό στο φούρνο με πατάτες

Υλικά:
1-1,5 κιλό κρέας σε ένα κομμάτι ή σε δύο (το πολύ) κομμάτια (το δικό μου είναι 1,7 κιλά)
1,5 κιλό πατάτες
½ κούπα ελαιόλαδο

- Advertisement -

Αλάτι
Χυμό δύο λεμονιών (περίπου μισή κούπα)

Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές στακοβούτυρο

Επί το έργον:

Πλένουμε το κρέας και το αλατίζουμε .Με τα χέρια μας απλώνουμε το αλάτι να πάει παντού. Το αφήνουμε να το πιάσει το αλάτι τουλάχιστον μια ώρα. Πολλοί το αλατίζουν αποβραδίς και το βάζουν στο ψυγείο. Ανάβουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς. Βάζουμε 1-2 κουταλιές λάδι στα χέρια μας και περνάμε όλη του την επιφάνεια. Το βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους ώστε να μένει χώρος και για τις πατάτες. Αν χρησιμοποιήσουμε στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο γάλακτος βάζουμε μικρά κομματάκια βουτύρου σε διάφορα σημεία . Χρησιμοποιούμε το μισό βούτυρο στο κρέας. Ρίχνουμε στο ταψί μισή κούπα νερό και το βάζουμε στο φούρνο ακόμη κι αν δεν έχει φτάσει στη ζητούμενη θερμοκρασία (στην πρώτη σχάρα ξεκινώντας από κάτω).

Όταν αλλάξει χρώμα από τη μια πλευρά το γυρίζουμε και από την άλλη. Σε μια ώρα περίπου, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς την θερμοκρασία και προσθέτουμε τις πατάτες γύρω από το κρέας κομμένες σε μεγάλες φέτες και αλατισμένες.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1,5 κούπα νερό περίπου. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια ανάμεσα στις πατάτες. Αφήνουμε να ψήνεται για δύο ακόμη ώρες πάνω κάτω, ανάλογα με το είδος του κρέατος και την ένταση του φούρνου μας.

Πρέπει να πιεί όλα τα υγρά του αλλά να μη ξεραθεί το ταψί. Αν χρειαστεί γυρίζουμε το κρέας μια δυό φορές, και ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες χωρίς να τις διαλύσουμε.

Δέκα λεπτά πριν τελειώσει περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σβήνουμε το φούρνο.

Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με πλούσια σαλάτα και καλό κόκκινο κρασί.

Παρατηρήσεις:
1)Αν το κρέας μας είναι κοτόπουλο ή κουνέλι το αφήνουμε πριν αρχίσουμε να το ετοιμάζουμε για ένα μισάωρο σε ξυδόνερο (νερό που βάζουμε 1-2 κουταλιές ξύδι) και προσθέτουμε τις πατάτες στο μισάωρο και όχι στη μια ώρα. Εννοείται ότι προσαρμόζουμε ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος το μέγεθος του ταψιού και την ποσότητα των άλλων υλικών.

 
Επίσης το κοτόπουλο και το κουνέλι δεν χρειάζεται να μείνει πολύ ώρα στο αλάτι.
2)Το χοιρινό (με το οποίο έφτιαξα την τελευταία φορά το ψητό μου) γίνεται πιο νόστιμο, αν το «τσιμπάει» λίγο το αλάτι. Αν δεν θέλετε να βάλετε πολύ αλάτι, τουλάχιστον αφήστε το λίγη ώρα παραπάνω… Στην Κρήτη τα χοιρινά τα προτιμούμε με την πέτσα τους η οποία αν καλοψηθεί και είναι σωστά αλατισμένη είναι σκέτος πειρασμός για όσους δεν φοβούνται χοληστερίνη και θερμίδες… Αν δεν βάλουμε πατάτες, μπορούμε να φτιάξουμε το χοιρινό μας με τη συνταγή του καπρικού.
3)Βάζω όλο το νερό μαζεμένο μαζί με τις πατάτες, ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσω αργότερα και να «νερώσω» τους χυμούς του ψητού μου. Φυσικά αν κινδυνεύει να στεγνώσει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ενδιάμεσα.
4)Αντί χυμό λεμονιού μπορούμε να βάλουμε μείγμα χυμού λεμονιού και πορτοκαλιού ή σκέτο πορτοκάλι.
5)Στο απλό κλασικό χωριάτικο ψητό, εμείς δεν βάζουμε κανένα μπαχαρικό. Ίσως μόνο ελάχιστη ρίγανη στις πατάτες κι αυτή όχι όλοι. Τη νοστιμιά την δίνει η καλή ποιότητα του κρέατος και της πατάτας και το -έστω και ελάχιστο- στακοβούτυρο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο νοστιμίζει τις πατάτες. Εγώ δεν βάζω καθόλου στο κρέας αλλά στις πατάτες όταν έχω μπαίνω στον πειρασμό να βάλω έστω ένα κουταλάκι του γλυκού. Αλλά και το λάδι είναι αναγκαίο για να μείνει τρυφερό το κρέας.

πηγη:http://www.cretangastronomy.gr


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ