19.9 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ψωμί χωριάτικο (φωτο)

Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι σκληρό κατηγορίας Μ
15 γρ. μαγιά νωπή ή 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά (3,5γρ)
3 κουτ. γλυκού κοφτά αλάτι
3 φλιτζ. τσαγιού νερό εμφιαλωμένο (600ml)
σουσάμι (προαιρετικά)

- Advertisement -

Πώς το κάνουμε:
Σε μία βαθειά λεκάνη βάζουμε μόνο το αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά για 10-15 λεπτά.

DSC01981
Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ με νερό διαλύουμε το αλάτι και το προσθέτουμε.
Ζυμώνουμε καλά για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική αφήνοντας τα τειχώματα της λεκάνης καθαρά.
Τοποθετούμε αμέσως την ζύμη σε αντικολλητικό ταψί 4 λίτρων και αφού το σκεπάσουμε καλά με πετσέτες, αφήνουμε σε ζεστό μέρος (26-32βαθμους) να φουσκώσει γιά 2 ώρες περίπου

DSC01995
Ψεκάζουμε με λίγο νερό και ρίχνουμε το σουσάμι
Οταν η ζύμη μας φουσκώσει μεχρι επάνω καλύπτοντας όλο το ταψί μας, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 200 πάνω κάτω ή στους 180 στον αέρα για 1 ώρα περίπου.
Οταν ψηθεί και το ξεφουρνίσουμε, ψεκάζουμε πάλι με νεράκι για να πάρει ωραίο χρώμα η κόρα του και να γίνει πιό αφράτη.

DSC01997
Λίγα μυστικά ακόμα
Το αλάτι το βάζουμε πάντα τελευταίο διαλυμένο σε 50-70ml νερό.
Προσέχουμε πάντα την αναλογία (αλεύρι-ταψί) να είναι 1 πρός 4..Δηλαδή για κάθε κιλό αλεύρι χρειαζόμαστε ταψί χωρητικότητας 4 λίτρων.
Η συνταγή αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών δοκιμών σε διάστημα πολλών μηνών και αν την ακολουθήσετε πιστά, θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.
Αν θέλετε, όταν κρυώσει το κόβετε στα τέσσερα και μπορείτε ανά κομμάτι σε σακούλες τροφίμων να το βάλετε στον καταψυκτη ώστε να έχετε πάντα διαθεσιμο φρέσκο ψωμι αφού πρώτα το αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τυχόν απορίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.Θα απαντήσω σε όλες. Καλή επιτυχία.

πηγη:www.sintagespareas.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ