22.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

- Advertisement -

Στόχος των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 ως 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενίσχυση των βιωσιμότερων τρόπων μετακίνησης, του βαδίσματος, του ποδηλάτου, της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του συνδυασμού αυτών σε κάθε διαδρομή. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα έχει σαν αποτέλεσμα πόλεις καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους.

Η εβδομάδα, κορυφώνεται με την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», στις 22 Σεπτεμβρίου κατά την οποία τμήματα οδών της πόλης κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κάθε χρόνο, η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ εστιάζει σε διαφορετικά θέματα. Για το 2017, το θέμα που έχει επιλεγεί είναι «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα», εστιάζοντας σε λύσεις συνεργατικής κινητικότητας και επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς.

 

Πέρσι, 86 ελληνικοί δήμοι επέδειξαν εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Ο Δήμος Πύλης, σε συνεργασία  με τοπικούς φορείς, τον Ορειβατικό  και Περιηγητικό Ομίλου Πύλης, τον Εμπορικό Σύλλογο Πύλης,  τους Διευθυντές του Λυκείου και του Γυμνασίου της Πύλης και εθελοντές, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, οργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά, το ποδήλατο και τους πεζούς.

Οι δράσεις :

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2017, τα σχολεία της Πύλης, προγραμματίζουν τα παρακάτω:

 

Δράσεις των σχολείων της πόλης

 

Οι δράσεις των σχολείων περιλαμβάνουν:

  • Διεξαγωγή ημερίδας, με εισηγητές τους μαθητές του Λυκείου Πύλης, με θέμα «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ».
  • Θεατρικό δρώμενο με κεντρικό μήνυμα την μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, από όλα τα μέλη της οικογένειας.
  • Δημιουργία αφισών με θέματα σχετικά με θέμα την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.
  • Φύτευση προαύλιου χώρου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου.
  • Πορεία των μαθητών όλων των σχολείων προς το κέντρο της Πύλης, κατά την διάρκεια της οποίας, θα αναρτηθούν οι αφίσες, σε σημεία της κεντρικής οδού της πόλης.
  • Εκπαίδευση κυκλοφοριακής αγωγής σε δημόσιο χώρο, για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
  • Οι εκδηλώσεις των σχολείων, θα κλείσουν με χορευτικό δρώμενο στο κέντρο της Πύλης: ένα συρτάκι σε τεράστιο κύκλο που θα κλείνει ολόκληρο το κέντρο της πόλης και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές.

 

Δράσεις της Δημοτικής Αρχής

 

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, θα οργανωθεί η ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, κατά την οποία προγραμματίζονται τα παρακάτω:

 

1.Διάθεση του δημόσιου χώρου στους δημότες με απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην  Εθνική Οδό Τρικάλων Άρτας από τις 4:00 μ.μ. ως αργά την νύχτα με το πέρας των εκδηλώσεων.

 

  1. Ζωγραφική για τα μικρά παιδιά, με θέμα: «Ζωγραφίζω την Πύλη», στον πεζόδρομο της Ερμού.

Ώρα έναρξης: 4:00 μ.μ.

 

  1. Ποδηλατοβόλτα μέσα στην πόλη και γύρω από αυτήν, για παιδιά και ενήλικες, με την συνοδεία του Ορειβατικού και Περιηγητικού Ομίλου Πύλης.

Σημείο συνάντησης των ποδηλατών, εκκίνησης και λήξης της ποδηλατοβόλτας,  ορίζεται το σιντριβάνι, στο κέντρο της πόλης .

Ώρα έναρξης: 5:30 μ.μ.

 

  1. Εορταστική πεζοπορία παιδιών και ενηλίκων με την συνοδεία του Ορειβατικού και Περιηγητικού Ομίλου Πύλης.

Σημείο συνάντησης των πεζοπόρων, εκκίνησης και λήξης της πεζοπορίας,  ορίζεται το σιντριβάνι, στο κέντρο της πόλης .

Ώρα έναρξης: 5:30 μ.μ.

 

4.Θεατρικό δρώμενο με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Λυκείου. Το θέμα της παράστασης είναι σχετικό με την «ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ» . Το σενάριο της παράστασης έγραψε ο Διευθυντής του Λυκείου, κύριος Μαγκούτης Δημήτρης.

Το θεατρικό δρώμενο, θα γίνει στο κέντρο της Πύλης.

Ώρα έναρξης της παράστασης: 8:00 μ.μ.

 

5.Παρουσίαση χορευτικής παράστασης από σχολή χορού της Πύλης.

Ώρα έναρξης της παράστασης: 8:30 μ.μ.

 

  1. Συναυλία, στο κέντρο της Πύλης.

Ώρα έναρξης της συναυλίας: 9:30 μ.μ.

 

Μόνιμο μέτρο.

Τοποθέτηση stand ποδηλάτων στον προαύλειο χώρο Γυμνασίου και Λυκείου.

 

 

 

 

 

 


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ