12.8 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηπειρώτικη κομπανία Λευτέρη Γκιώκα Και Χαονία Μαζί

Μια ιδιαίτερη βραδιά πρόκειται να απολαύσουν οι εραστές της παραδοσιακής και ηπειρώτικης μουσικής το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, με ώρα έναρξης στις 22:00,ένα μοναδικό σμίξιμο της μουσικής οικογένειας του Λευτέρη Γκιώκα και του πολυφωνικού συνόλου “ΧΑΟΝΙΑ”, ένα ατόφιο κάλεσμα από την πολύφωνη Άπειρο Ήπειρο, από τον κερατζή του Πολυφωνικού Καραβανιού, σε δική του επιμέλεια, κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη, θα μας ταξιδέψουν μουσικά στην Ήπειρο, στον Παρακάλαμο, στο Πωγώνι και τη Δερόπολη – Άπειρος Ήπειρος και στα «σκέτα» (χωρίς μικρόφωνα) σε μια ατόφια Ηπειρώτικη βραδιά.

- Advertisement -

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» τραγουδώντας δίχως μικρόφωνα, με όλη τη ρώμη και το σφρίγος των πολύφωνων φωνών. Η «Χαονία» έχει βραβευθεί για την προσφορά του από τον κορυφαίο φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Στα είκοσι χρόνια της διαδρομής του έχει εμφανισθεί σε εκατοντάδες συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Αθήνα έχει εμφανισθεί στους πιο διακεκριμένους χώρους (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κ.ά.) και σε απαριθμεί σωρεία τηλεοπτικών παρουσιών και αφιερωμάτων (πχ «Αλάτι της γης» ). Αυτή είναι η μία από τις εξαιρετικά σπάνιες εμφανίσεις της «Χαονίας» μέσα στη Λάρισα! Τα μέλη της «ΧΑΟΝΙΑΣ» που θα ταξιδέψουν ειδικά για αυτή τη βραδιά είναι: Αλίκη Γκανά, Χρήστος Δίπλας, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Ουρανία Μπατσινίλα και Πένυ Σπυροπούλου.

Η δε ζυγιά του Λευτέρη Γκιώκα, πρόκειται για μια από τις πιο αξιόλογες ηπειρώτικες κομπανίες η οποία διατηρεί το παραδοσιακό αυθεντικό ηπειρώτικο ηχόχρωμα, με το πολυφωνικό τραγούδι όπως παλιά και με την γνήσια προσέγγιση στην ηπειρώτικη δημοτική μας μουσική παράδοση, την οποία με θρησκευτική ευλάβεια υπηρετεί η συγκεκριμένη γνωστή ηπειρώτικη ζυγιά. Η ηπειρώτικη ζυγιά του Λευτέρη Γκιώκα είναι το ηπειρώτικο μουσικό σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση “φυσικών” οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαούτου και κρουστών (ντέφι), με φωνητική “συλλογικότητά” εκεί όπου απαιτείται και σολιστική “εναλλαγή” των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά (και όχι μόνον) μέρη. Η κομπανία είναι εξαμελής και αποτελείται από τους Λευτέρη Γκιώκα και Αντώνη Γκιώκα στο κλαρίνο, τον Παντελή Γκιώκα στο βιολί και στο τραγούδι, τον Αηδόνη Λιόντο στο λαούτο, το Νίκο Κοντό στο ντέφι (μεγάλο “μάστορα” του ηπειρώτικου ντεφιού όπως τον αποκαλούν στην Ήπειρο και, σίγουρα, ο μεγαλύτερος σολίστας στο ντέφι που υπάρχει σήμερα) και την εξαιρετική Ελένη Δήμου στο τραγούδι,ενώ η ερμηνεία των τραγουδιών είναι συλλογική και πολυφωνική́. Παράλληλα, η ηπειρώτικη ζυγιά του Λευτέρη Γκιώκα, καταφέρνει να περάσει τις εξετάσεις του γλεντιού στην δύσκολη και απαιτητική γη της Ηπείρου αλλά και να περάσει τα όρια της .Ταυτόχρονα, εμφανίζεται τακτικά σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

 

Τονίζεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με μέγιστο σεβασμό́ στη δημοτική μουσική παράδοση και τον παραδοσιακό τρόπο γλεντιού, τα οποία υπαγορεύουν τη μουσική εκτέλεση των τραγουδιών με τον γνήσιο και αυθεντικό ήχο των οργάνων, χωρίς τη παρέμβαση ηλεκτρικών ηχητικών συστημάτων

Μια νύχτα πολυφωνίας, με Πωγώνι και Δερόπολη, μοιρολόγια, σκάρους, μπεράτι, καγγέλια, με τη ζυγιά τοποθετημένη στο κέντρο του χώρου και ο χορός να ξετυλίγεται τριγύρω της, όπως στα παραδοσιακά γλέντια της Ηπείρου! Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ήπειρο, στην ταβέρνα «Το παγώνι» (Δαβάκη 40- ΝεάποληΛάρισα), να έχετε να μολογάτε! Για περισσότερεςπληροφορίες και κρατήσειςαπευθυνθείτε στον τηλεφωνικό αριθμό 6944250307.

Καλή αντάμωση!

(φωτο αρχειου)


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ