11.4 C
Trikala
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΤΑΛΙΔΑ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ANTONELLA BARBAROSSA ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ«VAPENSIERO»ΤΟΥ G. VERDI

Mε το κορυφαίο δημιούργημα του G. Verdi«VAPENSIERO» το οποίο θα διευθύνει η διακεκριμένη Διευθύντρια και Καθηγήτρια ANTONELLABARBAROSSAθα κορυφωθεί τo Σάββατο 13 Μαΐου2017, το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων,το 2οΧορωδιακό Φεστιβάλ TrikalaCantat-Τα Τρίκαλα Τραγουδούν, σημαντικός χορωδιακός θεσμός του Νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας.

- Advertisement -

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ», που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει ευρύτερα στρώματα της Κοινωνίας για το σημαντικό Προνοιακό έργο που επιτελεί το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων. Παράλληλα, θέλει να αναδείξει το φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό έργο και την κοινωνική προσφορά του Συλλόγου, «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» και του σώματος Εθελοντριών του Συλλόγου. Πέραν της σημαντικής πολιτιστικής-εκπαιδευτικής-μουσικής διάστασης που έχει η διοργάνωση, έχει και ένα σημαντικό φιλανθρωπικό και Προνοιακό σκοπό.

Πεντακόσιοι περίπου Χορωδοί θα τραγουδήσουν τον συγκλονιστικό Ύμνο του κορυφαίου Ιταλού συνθέτη GIUSEPPEVERDI (1813-1901), “VA, PENSIERO” από την Όπερα NABUCCO, που είναι τόσο επίκαιρος και άμεσος σήμερα, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ. Στη συνέχεια οι Χορωδίες θα μεταβούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων για να αρχίσει η Συναυλία και η Συνάντηση Χορωδιών.

Το 2ΟTRIKALACANTAT-ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝείναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες UmbertoGiordano (1867-1948) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, GeorgPhilippTelemann (1681-1767) για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του, AntonioLotti (1667-1740) για τα 350 χρόνια από τη γέννησή του, GiovanniFrancescoAnerio (1567-1630) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, ClaudioMonteverdi (1567-1643) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, GioseffoZarlino (1517-1590) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του και HeinrichIsaac (1450-1517) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.

Επιπλέον, διαθέτει ένα κανονισμό μοναδικό ίσως σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι πρωτοτυπίες του Φεστιβάλ είναι:

Οι Χορωδίες που λαμβάνουν μέρος έχουν την ευχέρεια να παρουσιάσουν έργα συγκεκριμένων εποχών.
Οι Χορωδίες δύνανται να εκτελούν και να ερμηνεύουν μεταξύ των άλλων και έργα αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, γρηγοριανής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Στο τέλος κάθε βραδιάς, όλες οι χορωδίες μαζί ή επιλεγμένα μέλη τους ερμηνεύουν, εφόσον το επιθυμούν, ένα έργο έλληνα ή ξένου συνθέτη σε πρώτη εκτέλεση, το οποίο διευθύνεται κάθε φορά από ένα μέλος της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Με τον τρόπο αυτό οι μαέστροι και οι χορωδίες, ελληνικές και ξένες, για την καλύτερη προετοιμασία των κοινών έργων έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να δουλέψουν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ υπό την διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων, σε πολύ αξιόλογα αλλά άγνωστα έργα αποκομίζοντας πολλά τεχνικά οφέλη, ενώ παράλληλα ανανεώνουν και το ρεπερτόριό τους. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, 2ΟTRIKALACANTAT, οι Χορωδίες στο τέλος της βραδιάς θα ερμηνεύσουν από κοινού τον Ύμνο του Ιταλού συνθέτη GIUSEPPEVERDI, “VA, PENSIERO” από την Όπερα NABUCCO υπό τη Διεύθυνση της διακεκριμένης Διευθύντριας και ΚαθηγήτριαςANTONELLABARBAROSSA.

Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται διεθνώς η μουσική μας κληρονομιά και παράλληλα δίνεται η ανάλογη σημασία στην μελέτη και ερμηνεία του Γρηγοριανού μέλους.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετέχουν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.

Μια άλλη δυνατότητα των χορωδιών είναι να εκτελούν έργα του 15ου και 16ου αιώνα που δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, μπορούν να εκτελούν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.

Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλουν καθοριστικά ο σύλλογος οι «Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων», που έχει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης και πολλοί τοπικοί φορείς.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείταιστην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικάλων με ώρα έναρξης 7μ.μ..

Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, οργανώνεται για δεύτερη χρονιά και υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Για περισσότερες πληροφορίες, τον Κανονισμό και τη Δήλωση Συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας: Κολοκοτρώνη 38 και Ύδρας, Τ.Κ. 43100 Καρδίτσα, Τηλ:24410-75440, 24410-42896, Fax:24410-21970, Ε-mail: nke@otenet.gr.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ