11.4 C
Trikala
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Σεμινάριο Παραδοσιακών Κρητικών Χορών ο Σύλλογος Κρητών Ν. Τρικάλων “ Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ”

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Σεμινάριο Παραδοσιακών Κρητικών Χορών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Ν. Τρικάλων “ Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ”   στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε’ ΚΑΠΗ της πόλης, στις 20 και 21 Μαίου 2017, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων.

- Advertisement -

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να φέρει τα μέλη και φίλους του Συλλόγου  σε άμεση επαφή με τους παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης και την ιστορία τους, που αποτελούν ένα κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού που παραμένει ζωντανό και συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπλουτίζει την κρητική  παράδοση και κουλτούρα .

Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο απευθύνθηκε και ζήτησε να στηρίξει την προσπάθεια ένας έμπειρος και αυθεντικός εκφραστής της κρητικής παράδοσης, ένας καταξιωμένος χοροδιδάσκαλος των κρητικών χορών, ο κ. Πετράκης Γιώργος,  από τον Λαογραφικο –Χορευτικό Όμιλο «ΚΡΗΤΕΣ».

Με την 30ετη εμπειρία του και με την αγάπη του για το χορό και την παράδοση του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε, από κοινού με τον κ. Βόσσο Τάσο, συνεργάτη και χοροδιδάσκαλο επίσης του Λαογραφικού –Χορευτικού  ομίλου «ΚΡΗΤΕΣ», παρουσίασαν με απλό και κατανοητό τρόπο, ακόμα και για τους μη μυημένους χορευτές, τους χορούς της γενέτειρας  τους  Κρήτης, αναδεικνύοντας τους επιμέρους χορευτικούς ιδιωματισμούς ανά περιοχή, ενώ παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά στην ιστορία του κάθε χορού και στις διαφοροποιήσεις του από περιοχή σε περιοχή της Κρήτης.

Πέρα όμως από τα βήματα και τις λεπτομέρειες των χορών στο σεμινάριο αυτό διδαχθήκαμε κάτι πιο ουσιαστικό…Το έμφυτο πάθος των χοροδιδασκάλων για τον κρητικό χορό, μας  παρέσυρε και μας μετέφερε νοερά σε ένα κρητικό γλέντι… Εκεί όπου το παράστημα και το ήθος του χορευτή, η απλότητα και η εκφραστικότητα στην κάθε κίνηση του και προπαντός ο σεβασμός στον ίδιο τον χορό και στην ιστορία που κουβαλά,  έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, που έχοντας άσβεστη την αγάπη για τον παραδοσιακό κρητικό χορό, μας τίμησαν με την παρουσία τους, κυρίως όμως ευχαριστούμε τους δυο χοροδιδασκάλους  – εισηγητές του σεμιναρίου

κ. Πετράκη Γιώργο και κ. Βόσσο Τάσο, που στο σύντομο πέρασμά τους από την πόλη μας, γέμισαν με άρωμα Κρήτης τις καρδιές μας.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ