13.7 C
Trikala
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΤΩΡΑ-Τα “Καρκατζάλια” κάνουν σαματά στη Φήκη Τρικάλων (ΦΩΤΟ)

Ξύπνησαν νωρίς σήμερα τα ”Καρκατζάλια” στη Φήκη Τρικάλων και βγήκαν στα σοκάκια του χωριού πειράζοντας τους περαστικούς, χορεύοντας και τραγουδώντας.

- Advertisement -

Ένα πανάρχαιο, παγανιστικό έθιμο…..που ανελλιπώς βιώνεται και συνεχίζεται 140 χρόνια …!!! -Το έθιμο με τα ”Καρκατζάλια” συμβολίζει τη μετάβαση από το χειμώνα στην Άνοιξη -Σνυπάρχουν ο Χριστιανισμός με τον Παγανισμό….

Καθώς φαίνεται, η προέλευση του εθίμου ανάγεται σε αρχαίες τελετές για τη γονιμότητα και τον ερχομό της άνοιξης,το έθιμο έχει πολλά διονυσιακά χαρακτηριστικά, παρατηρείται, κυρίως σε ορεινές και αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές ….

Ανήμερα των Φώτων οι νέοι φορώντας προβιές, περιδιαβαίνουν στα σπίτια του χωριού, ευχόμενοι ”καλή χρονιά” σε όσους συναντούν…χορεύοντας, τραγουδώντας και κάνοντας αστεία.

Το ”μπουλούκι”αποτελείται από το γαμπρό, τη νύφη, τον παπά, το γιατρό,τη γριά, την αρκούδα και τους αράπηδες (όλους τους ρόλους υποδύονται άντρες) που χρέος έχουν να προστατεύουν τη νύφη..

Τα πρόσωπα και τα σώματα όλων των ‘Καρκατζαλέων”είναι καλυμμένα με προβιές, ενώ στη μέση τους κρέμονται κουδούνια.

Παλαιότερα υπήρξαν ”σοβαρές” συγκρούσεις μεταξύ τέτοιων ομάδων στο γνωστό ”κλέψιμο της νύφης”, οι νέοι έρχονταν στα χέρια, όχι όμως στα σοβαρά και η διάθεση παρέμενε πάντα χαρμόσυνη…

Αφού γύριζαν σε όλα τα σπίτια, στο τέλος οι αράπηδες πετούσαν τις χαντζάρες τους στη στέγη της εκκλησιάς και η γιορτή τέλειωνε πάντα με γλέντι και χορό….

Δείτε τις φωτογραφίες ΤΩΡΑ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ