21.9 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγκαίνια των νέων Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των νέων Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων (Αγελάδων Γαλακτοπαραγωγής, Αιγοπροβάτων και Πτηνών, ωοτοκίας και κρεατοπαραγωγής) του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό Κων/νο και από τον   Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Γούλα.

- Advertisement -

Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις προορίζονται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Φοιτητών του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και ειδικότερα της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής, καθώς και για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Οι καινούργιες εγκαταστάσεις είναι άρτια εξοπλισμένες και θα φιλοξενήσουν αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αίγες , πρόβατα και πτηνά υψηλού γεννητικού δυναμικού.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι το μοναδικό ίδρυμα στη χώρα που διαθέτει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Το έργο «Νέα κτίρια κτηνοτροφικών μονάδων του ΤΕΙ Θεσσαλίας » εντάχθηκε στις αρχές 2014 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

“ Θεσσαλία -Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος” και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΤΠΑ με προϋπολογισμό 980.974,55 ευρώ, με έκπτωση 62% λόγου του μεγάλου ανταγωνισμού.

Περιλαμβάνει τα εξής τρία κτίρια :

  • Το ποιμνιοστάσιο εμβαδού 543,55 τ.μ . Σε ένα ενιαίο χώρο υπάρχουν 16 Box με κινητικά διαχωριστικά για τον σταβλισμό αιγοπροβάτων. Επίσης, υπάρχει χώρος αρμεγής, δωμάτιο γάλακτος και χώρος μηχανημάτων.
  • Το βουστάσιο 440,40 τ.μ. που αποτελείται από το στάβλο, το χώρο σταβλίτη,

τις θέσεις αγελάδων  γαλακτοπαραγωγής και τα γραφεία.

  • Το πτηνοτροφείο είναι εμβαδού 193,20 μ2 που αποτελείται από το χώρο

Ωοτοκίας και  το χώρο κρεατοπαραγωγής.

Για κάθε κατηγορία ζώων θα υπάρξουν 3 ανεξάρτητοι τεχνητοί λειμώνες .

Από τις παλιές κτηνοτροφικές μονάδες θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο η χοιροτροφική μονάδα η οποία πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Το έργο ολοκληρώθηκε στις 30-11-2015. Οι νέες κτηνοτροφικές μονάδες θα αναβαθμίσουν το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και ιδιαίτερα την κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής.

 

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής), είναι από τα πρώτα Τμήματα που λειτούργησαν το 1973 ως ΚΑΤΕ , ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και το 2013  με το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ, έγιναν κατεύθυνση στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων. Η Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής έχει 11 μέλη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και 3 μέλη ΕΤΕΠ.

Η σύνθεση των καθηγητών σε βαθμίδες  είναι η εξής:

  • 7 Πρωτοβάθμιοι Τακτικοί Καθηγητές (έχει τους περισσότερους πρωτοβάθμιους καθηγητές από όλα τα Τμήματα του ιδρύματος και για να λύσω την απορία στους νεότερους συναδέλφους, διότι οι παλαιοί το γνωρίζουν, αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι οι θέσεις προκηρύσσονταν και δεν κρατούνταν  όπως έκαναν άλλα Τμήματα με διάφορες αστήρικτες αιτιολογίες).
  • Μία Τακτική Αν. Καθηγήτρια
  • 2 Επίκουροι Τακτικοί Καθηγητές και
  • 1 Καθηγητής Εφαρμογών   με 2 M.Sc., σε προσωποπαγή θέση

O   δε αριθμός των εγγεγραμμένων , της Κατεύθυνσής Ζωικής Παραγωγής για το Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, ανέρχεται σε 1.084 φοιτητές.

Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής είναι πρωτοπόρο και στην έναρξη των διδακτορικών, τα οποία ξεκίνησε το 1997 , τα πειράματα   (το μεγαλύτερο μέρος)   πραγματοποιούνταν  στις παλιές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις , ή στα εργαστήρια του Τμήματος σε συνεργασία με Τμήματα: του Παν/μίου Θεσσαλίας, του Α.Π.Θ., τα Πανεπιστήμια  του Μπάρι και Περούτζια Ιταλίας. Στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής λειτούργησε Μεταπτυχιακό πρόγραμμα (για 10 περίπου έτη), σε σύμπραξη με την Γεωπονική Σχολή του  Παν/μίου Μπάρι Ιταλίας με θέμα:

« Παραγωγή Ζωικών και φυτικών προϊόντων Ποιότητας σε Μεσογειακό Περιβάλλον».-

Το Τμήμα έχει πολλές συνεργασίες με Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς, ιδιώτες και επιχειρήσεις μεταποίησης των προϊόντων ζωικής παραγωγής (κρέας , γάλα, τυροκομικά , κρεατοσκευάσματα),σε θέματα: Ζωοτεχνίας, διατροφής, αναπαραγωγής, ένταξης σε αναπτυξιακά προγράμματα νέων ή παλαιών επιχειρήσεων. Το Τμήμα συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα , είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με αντίστοιχα Παν/μιακά Τμήματα. Η εκπαίδευση των φοιτητών γίνεται στα άρτια οργανωμένα εργαστήρια του τμήματος καθώς και στους στάβλους του ιδρύματος, δίνοντας τους όχι μόνο θεωρητική αλλά κυρίως πρακτική εκπαίδευση. Μεγάλο και αξιόλογο το επιστημονικό και ερευνητικό έργο των καθηγητών του Τμήματος και με πολλές συνεργασίες με το εξωτερικό. Με πρωτοβουλία του Τμήματος πιστοποιήθηκαν το αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος Ελασσόνας ως Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομασίας  Προέλευσης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αναφερόμενη πιστοποίηση είναι η μεγαλύτερη διάκριση στον Ευρωπαϊκό χώρο και είναι τα μοναδικά κρέατα τα οποία πιστοποιήθηκαν στην Ελλάδα, προσφέροντας στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας συγκριτικό πλεονέκτημα στην εμπορική αξία των ζώων τους.

Στόχος του Τμήματος αποτελεί η σύνδεση με τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής , προσφέροντας εκτός από την τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς και ζώα υψηλού γενετικού δυναμικού, απαλλαγμένων νοσημάτων.

2

 


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ