13.6 C
Trikala
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ενημερωτική Συνάντηση για το Κοινωνικό Σχολείο για τους διευθυντές των Δημοτικών

Οι Διευθυντές των δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο και το πλαίσιο λειτουργίας και υλοποίησης του Κοινωνικού Σχολείου. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 3ου και 32ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Εισηγητές της ενημερωτικής συνάντησης ήταν ο Σχολικός Σύμβουλος και Συντονιστής του Κοινωνικού Σχολείου για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων κ. Χρήστος Μπουλούμπασης, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Αλέξανδρος Κόφας και η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Τρικάλων κ. Κωνσταντίνα Νταϊλιάνη.

- Advertisement -

2
Οι εισηγητές αρχικά αναφέρθηκαν στο σκοπό της θεσμοθέτησης του Κοινωνικού Σχολείου που είναι η προαγωγή της υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του μαθητή και της σχολικής κοινότητας και στις ομάδες στόχου του Κοινωνικού Σχολείου που είναι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το πλαίσιο λειτουργίας και υλοποίησης του Κοινωνικού Σχολείου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Το Κοινωνικό Σχολείο δρα παράλληλα με τα μαθήματα και υλοποιεί διαδραστικές και βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη σωστή, γνωστικά και παιδαγωγικά, πληροφόρηση, στην προσφορά εμπειριών, στην παροχή γνώσεων και στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και στην εξέλιξη των μαθητών/τριών σε υγιείς και ενεργούς πολίτες.
Οι θεματικοί άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσονται οι δράσεις και τα προγράμματα του Κοινωνικού Σχολείου αφορούν στην διατροφή, στην ενημέρωση για την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, στην χρήση του διαδικτύου, στην πρόληψη των ατυχημάτων, στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη του χουλιγκανισμού, στη σεξουαλική αγωγή, στο ρατσισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο αλκοόλ, στο κάπνισμα, στο σχολικό εκφοβισμό κ.ά.
Το Κοινωνικό Σχολείο υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δημόσιας Τάξης και άλλους συνεργαζόμενους φορείς. Οι φορείς αυτοί είναι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ο Σ.Ε.ΓΑ.Σ., η ΕΣΔΥ, το ΙΙΕΑΑ, το Ι.Ψ.Σ.Υ., ο Ο.Κ.Α.Ν.Α., η Ε.Ο.Ε., η Δ.Κ.Ο.Ε., το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) κ.ά..
Ο Συντονιστής του Κοινωνικού Σχολείου κατευθύνει τους συνεργαζόμενους φορείς που συμμετέχουν στις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου και σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους (Σχολικούς Συμβούλους, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων) αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.
Οι Διευθυντές των Σχολείων, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Τρικάλων καλούνται, σε συνεργασία με το Συντονιστή του Κοινωνικού Σχολείου, να προγραμματίσουν δράσεις σχετικές με τις θεματικές ενότητες του Κοινωνικού Σχολείου. Οι σχολικές μονάδες μπορούν να αξιοποιούν συνεργάτες μόνο από τους συνεργαζόμενους φορείς, ενώ στην περίπτωση που, εν γνώσει του Συντονιστή, φορείς σε τοπικό επίπεδο επιθυμούν να συμμετάσχουν με συναφείς δράσεις θα εξετάζεται αρμοδίως η δυνατότητα αυτής της συμμετοχής.
Τέλος, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για την πρόληψη του καπνίσματος που έχει ως τίτλο: ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης, στους δασκάλους και στους γονείς των μαθητών αυτών και θα υλοποιηθεί με την έναρξη του 2015 στην Π.Ε.Τρικάλων από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Τρικάλων.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ