11 C
Trikala
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2015» με κάλαντα και καλάθια στολισμένα Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, 9π.μ. – 12.30μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων

Η καθιερωμένη εκδήλωση – διαγωνισμός «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2015» πραγματοποιείται την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων 9 π.μ. – 12.30 μ.μ με σκοπό τη συνέχιση και διάδοση των εθίμων της Λαζαρίνας στα παιδιά. Διοργανώνεται από τη Δ/νση Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.
Τα παιδιά που συμμετέχουν πρέπει να έχουν καλάθια από φυσικά υλικά (ψάθα, καλάμι), και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, όπως ακριβώς επιτάσσει η τοπική παράδοση, και να ερμηνεύσουν ένα τραγουδάκι από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής του <<Λαζάρου>> στον τόπο μας. Σε όλα τα παιδιά προσφέρονται παραδοσιακά λαζαρινά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής. Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα καλάθια, τα τρία καλύτερα τραγούδια και οι τρεις καλύτερες ομαδικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).

- Advertisement -

alar2
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, τηλ. 24313 53569.
Στη Θεσσαλία, όπως και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι «λαζαρίνες». Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει , συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης. Οι λαζαρίνες επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία. Σε πολλές περιοχές συμμετέχουν στο έθιμο και γυναίκες άλλων ηλικιών ενώ με την ολοκλήρωσή του συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και όπου χορεύουν και τραγουδούν χορούς. πιασμένες όλες οι γυναίκες σε ένα κύκλο. Σε πολλά χωριά κρατούν και το «λάζαρο» ένα πρόχειρο ομοίωμα ανθρώπου που το στολίζουν με λουλούδια, κορδέλες, και άλλα χρωματιστά πανιά.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ