13.9 C
Trikala
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πως γιορτάσαμε γερμανικά έθιμα του Πάσχα στα Δημοτικά Σχολεία Μεγαλοχωρίου και Ταξιαρχών

Κατασκευάσαμε πασχαλινούς λαγούς, μάθαμε πασχαλινά τραγούδια, ψάξαμε σοκολατένια αυγά…, και όλα αυτά στο μάθημα των γερμανικών
στα Δημοτικά Σχολεία Μεγαλοχωρίου και Ταξιαρχών!
«Κυρία γιορτάζουν και στην Γερμανία το Πάσχα;» , ρώτησε πριν από περίπου τρείς εβδομάδες ο Γιάννης, μαθητής της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου…, την καθηγήτριά του των γερμανικών κυρία Ρίτα Ρουσιαμάνη. Ήταν βέβαια λίγο νωρίς για να αναφερθούν με λεπτομέρειες τα ήθη και έθιμα του Πάσχα στην Γερμανία, αφού όμως η απορία εκφράστηκε και η αγωνία για την απάντηση ζωγραφίστηκε στα μάτια και όλων των υπόλοιπων μαθητών ήταν φυσικό και επόμενο η ερώτηση να απαντηθεί. Άλλωστε κύριος σκοπός της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας είναι η επικοινωνία, να μπορέσει δηλαδή κάποια στιγμή ο μαθητής να εφαρμόσει τις γνώσεις του έμπρακτα, μιλώντας και γράφοντας είτε σε κάποιο ταξίδι είτε στην μελλοντική του εργασία. Και ποιος καλύτερος τρόπος από το να μαθαίνει κανείς μέσα από πολιτισμικά γεγονότα και γιορτές μιας χώρας τη γλώσσα της;
Έτσι άρχισε η αναφορά στα έθιμα του Πάσχα στην Γερμανία, και όλοι πήραν θέση να ακούσουν σαν να επρόκειτο για ένα παραμύθι.
Τα σημαντικότερα σύμβολα του Πάσχα είναι τα βαμμένα αυγά (Ostereier), ο πασχαλινός λαγός (Osterhase), το αρνί του Πάσχα (Osterlamm) και η πασχαλινή λαμπάδα (Osterkerze).
Το βάψιμο των αυγών αποτελεί παλιά παράδοση και είναι στενά συνδεδεμένο με τη νηστεία της Σαρακοστής. Ο λαγός στην γερμανική παράδοση συμβολίζει την άνοιξη και τη γονιμότητα. Από τη στιγμή λοιπόν που το Πάσχα γιορτάζεται την Άνοιξη που η φύση αναγεννάται, οι λαγοί συνδέθηκαν αναπόφευκτα με τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Ο λαγός του Πάσχα έρχεται λοιπόν από την εξοχή και φέρνει τ’ αυγά, τα οποία σύμφωνα με την παράδοση κρύβει.

- Advertisement -

2 3 4 6 8 unnamed
Το Πάσχα στην Ελλάδα και για όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου μη συμπεριλαμβανομένης κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ στην Γερμανία και στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία υπολογίζεται κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, γι΄αυτό άλλες φορές ο εορτασμός της γιορτής συμπίπτει και άλλες όχι.
Μετά από αυτή την αφήγηση οι μικροί μαθητές σύγκριναν τα έθιμα των δύο χωρών, συνειδητοποίησαν την σημασία αυτής της μεγάλης γιορτής της συγχώρεσης, έμαθαν πως υπολογίζεται κάθε χρόνο η ημερομηνία του Πάσχα και εξήγησαν τι συμβολίζει το κάθε έθιμο ξεχωριστά. Μετά τη δήλωσή τους, ότι τους άρεσαν πάρα πολύ αυτά που έμαθαν, αποφάσισαν να ζητήσουν την άδεια των διευθυντών των σχολείων του κυρίου Λεωνίδα Τσανταρλιώτη και της κυρίας Ελένης Τζαβέλα, οι οποίοι τους την έδωσαν ευχαρίστως, για να αναπαραστήσουν και αυτοί το γερμανικό έθιμο «Το κυνήγι του Πασχαλινού Λαγού». Έμαθαν ένα γερμανικό πασχαλινό τραγούδι-παιχνίδι, κατασκεύασαν έναν χάρτινο Λαγό του Πάσχα που τους χάρισε ένα σοκολατένιο αβγουλάκι, έμαθαν την ευχή του Πάσχα στα γερμανικά και σας εύχονται ολόψυχα „Frohe Ostern“ δηλαδή «Χαρούμενο Πάσχα».

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ