22.9 C
Trikala
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται και λήγουν την Κυριακή οι εργασίες του 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών

Συνεχίστηκαν σήμερα πρωί και απόγευμα με επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων, οι εργασίες του 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών. Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα από το πρωί στις 10.00 στον ίδιο χώρο και θα λήξουν το μεσημέρι.
Στο εν λόγω Συμπόσιο παίρνουν μέρος 49 επιστήμονες (καθηγητές πανεπιστημίου, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ερευνητές, λαογράφοι, φιλόλογοι κ.ά.) από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι θα προβούν σε ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικές με την ιστορία, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, λαογραφία και φιλολογία, της περιοχής Τρικάλων.
Τις εργασίες του Συμποσίου μπορούν να παρακολουθήσουν και όσοι φιλομαθείς συμπολίτες το επιθυμούν.

- Advertisement -

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΠΡΩΙ
4η Συνεδρία
Θέμα: Φιλολογία – Γλωσσολογία
Πρόεδρος: δρ Ιουλία Κανδήλα, σχολ. σύμβουλος φιλολόγων-πρόεδρος της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.

10.00-10.15 ΚΩΝ. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ, πυρην. ιατρός – φυσικός – φιλόλογος – θεολόγος,
«Η Γραμματική της Βλάχικης Γλώσσας (Σύντομη παρουσίαση)».
10.15-10.30 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ,
«Ένας ανέκδοτος κανόνας (17ος αι.) στον άγιο Βησσαρίωνα,
μητροπολίτη Λαρίσης και κτίτορα της Μονής Δουσίκου».
10.30-10.45 ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΓΚΕΚΑΣ, συντηρητής έργων τέχνης.
«Η συντήρηση ενός εντύπου Ιερού Ευαγγελίου του 17ου αι.».
10.45-11.00 ΕΙΡΗΝΗ ΑΘ. ΣΠΑΝΟΥ, ακόλουθος επικοινωνίας Γεν. Γραμματείας
Ενημέρωσης & Επικοινωνίας,
«Μετεωρίτικα χειρόγραφα σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και άλλες
συλλογές του Εξωτερικού».
11.00-11.15 ΦΩΤΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής Παν/μίου Αθηνών,
«Και πάλι για τον Αρσένιο Ελασσόνος».
11.15-11.30 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ, δ/ντής κλασικών & ρομανικών γλωσσών Παν/μίου Lund Σουηδίας,
«Η Θεσσαλία στα χειρόγραφα του Σουηδού περιηγητή Adolf Fredrik Sturtzenbecker (1757-1784)».
Διάλειμμα 15΄
11.45-12.00 ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ, επίκ. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.,
«Ο Ραϊνόλδος Δημητριάδης και οι αφηγήσεις του για τη ζωή των βοσκών
στα βουνά της Πίνδου».
12.00-12.15 ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ, καθηγητής Ιονίου Παν/μίου.
«Το τρικαλινό περιοδικό “Μετέωρα” και η προσφορά του».
12.15-12.30 ΗΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ, συγγραφέας,
«Το τρικαλινό τοπίο στην Νεοελληνική Λογοτεχνία».
12.30-12.45 ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ, καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων,
«Μαρούλας Κλιάφα, “Ο άνδρας με τη γερμανική στολή” – Τούλας Τίγκα, “Το φεγγάρι στο νερό”». Κριτική θεώρηση.
12.45-13.00 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΗΜΑΣ, φιλόλογος – δρ ιστορίας.
«Το πολυσχιδές συγγραφικό έργο του Τρικαλινού φιλολόγου
Βασιλείου Βήκα (1892-1972).
13.00-13.30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
13.30-14.00 Ανασκόπηση – Συμπεράσματα του 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητή κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΙΚΟΥΛΑ.

ΤΕΛΟΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
κ. Θεοδώρου Νημά
στο 10ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών

Σεβασμιώτατε, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, Εκπρόσωποι των λοιπών Αρχών, Κύριοι Σύνεδροι, Κυρίες και Κύριοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. με μεγάλη χαρά υποδέχεται σήμερα στην όμορφη και φιλοπρόοδη πόλη μας τους εκλεκτούς επιστήμονες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής και ήρθαν από την Ελλάδα και το Εξωτερικό για να λάβουν μέρος στο 10ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών και να καταθέσουν την επιστημονική τους γνώση για τον Ν. Τρικάλων.
Ο Σύνδεσμός μας με τα επιστημονικά συμπόσια, που διοργανώνει κάθε τριετία, από το 1987 έως σήμερα, και την έκδοση ανελλιπώς των Πρακτικών τους έχει συμβάλει στην επιστημονική έρευνα και μελέτη της περιοχής μας, η οποία παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον.
Με το παρόν 10ο Συμπόσιο καταδεικνύεται ότι τα επιστημονικά συμπόσια – συνέδρια του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχουν γίνει θεσμός και έχουν καταξιωθεί στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει σ’ αυτά είναι περίπου 400 και ασφαλώς έχουν πλουτίσει τις γνώσεις μας για την περιοχή μας. Πολλοί νέοι επιστήμονες έχουν παρουσιάσει τον καρπό των ερευνών και μελετών τους για πρώτη φορά από τούτο εδώ το φιλόξενο αλλά και υπεύθυνο βήμα.
Στα τριάντα έξι χρόνια ύπαρξης και δράσης του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., οι διάφορες διοικήσεις του πέτυχαν να αλλάξουν το πολιτιστικό τοπίο του νομού μας και να ανεβάσουν πολύ ψηλά τον πήχυ της ποσότητας αλλά κυρίως της ποιότητας των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μέχρι σήμερα ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς.
Εκτός από τα συμπόσια, τις διαλέξεις με ομιλητές διαπρεπείς επιστήμονες Έλληνες και ξένους, τις λογοτεχνικές συναντήσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος σημαντικοί Έλληνες πεζογράφοι και ποιητές, δεκάδες μορφωτικές εκδρομές, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει ιδρύσει και λειτουργεί την «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη και Μαρίας Χατζηγάκη – Φ.Ι.ΛΟ.Σ.», η οποία λειτουργεί κάθε απόγευμα 7-9 και διαθέτει σήμερα πάνω από 13.000 τόμους.
Σημαντικότερη όμως είναι η εκδοτική συνεισφορά του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ΄Εχει εκδώσει 33 πολυσέλιδους τόμους του ετησίου επιστημονικού περιοδικού του “Τρικαλινά”, στους οποίους έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες. Η έκδοση των Τρικαλινών περιποιεί ιδιαίτερη τιμή όχι μόνον στον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και στην περιοχή Τρικάλων αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία, αφού συγκαταλέγεται στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά της χώρας και βρίσκεται στα ράφια των μεγαλυτέρων βιβλιοθηκών του κόσμου, μνημονεύεται δε στη διεθνή βιβλιογραφία.
Στην ανεξάρτητη σειρά “Κείμενα και Μελέτες” έχει εκδώσει ακόμη 17 σημαντικά βιβλία, τα 3 δίτομα, και είναι προς έκδοση άλλο ένα. Αρκετά μάλιστα έχουν επανεκδοθεί. Έχει εκδώσει ακόμα 6 βιβλία στη σειρά “Τρικαλινοί Λογοτέχνες”.
Εκτός από αυτά έχει πραγματοποιήσει και σημαντικές άλλες δραστηριότητες, στις οποίες ο χρόνος δεν επιτρέπει να αναφερθούμε.
Αξίζει όμως να κάνουμε αναφορά στις συστηματικές και μακροχρόνιες προσπάθειες που κατέβαλε ο Σύνδεσμός μας από το 1980 ήδη, δύο χρόνια αμέσως μετά την ίδρυσή του, για την ίδρυση αρχαιολογικών υπηρεσιών στα Τρίκαλα και τη Δυτική Θεσσαλία γενικότερα. Στο παρόν Συμπόσιο, όπως και σε προηγούμενα, θα έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να ακούσουμε και να δούμε το πλούσιο έργο τους, τόσο στον ανασκαφικό τομέα όσο και στην αναστήλωση ή συντήρηση των μνημείων του νομού Τρικάλων. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτό το έργο τους δικαιώνεται και ο μακροχρόνιος αγώνας του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Το μακρόχρονο και πολυσχιδές έργο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει αναγνωριστεί από τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, από κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών και από τον απλό λαό του Ν. Τρικάλων, ο οποίος είναι και ο κυριότερος αρωγός του. Από τους πολιτικούς μας και τους άλλους δημόσιους παράγοντες του τόπου μας, δυστυχώς, λίγοι είχαν τον χρόνο να παρακολουθήσουν και να εκτιμήσουν το μέγεθος της προσφοράς του, και ελάχιστοι να το δείξουν αυτό και εμπράκτως. Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων υπό την άξια ηγεσία του κ. Χρίστου Μιχαλάκη, η οποία επεζήτησε την συνεργασία του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και συμμετέχει ουσιαστικά στην διοργάνωση του παρόντος Συμποσίου.
Το Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή, το οποίο τα τελευταία χρόνια, μας στηρίζει οικονομικά. Ελπίζουμε ότι γρήγορα θα ξεπεράσει τα εμπόδια των γραφειοκρατών της αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα μπορέσει να υλοποιήσει την απόφασή του για την οικονομική ενίσχυση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και του Συμποσίου αυτού, του οποίου είναι συνδιοργανωτής.
Το Επιμελητήριο Τρικάλων είναι επίσης αρωγός, αφού στους δύσκολους σημερινούς καιρούς μας παρέχει δωρεάν την καλαίσθητη τούτη αίθουσα και όπου μπορεί στηρίζει τις δραστηριότητές μας.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. δεν έχω παρά να ευχαριστήσω θερμά τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη, το περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό, την πρόεδρο του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή κ. Στεφανία Τριγώνη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλειο Γιαγιάκο.
Κυρίες και Κύριοι,
36 χρόνια συνεχούς και ουσιαστικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας είναι πολλά. Και γι’ αυτό συγχωρήστε με γι’ αυτή την σύντομη αναφορά στη δράση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην διοργάνωση του παρόντος 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών ευχαριστώ θερμά όλους τους Συνέδρους, που παίρνουν μέρος σ’ αυτό, διότι χωρίς τη δική τους συμμετοχή δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον φίλο και φιλοθεσσαλό Μωραΐτη καθηγητή της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Γιάννη Πίκουλα, ο οποίος ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως και στο προηγούμενο συμπόσιο, με το επιστημονικό του κύρος και την αγάπη που τρέφει για τον τόπο μας, βοήθησε ουσιαστικά στην διοργάνωση του. Η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής είναι για τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ιδιαίτερη τιμή.
Τέλος ευχαριστώ και όλους εσάς, που μάς τιμάτε με την παρουσία σας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΘ. ΝΗΜΑΣ, δ.φ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη
στο 10ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,

Ως Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, και ως συνδιοργανωτής, παρευρίσκομαι σήμερα στην έναρξη του 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών που προετοιμάστηκε και οργανώθηκε για μια ακόμα φορά από τον πολύδραστο Φιλολογικό, Ιστορικό, Λογοτεχνικό Σύνδεσμο Τρικάλων, τον γνωστό μας ως Φ.Ι.ΛΟ.Σ., ο οποίος επί 36 ολόκληρα χρόνια ανιδιοτελώς καταφέρνει, ξεπερνώντας τα διάφορα εμπόδια, και κυρίως τα οικονομικά, να προσφέρει αστείρευτη πνευματική τροφή και να πλουτίζει με υπευθυνότητα τις ιστορικές, τις αρχαιολογικές, τις φιλολογικές γνώσεις μας για τον Νομό Τρικάλων. Η ανελλιπής δε έκδοση των Πρακτικών όλων των πραγματοποιηθέντων έως τώρα συμποσίων διαχέει αυτήν τις γνώσεις όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Τα επιστημονικά συμπόσια του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. επιβεβαιώνουν την πλούσια πνευματική παράδοση, που υπάρχει στον τόπο μας από τον 16ο αιώνα έως σήμερα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα Τρίκαλα λειτούργησε η αρχαιότερη (1543) ανώτερη σχολή της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, στην οποία δίδαξαν φωτισμένοι δάσκαλοι και αποφοίτησαν άνδρες, οι οποίοι διέπρεξαν αργότερα.
Από σήμερα και για τρεις συνεχείς ημέρες ο Νομός μας θα γίνει αντικείμενο πολύπλευρης επιστημονικής μελέτης. Το Πρόγραμμα που κρατάτε στα χέρια σας φανερώνει τη σοβαρότητα των εργασιών και το πλήθος των σημαντικών ανακοινώσεων. Με τις γόνιμες συζητήσεις, που θα λαμβάνουν χώρα στο τέλος της κάθε Συνεδρίας, είμαι βέβαιος ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία αναμένουμε για να τα αξιοποιήσουμε, καθώς πιστεύω ότι θα μάς βοηθήσουν σε κάθε πολιτιστική μας προσπάθεια και κάθε αναπτυξιακή προοπτική, οι οποίες θα εδράζονται στη στέρεα ιστορική μας κληρονομιά.
Κυρίες και Κύριοι
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων παρακολουθεί και αξιολογεί τις πολιτισμικές δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται στον Νομό μας, και αγκαλιάζει και ενισχύει οικονομικώς, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τις σπουδαιότερες από αυτές. Με μεγάλη χαρά δέχτηκε να είναι συνδιοργανωτής του παρόντος 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών¬ και ανέλαβε να καλύψει τις σημαντικότερες δαπάνες αυτού, ενώ υπόσχεται ότι θα συνδράμει και στα έξοδα εκδόσεως των Πρακτικών του. Ελπίζουμε ότι μέσα στην δυσκολότατη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, θα βρούμε τις αναγκαίες πιστώσεις, ώστε στο μέλλον να έχουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ενισχύσεως παρομοίων εκδηλώσεων, τόσο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. όσο και άλλων φορέων του Νομού μας.
Συγχαίρω την Οργανωτική Επιτροπή του εν λόγω Συμποσίου, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για την άψογη οργάνωση και του παρόντος Συμποσίου.
Τελειώνοντας κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Τρίκαλα, 31 Οκτωβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ