14.4 C
Trikala
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα γιορτάσια του καλοκαιριού στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Με μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Βαλσαμάτα, ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντω, μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος αλλά και πλήθους ιερέων από όλο το νησί.

- Advertisement -

Η εικόνα ανευρέθη πριν μερικές ημέρες θαμμένη στην ρίζα μιας μηλιάς κοντά στην Εκκλησία.

Σε προγραμματισμένη δενδροφύτευση, διαπιστώθηκε από την ομάδα της δενδροφύτευσης ένα μικρό κλαδάκι μηλιάς να εξέχει και αποφασίστηκε να μεταφυτευτεί.

Στις ρίζες της βρέθηκε ένα δέμα που μέσα ήταν τυλιγμένη προσεκτικά η εικόνα της Αγίας Ειρήνης.

Η εικόνα δεν είναι παλιά, αλλά ανάγεται στο 2ο μισό του προηγούμενου αιώνα. Είναι από γυναικείο χέρι φιλοτεχνημένη, μοναδικής ομορφιάς και αναγράφει η «Αγία Χρυσοβαλάντω».

Ο κόσμος της περιοχής, “αγκάλιασε” τη θαυμαστή εύρεση της εικόνας, η οποία ευλογεί και αγιάζει τον ευλογημένο τόπο των Ομαλών.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το θαυμαστό γεγονός ότι η εικόνα θέλησε να φανερωθεί με την αγαπημένη μηλιά της Αγίας! Η μηλιά… «μίλησε» και υπέδειξε το μυστικό που έκρυβε για χρόνια στις ρίζες της!

Η εικόνα της Αγίας Χρυσοβαλάντω και η μηλιά αγιάζει με την χάρη της τον ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Βαλσαμάτα.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι με τράπεζα με πλούσιο Βαλσαμάτικο κέρασμα και με παραδοσιακά τραγούδια.

Με μεγάλη λαμπρότητα και πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και πολλοί ομογενείς Κεφαλονίτες, τελέσθηκε η πανήγυρης της Αγίας Άννας στην Λακύθρα.

Αν και η εκκλησία έπαθε ζημιές λόγω του σεισμού, εντούτοις ο εσπερινός τελέσθηκε στον Πρόναο και ο κόσμος παρευρέθηκε στο προαύλιο της εκκλησιάς. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Σπυρίδωνας με πολλούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. Κατά την διάρκεια του εσπερινού χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο του Ναού π. Παναγή Αννιά.

Με μεγαλοπρέπεια, όπως κάθε χρόνο, εορτάστηκε η Αγία Παρασκευή Λεπέδων, δίπλα από το ασκητήριο-σπηλιά του οσίου Ανθίμου του Κουρούκλη, στο Ληξούρι, παρότι η εκκλησία υπέστη αρκετές σοβαρές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.

Πηγή: agioritikovima.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ