11.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων στο Τολέδο της Ισπανίας (ΦΩΤΟ)

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων βρέθηκε στο πανέμορφο Τολέδο της Ισπανίας από 20 έως 24 Απριλίου 2015 για την 7η και τελευταία συνάντηση του προγράμματος Comenius: Sustainable Development – a ‘green’ future for Europe. Το σχολείο I.E.S. MARIA PACHECO ετοίμασε πολύ ζεστή υποδοχή για τα μέλη των αποστολών των επτά χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα περιηγηθήκαμε στα όμορφα καλντερίμια της παλιάς πόλης, επισκεφτήκαμε πολιτιστικούς χώρους και αξιόλογα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, απολαύσαμε το μεγαλείο της τέχνης του Ελ Γκρέκο στο ομώνυμο μουσείο και στον πολύ επιβλητικό καθεδρικό ναό της πόλης, γευτήκαμε την παραδοσιακή ισπανική κουζίνα και περάσαμε μαγευτικές στιγμές απολαμβάνοντας για τελευταία φορά τη συντροφιά και τη φιλία που δημιουργήθηκαν μέσα από το υπέροχο ταξίδι των δύο ετών του προγράμματος.
Στο πλαίσιο της κοινής εργασίας μας όλα τα σχολεία έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με τη μόλυνση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές μελέτες για την ποιότητα του νερού της βροχής, των ποταμών και των λιμνών σε κάθε χώρα με δείγματα που όλες οι αποστολές είχαν μαζί τους. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν επιτρεπτά όρια μόλυνσης και το συμπέρασμα της κοινής μας έρευνας ήταν πως στον πλανήτη μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον για το οποίο πρέπει να πασχίσουμε όλοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Πιστεύουμε πως η συμμετοχή του σχολείου μας σε προγράμματα όπως αυτό που μόλις ολοκληρώθηκε, θα βάλει ένα μικρό αλλά πολύ στέρεο λιθαράκι στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και στην υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.
Επιπλέον, οι υπέυθυνοι εκπαιδευτικοί των επτά σχολείων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης υλοποίησης του προγράμματος που στη συνέχεια θα υποβληθεί στις κατά τόπους Εθνικές Μονάδες υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.
Η ελληνική αποστολή αποτελούταν από τους εκπαιδευτικούς: Θανάση Βράντζα, Κατερίνα Μπαντέκα, Βάσω Παπαποστόλου και Χαρά Ρουσουλιώτη καθώς και από τις μαθήτριες: Σοφία Σκουλή και Σοφία Μπίλλιου.
Πριν τον τελικό μας προορισμό, που ήταν η πόλη του Τολέδο, είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε αρκετές ώρες στη Μαδρίτη και να εμπλουτίσουμε την παραμονή μας με επισκέψεις στο Μουσείο Reina Sofia, το μουσείο Prado (ένα από τα 10 σημαντικότερα του κόσμου) και σε ιστορικές πλατείες της ισπανικής πρωτεύουσας. Το πολύ όμορφο ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με μια γρήγορη απόδραση στη διάσημη Βασιλική Έδρα του Σαν Λορένθο ντε Ελ Εσκοριάλ επίσης γνωστή ως Μοναστέριο ντε Ελ Εσκοριάλ, που βρίσκεται στην ομώνυμη γειτονική πόλη 45km βορειοδυτικά της Μαδρίτης.
Άλλο ένα ενδιαφέρον και δημιουργικό πρόγραμμα σύμπραξης έλαβε τέλος! Ελπίζουμε η πλούσια πορεία του σχολείου μας στην υλοποίηση αξιόλογων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων να έχει συνέχεια και στο μέλλον ώστε να εξακολουθήσουμε να αποτελούμε μέρος της μεγάλης Ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας και μιας ευρύτερης πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
Κείμενο: Κατερίνα Μπαντέκα


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ