12.8 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΟ 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στο πρόγραμμα ERASMUS +

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, σχολείο με παράδοση στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την τρέχουσα σχολική χρονιά συμμετέχει ως εταίρος σε πρόγραμμα Erasmus+ που αφορά στην δράση ΚΑ2 – Cooperation and Innovation for Good Practices με τίτλο “Open doors for non-formal education”.
Στο πρόγραμμα αυτό που είναι διετούς διάρκειας, συμμετέχουν επίσης σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί από την Ρουμανία, την Πολωνία, την Λιθουανία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Κοινό χαρακτηριστικό των συμμετεχόντων είναι το μειωμένο κίνητρο των μαθητών τους για την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς η πλειοψηφία τους προέρχεται από οικογένειες με χαμηλό κοινωνικό υπόβαθρο (άνεργοι, μετανάστες, μειονότητες κλπ). Προσπαθώντας λοιπόν να κινητοποιήσουμε τους μαθητές μας και να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή τους, προσπαθούμε να βρούμε νέες μεθόδους διδασκαλίας που θα κάνουν την διαδικασία της μάθησης πιο ευχάριστη και ουσιαστική.
Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας να επικοινωνούν με συναδέλφους τους από τις ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε να εξοικειωθούν με διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής και να κατανοήσουν καλύτερα ότι αν και προερχόμαστε από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, έχουμε όλοι ως κύριο στόχο να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους (μαθητές, φοιτητές, ενήλικες).
Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει στόχο την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού και υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και σαν θεσμό που προάγει την διαπολιτισμικότητα.
Αφού οι μαθητές να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν άμεσα αλλά και με την βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους με την από κοινού παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.
Το πρώτο βήμα του προγράμματος ήταν η κατάρτιση δυο εκπαιδευτικών από κάθε συμμετέχοντα φορέα σε μη τυπικές μορφές μάθησης. Η δραστηριότητα έγινε από 30/11 – 4/12 στην πόλη Άσσεν της Ολλανδίας και υπεύθυνος για την κατάρτιση ήταν ο οργανισμός “Quarter Mediation” που εδρεύει στην πόλη αυτή.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν θα δράσουν ως πολλαπλασιαστές των γνώσεων που αποκόμισαν και για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του φορέα τους ώστε από κοινού να εκπονήσουν σχέδια δράσης που θα υλοποιηθούν κατά την τρέχουσα αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Τα σχέδια αυτά θα παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δικτύωσης, θα αξιολογούνται και θα καταχωρούνται σαν καλές πρακτικές στον δικτυακό τόπο του προγράμματος που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ