18.4 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φασισμός: Ο τελευταίος δύσμορφος απόγονος του καπιταλισμού

Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που οργανώνουν στην προσπάθεια να αντιμετωπίζεται σταθερά το δηλητήριο του φασισμού – ναζισμού, πραγματοποίησαν εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» ( του Ρατζανί Πάλμε Ντάτ) την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού κέντρου Τρικάλων.
Στην πρόσκληση της εκδήλωσης τονίζονταν χαρακτηριστικά:
«Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που η Χρυσή Αυγή αποκάλυψε με φριχτό τρόπο το πραγματικό της πρόσωπο. Αφού είχαν προηγηθεί πολλές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών και αγωνιστών έρχεται η δολοφονική επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα . Η εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος, όμως, κορυφώνεται τη νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτέμβρη 2013 , όταν μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, δολοφονούσαν στην Αμφιάλη τον άνεργο μεταλλεργάτη και αντιφασίστα μουσικό, Παύλο Φύσσα..
«Δεν ξεχνάμε. Έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού, απέναντι σε όλο αυτό τον κόσμο που έχει υποστεί επιθέσεις.. Έχουμε χρέος απέναντι στη νέα γενιά, να μην μολυνθεί από το ναζιστικό δηλητήριο. Έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας. Να παλέψουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό-ναζισμό ενάντια στο σύστημα που γεννά και θρέφει το φασιστικό τέρας με τελικό στόχο την ανατροπή αυτού του συστήματος.»
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τη Μαρία Γαβαλά , μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ
Προλογίζοντας την εκδήλωση , εκ μέρους των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι : «Οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της ΧΑ, μετά την επίθεση στο Πέραμα και τη δολοφονία του Π. Φύσσα, αναδεικνύουν την ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και την ανοχή του αστικού πολιτικού συστήματος στη δράση της ΧΑ.
Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις ότι η ΧΑ είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση και ότι η εγκληματική της δράση απορρέει απ’ τη ναζιστική της φύση και ιδεολογία.
Το σύστημα πότε “αμολάει” τους φασίστες χρυσαυγίτες και πότε τους “μαζεύει” , όπως τώρα, ανάλογα με τα συμφέροντά του. Η εγκληματική – φασιστική δράση όμως δεν “ξεπλένεται”, ούτε θα αντιμετωπιστεί από το σάπιο κρατικό μηχανισμό και δυνάμεις καταστολής, με τις οποίες διαπλέκεται.. Τα συμφέροντα που τους ενίσχυσαν οικονομικά, τους στήριξαν και τους έθρεψαν, παραμένουν.»
Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο , που δημιούργησε η ΚΝΕ , στο οποίο αναδεικνύεται χαρακτηριστικά πως πίσω από τη δημαγωγία της ΧΑ κρύβεται η δράση και η πρακτική της, που υπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, διασυνδέεται με τμήματα του κρατικού μηχανισμού, διαπλέκεται με εγκληματικά κυκλώματα.
Παίρνοντας το λόγο για την παρουσίαση του βιβλίου η Μαρία Γαβαλά στάθηκε στη σημασία του εκδοτικού έργου του ΚΚΕ , καθώς και στα ιδιαίτερα ζητήματα που διαπραγματεύεται η παρούσα έκδοση, αναφέροντας: «Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» , το εκδοτικό του ΚΚΕ, οργανώνει μια συστηματική προσπάθεια με εκδόσεις λογοτεχνικού, πολιτικού, ιδεολογικού περιεχομένου, με επανεκδόσεις έργων των κλασσικών του μαρξισμού λενινισμού , με στόχο κάθε άνθρωπος του μόχθου, κάθε νέος και νέα να αποκτά εκείνη τη γνώση , που θα ανοίγει ορίζοντες, θα εξελλίσει τους προβληματισμούς του, θα απαντά στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Τέτοια ζητήματα πραγματεύεται η έκδοση «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση που παρουσιάζουμε σήμερα
Το συγκεκριμένο έργο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1934 και αποτελεί ένα ντοκουμέντο του κομμουνιστικού κινήματος, γραμμένο από ένα στέλεχος του ΚΚ Μ.Βρετανίας και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τον Ραντζανί. Πάλμε Ντατ,. Πρωτοδημοσιεύεται στα ελληνικά από τη «Σύγχρονη Εποχή». Η παρούσα έκδοση είναι αφιερωμένη στα 95 χρόνια του ΚΚΕ και αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί στην πορεία προς την επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ
Στο βιβλίο αναδεικνύεται όλη η κίνηση ανόδου του φασισμού, με πιο χαρακτηριστική την εξέλιξή της στη Γερμανία από το 1918 έως το 1933, αλλά και στην Ιταλία. Σε δύο χώρες που –και δεν είναι τυχαίο- είχε προηγηθεί επαναστατική κατάσταση περίπου δέκα χρόνια πριν.
Οι απαντήσεις στο ερώτημα και οι βασικές εκτιμήσεις του συγγραφέα, διατυπωμένες πριν από 80 χρόνια, το 1934, θα μπορούσαν να έχουν διατυπωθεί σήμερα.
Σε αυτό συνίσταται η επικαιρότητα και η δύναμη του έργου του Ραντζάνι Πάλμε Ντατ .
Γιατί ίδια η ζωή , οι ίδιες οι αξεπέραστες αντιθέσεις του συστήματος που ζούμε , του καπιταλισμού , φέρνουν στο προσκήνιο τα ίδια ερωτήματα και διλλήματα, αναδεικνύουν πιο έντονα την επικαιρότητα της ανατροπής του σάπιου συστήματος. Θα φέρουν στο μέλλον κατάλληλες συνθήκες και στιγμές, όσο και αν δεν τις βλέπουμε σήμερα , όσο και αν σήμερα μας φαίνονται τα πράγματα αρκετά στατικά και νομίζουμε ότι δεν θα αλλάξουν. Το κύριο όμως είναι να προετοιμαζόμαστε στις σημερινές συνθήκες ,για να έχουμε την ικανότητα ,όταν θα αλλάξουν αντικειμενικά αυτές οι υπεροχές της αστικής τάξης το εργατικό λαϊκό κίνημα να της δώσει το τελικό πλήγμα για να την ανατρέψει»
Και συνεχίζοντας την παρουσίαση , που κυριολεκτικά καθήλωσε τους παρευρισκόμενους , εμβάθυνε σε σημαντικές πλευρές του βιβλίου:
«Το συγκεκριμένο έργο βρίθει ιστορικών πληροφοριών, ενδιαφέροντων , που μάλιστα ένα μεγάλο μέρος τους προέρχεται από γραπτά και ομιλίες καπιταλιστών, αστών πολιτικών και στελεχών φασιστικών κομμάτων.
Ο συγγραφέας μελετά τις συνθήκες του Μεσοπολέμου, οικονομικές-κοινωνικές, πολιτικές, αποδεικνύοντας μέσα από τη ροή των ιστορικών γεγονότων , τη διαπλοκή στο πεδίο της οικονομίας, γιατί ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα αυτού του οικονομικού-πολιτικού συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε, του καπιταλισμού. Είναι «ο τελευταίος δύσμορφος απόγονός του» ,όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Ρ.Π.Ντάτ.
Αποδεικνύει πως η σοσιαλδημοκρατία και ο φασισμός αποτελούν 2 μορφές, από τις διάφορες μορφές, με τις οποίες ασκεί την εξουσία της η αστική τάξη. Αποδεικνύει πως η σοσιαλδημοκρατία ξεκλείδωσε την πόρτα της διακυβέρνησης στη φασιστική διακυβέρνηση, όταν πια δεν ήταν χρήσιμες στην αστική τάξη , οι υπηρεσίες της. Όταν , δηλαδή, προκάλεσε μαζική απογοήτευση , επειδή δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της απέναντι σε τμήματα της εργατικής τάξης και στα μεσοαστικά στρώματα. Βεβαίως , οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν η σοσιαλδημοκρατία και ο φασισμός διαφέρουν ριζικά, όμως ο σκοπός τους παραμένει ίδιος, η διαιώνιση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, σε συνθήκες που κλονίζεται η εξουσία του, σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σαν αυτές του 1929-1933.
Ο συγγραφέας μελετά, επίσης, την άνοδο στην εξουσία φασιστικών κομμάτων σε Ιταλία από τα 1921 , αλλά και σε Γρμανία ,Αυστρία., ταυτόχρονα με τη διαπλοκή τους με άλλες καπιταλιστικές χώρες που στηρίξανε την άνοδο του φασισμού, με στόχο να στραφεί στη Σοβιετική Ένωση , όπως έκανε η Μ.Βρετανία.
Αποδεικνύοντας ο Ρ.Π. Ντατ ότι ο δρόμος της αστικής δημοκρατίας καταλήγει στο φασισμό αναδεικνύει ταυτόχρονα ,ήδη από το 1930, την ανάγκη η πάλη ενάντια στο φασισμό να συνδέεται και να προσανατολίζεται με την πάλη ενάντια στην ανατροπή του καπιταλισμού. Δηλαδή η μάχη για την εργατική εξουσία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «…πρέπει να δοθεί όχι απλώς μετά την επικράτηση του φασισμού, αλλά πριν, ως το μοναδικό μέσο αναχαίτισής του. Η σοσιαλδημοκρατία υποστηρίζει: Πρώτα φασισμός, μετά επανάσταση. Ωστόσο ο Κομμουνισμός υποστηρίζει: Επανάσταση πριν το φασισμό και αναχαίτισή του.»
Ο συγγραφέας μέσα από μια σειρά γεγονότων βγαλμένα από τις νίκες αλλά και τις ήττες του εργατικού κινήματος αποδεικνύει πως «Ο φασισμός δεν είναι αναπόφευκτος. Ο φασισμός καθίσταται αναπόφευκτος μόνο όταν η εργατική τάξη ακολουθεί τη γραμμή του ρεφορμισμού, της εμπιστοσύνης στο καπιταλιστικό κράτος… αφήνοντας συνεπώς τον εαυτό της να συντριβεί από τον ταξικό εχθρό»
Με την τοποθέτησή του αυτή δεν αφήνει περιθώρια σύγχυσης ως προς την επιλογή του «μικρότερου κακού» μεταξύ των μορφών της καπιταλιστικής δικτατορίας. Ξεπερνώντας η εργατική τάξη αυτό το δίλλημα μπορεί να νικήσει και να συντρίψει το φασισμό, να ακολουθήσει το δρόμο της επαναστατικής πάλης για τη δικιά της εξουσία .Μόνο έτσι μπορεί να μη βιώσει «το ακριβό τίμημα και την καταισχύνη του φασιστικού ιντερμέτζιου»»
Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσια συζήτηση και προβολή ολιγολέπτων σατυρικών και αποκαλυπτικών βίντεο της ΚΝΕ για τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

- Advertisement -

 

Βιβλιοπωλείο-2 Κοινό-2 Μαρία Γαβαλά-3


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ