18.8 C
Trikala
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χαίρε, Νύμφη Άνύμφευτε! (BINTEO και ΦΩΤΟ)

Το «Χαίρε, Νύμφη Ἀνύμφευτε» φώτισε τις ψυχές των πιστών σήμερα το απόγευμα κατά την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. Την στιγμή που ο αρχάγγελος Γαβριήλ έρχεται και φέρνει το θεϊκό μήνυμα, το «χαῖρε», στη Θεοτόκο με αποτέλεσμα οι σοφοί του κόσμου να μείνουν άφωνοι, μη μπορώντας να εξηγήσουν το μυστήριο της γεννήσεως. Όλα αυτά εξελίχθηκαν μπροστά στα μάτια των πιστών και στα Τρίκαλα, όπου σε όλους τους Ιερούς Ναούς τελέστηκε η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.
Ο ακούραστος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Νάσης βρέθηκε σε τρείς ναούς για να ψάλει τους ου υπέροχους ύμνους. Στο παρακκλήσιο του Αγίου Ραφαήλ (όπου και οι φωτογραφίες), στην συνέχεια τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και τέλος αργά το βράδυ στον Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.
Ο ύμνος αυτός ονομάζεται «Ακάθιστος» από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Οι πιστοί έψαλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο και την ακολουθία της εορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.

- Advertisement -

DSC_0077 DSC_0078 DSC_0079 DSC_0080 DSC_0081 DSC_0082 DSC_0085 DSC_0086

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ