12.8 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έτοιμη για να ανταποκριθεί η Ομάδα Διάσωσης της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν.Τρικάλων

Η Εθελοντική Οργάνωση Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν.Τρικάλων (Λ.Ε.Δ.) μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της Π.Ε. Τρικάλων σχεδιασμού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά την χειμερινή περίοδο, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με την ομάδα Διάσωσης      .

- Advertisement -

Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω ορισμένα πράγματα που αφορούν την εθελοντική μας οργάνωση. Από την ένταξή μας στις εθελοντικές οργανώσεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας το 2006 θέσαμε ως στάση ζωής την εθελοντική κοινωνική προσφορά. Πρώτη μας ενέργεια το 2006 ήταν η δημιουργία Τράπεζας Αίματος της Λ.Ε.Δ. με μοναδικούς αιμοδότες τα μέλη της Λέσχης μας. Αρκετές δεκάδες ασθενών συμπολιτών μας βρίσκουν συμπαραστάτη την Τράπεζας Αίματος της Λέσχης μας. Τον Ιούνιο του 2007 είκοσι δύο (22) από τα μέλη της Λ.Ε.Δ. παρακολούθησαν με βεβαίωση επιτυχίας το διάρκειας 100 διδακτικών ωρών Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης του Υπ. Παιδείας για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, οργάνωση καταυλισμών, κ.τ.λ. Η υλοποίηση έγινε από τη Γ.Γ. του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) με τίτλο «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους». Στη συνέχεια υπήρξαν αρκετές ημερίδες εκπαίδευσης από την Π.Υ. Τρικάλων, ώσπου το 2014 και 2015 δεκατρία (13) μέλη της Λ.Ε.Δ. παρακολούθησαν μαθήματα Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης 100 διδακτικών ωρών από στελέχη της Π.Υ. Τρικάλων. Μετά από γραπτή και πρακτική δοκιμασία έλαβαν βεβαίωση πιστοποίησης από την Πυροσβεστική Ακαδημία, Σχολή Επιμόρφωσης. Στον τομέα των Α΄ Βοηθειών δεκαπέντε (15) μέλη μας έχουν λάβει Βεβαίωση Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης στην ΚΑΡ.ΠΑ. και στη χρήση Απινιδωτή. Η Ομάδα Διάσωσης της Λ.Ε.Δ. απαρτίζεται από υπηρετήσαντες ως Καταδρομείς, Πεζοναύτες, Αλεξιπτωτιστές, Ο.Υ.Κ. και φίλους των Ειδικών Δυνάμεων. Αρκετές είναι οι συμμετοχές της από το 2007 μέχρι σήμερα ως πεζοπόρο τμήμα σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καθώς και στην έρευνα και διάσωση αγνοουμένων και εγκλωβισμένων ανθρώπων και ζώων στον ορεινό όγκο του Ν.Τρικάλων, όπως αυτό βεβαιώνεται και από την Π.Υ. Τρικάλων και Καλαμπάκας. Αυτό το διάστημα μέλη της Ομάδας Διάσωσης της Λέσχης μας, βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο μιας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα εκπαίδευσης με πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Αφορά διάσωση ατόμων αλλά και εργασίες σε μεγάλα ύψη, με τη χρήση μόνο των ειδικών σχοινιών και μεταλλικών κρίκων.

Σε ό,τι περνά από το χέρι μας, υπάρχει διάθεση για κοινωνική προσφορά, δυναμική εκπαίδευση και άμεση ανταπόκριση όταν κληθούμε από την πολιτική προστασία να τα καταφέρουμε. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι η αδυναμία μας να ανταποκριθούμε οικονομικά στα τέλη κυκλοφορίας και στη συντήρηση του οχήματος της Ομάδας Διάσωσης. Είναι όμως απαραίτητο εργαλείο για την έγκαιρη επέμβαση της Ομάδας όταν κληθεί με όλο τον απαραίτητο ατομικό και επιχειρησιακό εξοπλισμό: επινώτιους χεοροκίνητους πυροσβεστήρες νερού, πυροσβεστικά κράνη, γάντια,μάσκες, αλυσοπρίονα για δασοπυρόσβεση, ειδικά ορειβατικά σχοινιά των 60 μέτρων, των 80 μέτρων και των 100 μέτρων από δύο ζεύγη αντίστοιχα απαραίτητα για την εκπαίδευση της Ομάδας και τη διάσωση ατόμων καθώς και αρκετές δεκάδες απαραίτητων εξαρτημάτων από ειδικούς μεταλλικούς κρίκους, γάντια, μποντριέ,κ.τ.λ. Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να ανανεώσουμε αυτό τον εξοπλισμό ο οποίος έχει φθαρεί και έχει λήξει σύμφωνα με τον χρόνο κατασκευής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μελών της Ομάδας Διάσωσης. Αυτό έχει σαν συνέπεια ορισμένα από τα μέλη μας να αισθάνονται απογοήτευση και απροστάτευτοι και να απομακρύνονται. Η ετήσια συνδρομή των δέκα (10) ευρώ από τα 30-35 ενεργά μέλη δεν καλύπτει ούτε τα βασικά έξοδα γραφείου και θέρμανσης. Έχουμε απευθυνθεί εγγράφως το 2012 και στο Υπ. Οικονομικών και σε άλλους φορείς χωρίς καμιά απάντηση και ανταπόκριση. Αναδεικνύουμε το οικονομικό μας πρόβλημα σε κάθε περίπτωση και στο συντονιστικό μας όργανο, τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και είναι γνώστες όλοι οι τοπικοί φορείς.

Η εισήγηση-προτροπή και έκκληση της Λ.Ε.Δ. προς το συντονιστικό μας όργανο, τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε αρμόδιο και ιδιωτικό φορέα είναι απλή: Συνδράμετε και ενθαρρύνετε την προσπάθεια των πραγματικών εθελοντικών οργανώσεων που το αποδεικνύουν με την ουσιαστική τους συμμετοχή και κοινωνική προσφορά. Έχετε ήδη λάβει γνώση για τη δράση της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Τρικάλων. Δεν είμαστε παράρτημα του ενός και δύο ατόμων κατά περίπτωση. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι είμαστε χρήσιμοι και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μοναδικοί. Συμπαρασταθείτε στην προσπάθειά μας ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε για να προσφέρουμε.

Μην ξεχνάτε: « Ο εθελοντισμός είναι ιδέα. Είναι καθημερινή πράξη ζωής. Είναι περίσσευμα ψυχής.»

 

Με Τιμή από το Δ.Σ

-o-

Πρόεδρος

Σκύφτας Λουκάς


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ