13.5 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Πέρασαν 196 χρόνια από την έναρξη της μεγάλης επανάστασης του σκλαβωμένου λαού μας, από τον ξεσηκωμό των επί 400 χρόνια ραγιάδων απέναντι στους ισχυρούς της γης, το σουλτάνο και την αντιδραστική Ιερά Συμμαχία της ευρωπαϊκής απολυταρχίας, πρόγονο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολλές φορές ο λαός μας λέει: αν το 1821 υπήρχαν τα δελτία ειδήσεων δεν θα είχε γίνει η επανάσταση!!
Αλλά η επανάσταση που τώρα δοξάζουμε σε παρελάσεις και λόγους της πεντάρας από τους αστούς πολιτικούς και τους κάθε λογής επίσημους έγινε ακριβώς γιατί ο λαός δεν άκουσε του «προγόνους τους» επίσημους και πολιτικούς, ανώτερο κλήρο και κοτζαμπάσηδες.. Έγινε όχι μαζί τους,
αλλά εναντίον τους.
Όπως και τώρα έτσι και τότε όλοι αυτοί καλούσαν στην υποταγή.
«Που πάμε να τα βάλουμε με μια αυτοκρατορία, θα έχουμε συνέπειες, θα καταστραφούμε, είναι άκαιρη η επανάσταση»…
Γιατί πάντα πίσω από την συναλλαγή και την υποταγή στην κάθε αυτοκρατορία δεν
κρύβονται παρά τα ταξικά συμφέροντα αυτών που κερδίζουν γη, χρήμα και εξουσία πάνω στην εκμετάλλευση και την καταπίεση των λαών.
Όμως και τότε βρέθηκαν οι «κλέφτες» και «οι αρματωλοί» να σηκώσουν το λάβαρο της κοινωνικής απελευθέρωσης…
Λάβαρο που πέρασε στους κατατρεγμένους της εθνικής αντίστασης που έδωσαν την ζωή τους στις πόλεις και τα βουνά πολεμώντας την άλλη αυτοκρατορία, τον φασιστικό Άξονα. Και έφτασε μέχρι «τα παιδιά που τα έλεγαν αλήτες» του Πολυτεχνείου που βρήκαν απέναντί τους την χούντα και τους προστάτες της , την τελευταία «αυτοκρατορία», των ΗΠΑ.
Σήμερα τα επιχειρήματα μπορεί να είναι πιο εκλεπτυσμένα αλλά παραμένουν τραγικά ίδια. Πιο ίδιες ακόμα είναι οι δυνάμεις μέσα στην ίδια μας την χώρα που στηρίζουν και στηρίζονται με λύσσα στην επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τον λαό. Τραπεζίτες και βιομήχανοι, «επενδυτές» και τοκογλύφοι, πουλημένοι και ελεγχόμενοι από το χρήμα αστοί πολιτικοί, σε ένα κυριολεκτικά «μαύρο μέτωπο» με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αυτή είναι η «ιερά συμμαχία» του σήμερα. Το ίδιο στυγνή και δολοφονική όπως όλες.
Ιερά Συμμαχία που καταστρέφει την κοινωνική πλειοψηφία στις χώρες της, που υψώνει τείχη και φράχτες απέναντι σε όσους πρόσφυγες δεν θαλασσοπνίχτηκαν κυνηγημένοι από τους πολέμους που οι ίδιο αυτοί ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν κι εκτελούν, που στηρίζει φασιστικά καθεστώτα και επιχειρεί να αναθεωρήσει την ιστορία και να θάψει την πραγματικότητα επιχειρώντας να εξισώσει κομμουνισμό και φασισμό, που προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε πως αντίδοτο στην ακροδεξιά αποτελεί ο σκληρός κι απάνθρωπος νεοφιλελευθερισμός, κι όχι ένα νέο απελευθερωτικό πρόταγμα που να βασίζεται στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην ατομική και συλλογική χειραφέτηση από τα δεσμά του κέρδους και των αγορών, σε μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική, για έναν κόσμο ειρήνης, δημιουργίας κι ελευθερίας.
Μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός, οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορούν να τινάξουν πάνω από την πλάτη
μας και την σημερινή «ιερά συμμαχία».
Μόνο εμείς με τους αγώνες μας μπορούμε να καταργήσουμε τον εφιάλτη των μνημονίων και των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων, να διαγράψουμε το χρέος, να φύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ, να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες και όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις με τον δικό μας εργατικό και λαϊκό έλεγχο, να επιβάλλουμε μέτρα εδώ και τώρα βελτίωσης της ζωής του λαού.Να ανατρέψουμε τη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και οι “θεσμοί” και να τους γκρεμίσουμε από την εξουσία. Να πετάξουμε στα σκουπίδια τον αστικό πολιτικό κόσμο φτιάχνοντας τα δικά μας όργανα αγώνα και εξουσίας. Για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.
Άλλοτε από τον άμβωνα και άλλοτε από τις οθόνες της τηλεόρασης πάντα μας καλούν στον υποταγή και στον φόβο. Αλλά ο μόνος πραγματικός φόβος είναι η συνέχιση αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Οι λαοί μπορούν..να τι μας δείχνει η ιστορία..
Μόνο που… «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»…
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Αταίριαστοι» έγινε πολιτική παρέμβαση για τις τρέχουσες εξελίξεις από το Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χρήστο Σιμορέλη.Ένα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε στη συζήτηση ήταν το θέμα της ενέργειας.

- Advertisement -

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βουλευτής, την ίδια ώρα που ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης, διαπραγματεύεται τα ζητήματα της ενέργειας στο εξωτερικό, η Νέα Δημοκρατία βγαίνει στη χώρα και κάνει προτάσεις ίδιες με αυτές των δανειστών για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας. Με αυτό το τρόπο υπονομεύει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας.

Δεν είναι άλλωστε νέο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθώντας τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του, θέλει να μοιραστεί η αγορά ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το είδαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος της για τον τομέα της ενέργειας. Μέσα σε λίγη ώρα, οι εισηγητέςμοίρασαν σε ιδιώτες τη ΔΕΗ, τα δίκτυα μεταφοράς, υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες παραγωγής καιυποσχέθηκαν περισσότερα κι από αυτά που απαιτούν οι δανειστέςμε τη δανειακή συμφωνία του 2015.Αυτό βέβαιαέρχεται σε συμφωνία με παλαιότερη δήλωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεωργιάδη, ότι θα πάρουν περισσότερα μέτρα από αυτά που ζητούν οι δανειστές.

Η ανακοίνωση του προγράμματος δεν γίνεται σε τυχαίο χρόνο. Εν μέσω διαπραγμάτευσης ο κ. Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στους δανειστές και τους λέει εμμέσως να μην υποχωρήσουνστις παράλογες απαιτήσεις τους καθώς όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα τα περάσει όλα.

Η κυβέρνηση όμως οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει ότι κάθε πολίτης της χωράς θα έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και για αυτό προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Επεισόδιο έγινε σήμερα το πρωϊ ανάμεσα σε κατοίκους της οδού Πλάτωνος και συνεργείο του ΟΤΕ, το οποίο κατέστρεφε παγκάκι που έγινε επί Δημαρχείας του αειμνήστου Αθανασίου Τριγώνη προκειμένου να τοποθετηθεί νέο Καφάο του ΟΤΕ. Η αντίδραση των ανθρώπων της περιοχής ήταν άμεση. Εκλήθη η αστυνομία για να σταματήσουν οι εργασίες και ενημερώθηκε ο Δήμος Τρικκαίων και ο προϊστάμενος του ΟΤΕ Τρικάλων. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι Αντιδήμαρχοι κ.Κωτούλας και κ.Βασταρούχας και ο προϊστάμενος του ΟΤΕ κ.Απόστολος Ρομοσιός μετέβησαν στον χώρο και έδωσαν λύση. Σταμάτησε το ξύλωμα του παγκακιού και το Καφάο τοποθετήθηκε σε άλλο χώρο προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι δημότες και η υπηρεσία του ΟΤΕ. Έτσι αποδείχθηκε περήτρανα πως η συνεργασία των δημοτών, του Δήμου Τρικκαίων και υπηρεσιών του ΟΤΕ, δινει λύσεις κοινά αποδεκτές.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε από την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αρμόδιας  για την καταπολέμηση της ανεργίας) κας Αντωνοπούλου στα Τρίκαλα. Όμως, αυτές οι λίγες  μέρες ήταν αρκετές για να πέσουν οι φιλεργατικές και «αλληλέγγυες» μάσκες, που φόρεσε στην περιοδεία της για να μοιράσει φρούδες ελπίδες για το μέλλον και των Τρικαλινών ανέργων. Αφού , μόλις χθες , ο ΟΑΕΔ (για τον οποίο υπεύθυνη είναι η κα Αντωνοπούλου ) ανακοίνωσε την πρόθεση για «ξήλωμα» ακόμη κι αυτού του  πενιχρού επιδόματος ανεργίας, που μάλιστα το λαμβάνει μόλις ένας στους δέκα ανέργους!

Συγκεκριμένα,  ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε και επίσημα το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για 10.000 ανέργους, οι οποίοι εντασσόμενοι στο εν λόγω πρόγραμμα θα παραδίδουν το επίδομά τους στα ταμεία των επιχειρήσεων, στο όνομα της προσωρινής τους «ένταξης στην αγορά εργασίας».

Το σχέδιο, που η εφαρμογή του ξεκινά την προσεχή Δευτέρα,   στην πράξη οδηγεί σε κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, μετατρέποντάς το σε άμεση χρηματική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, Θυμίζουμε ότι τα κονδύλια για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ προκύπτουν από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Έτσι, ακόμα και οι ελάχιστοι επιδοτούμενοι άνεργοι γίνονται πλέον χρηματοδότες του εργοδότη τους, για λίγους μήνες δουλειάς. Ταυτόχρονα, η επιλογή των ανέργων που θα ενταχθούν δεν θα γίνεται με δική τους αίτηση, αλλά με υπόδειξη των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Έτσι, με τη μετατροπή του ισχνού βοηθήματος σε άμεση επιδότηση της εργοδοσίας η κα Αντωνοπούλου κάνει πράξη τη δήλωση για «παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα» που έκανε πριν λίγες μέρες στα Τρίκαλα. Αυτό θα πει άμεση και πιστή εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής , που θα  ζήλευαν και οι πιο «ακραίοι  νεοφιλελεύθεροι»!

Ικανοποιείται  ένας από τους μύχιους πόθους των εργοδοτών, αφού τους προσφέρουν ανέργους σε τιμή ευκαιρίας! Επίσης, πηγαίνουν κι  ένα βήμα πιο πέρα με το σχεδιασμό να αποδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους το σύνολο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, μέσω των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Τα αριθμητικά παραδείγματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τους σχεδιασμούς τους.  Σε πρώτη φάση, 10.000 άνεργοι θα γίνουν πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις, καταβάλλοντας για μια θέση εργασίας με ημερομηνία λήξης (το πολύ 15 μήνες) τα 360 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος, χρηματοδοτώντας δηλαδή από την τσέπη τους την επιχείρηση που θα τους προσλάβει. Οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλλουν μόνο τη διαφορά που απομένει, μέχρι οι μηνιαίες αποδοχές να φτάσουν (στην καλύτερη περίπτωση) στο ύψος του κατώτερου μισθού, που είναι σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 511 για τους κάτω των 25.

Έτσι, στην πρώτη περίπτωση, ο εργοδότης θα μπορεί με 226 ευρώ τον μήνα να προσλαμβάνει έναν επιδοτούμενο άνεργο σε θέση πλήρους απασχόλησης, καθώς για το υπόλοιπο του μισθού του (μέχρι τα 586 ευρώ μεικτά) ο άνεργος θα αυτοχρηματοδοτείται από το επίδομά του! Αν, μάλιστα, μιλάμε για ανέργους κάτω των 25 ετών, ο εργοδότης θα μπορεί να τους απασχολεί με μόλις 151 ευρώ το μήνα (511 – 360 = 151) για οκτάωρη τουλάχιστον δουλειά, που σημαίνει σχεδόν τζάμπα εργασία!

Μετά το πέρας της 12μηνης διάρκειας του προγράμματος, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απασχολούν τους ανέργους μόνο για τρεις επιπλέον μήνες και σε αυτό το διάστημα η απασχόληση του ανέργου συνεχίζει να επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας του προγράμματος οι άνεργοι θα επιστρέφουν στις ουρές των ανέργων, όπως συμβαίνει στην πράξη με όλα τα σχετικά προγράμματα που κατ’ ευφημισμό η ΕΕ ονομάζει «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τα οποία μοναδικό σκοπό έχουν τη στήριξη του κεφαλαίου με τις εισφορές που προέρχονται από τους εργαζόμενους.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Χρησιμοποιώντας μια γνωστή ατάκα του μεγάλου ποδοσφαιρικού άσσου της Manchester United, George Best, σχολίασε καυστικά τις δηλώσεις του Προέδρου του Εurogroup, Γέρουν Ντάισεμπλουμ, περί σπατάλης χρημάτων σε γυναίκες και ποτά από τους κατοίκους των χωρών του Ερωπαικού Νότου, ο γιατρός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης. “Ξόδεψα το 90%των χρημάτων μου στις γυναίκες και στο ποτό. Τα υπόλοιπα (απλώς) τα σπατάλησα”. Παρά τη βόρεια καταγωγή του, ο George Best θα επέκρινε τη δηκτική επίθεση του Γέρουν Ντάισεμπλουμ στον Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγραψε σχετικά ο Δρ. Λιάπης, αντιπαραβάλλοντας τον αήθη γραφειοκρατικό κομπλεξισμό του Ολλανδού Ευρωπαίου Αξιωματούχου, με την οξυδερκή και αυτοσαρκαστική αποστροφή του Βορειοευρωπαίου στην καταγωγή, αλλά Μεσογειακού στο ταμπεραμέντο, μεγάλου ποδοσφαιριστή της Γηραιάς Αλβιώνος. Ο Δρ. Λιάπης προσέθεσε σχετικά πως “Για να πάει μπροστά η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της συνεκτικότητας των εταίρων, θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρους τα διχαστικά στερεότυπα περί ενός συνεπούς και παραγωγικού Βορρά και ενός ανεύθυνου και τρυφηλού Νότου της Γηραιάς Ηπείρου. Ο συγκερασμός όλων των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και ο σεβασμός της ταυτότητας της κάθε χώρας – μέλους, που καλείται να υπηρετήσει μια αληθινά αλληλέγγυα Ένωση, αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στην δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ή
-ακόμη χειρότερα- πολλαπλών ταχυτήτων”.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ