12.3 C
Trikala
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα

Βολές Σκρέκα για την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης

- Advertisement -

Για λανθασμένες αντιλήψεις και παλινωδίες στην πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της ενέργειας, μίλησε ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, κ. Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ—ΜΠΕ  ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων και Πρώην Υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ αλλά και τη ματαίωση ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων «που θα ανέπτυσσαν τα ενεργειακά δίκτυα, θα έδιναν ρευστότητα και θα μετασχημάτιζαν τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης αλλά και στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς».

Ειδικά για τη ΔΕΗ, ο κ. Σκρέκας είπε ότι πέρα απ’ ό,τι μέσα σε δύο χρόνια έχασε το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια υπερδιπλασιάσθηκαν και οι οφειλές της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προμηθευτές διογκώθηκαν, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ σήμερα, να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως μια υγιής εταιρεία με βιώσιμους όρους δανεισμού.

«Το 2014, η ΔΕΗ βγήκε στις αγορές και ζήτησε 500 εκατ. χρηματοδότηση. Οι αγορές τότε της προσέφεραν πάνω από 2 δισ. ευρώ και τελικά δανείστηκε 700 εκατ. ευρώ χωρίς καμία εξασφάλιση πέρα από την εταιρική αξιοπιστία. Σήμερα η ΔΕΗ δανείστηκε μόλις 200 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, με εγγύηση μελλοντικές εισπράξεις από πελάτες, που θα εξεταστούν για τη φερεγγυότητά τους από τους δανειστές», πρόσθεσε.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αυτό επιχειρούν να επιβάλλουν οι δανειστές με την απαίτησή τους για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα εξοντωθούν οικονομικά αλλά και βιολογικά ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου θα παίρνουν σταδιακά όλη την πίτα της αγοράς.

Οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, θα ξεχάσουν δια παντός την Κυριακάτικη αργία, την οικογενειακή  και κοινωνική ζωή και τις κατακτήσεις της Πρωτομαγιάς και των εργατικών αγώνων.

Αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι πρόοδος, είναι μεσαίωνας!

Από τις 2 μέχρι τις 15 Μαΐου ξεκινούν οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, που ελπίζουμε να είναι εκπτώσεις στην ουσία και όχι στα λόγια, έτσι ώστε καταναλωτές και επιχειρηματίες να έχουμε αμοιβαίο όφελος.

Την Κυριακή 7 Μαΐου οι καταναλωτές για μια ακόμα Κυριακή θα γυρίσουμε την πλάτη στο άνοιγμα των καταστημάτων.

Εκτίμησή μας είναι ότι παρά την κίνηση που παρουσιάζουν ορισμένα πολυκαταστήματα και εκπτωτικά κέντρα και κανά δυο εμπορικοί δρόμοι, κίνηση που αποτυπώνουν με έμφαση τα τηλεοπτικά παράθυρα, αντί να προβάλλουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών στις συνοικίες των μεγάλων πόλεων και την περιφέρεια της χώρας μας, δεν στηρίζουν το άνοιγμα των καταστημάτων, ούτε και σε αυτές τις επτά Κυριακές του έτους, που ισχύουν σήμερα.

Θέλουμε τέλος να καταγράψουμε ότι ορισμένες μεγάλες αλυσίδες αρνούνται να «σπάσουν» την αργία της Κυριακής και αυτές τις αλυσίδες οι καταναλωτές τις επιβραβεύουμε με την προτίμησή μας για τη στάση τους αυτή!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Την Πέμπτη 27 Απρίλη  & ώρα 7.00μ.μ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον αγωνιστικό εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, ο Σύλλογος Λογιστών & Βοηθών Λογιστών, το Συνδικάτο «Γάλα-Τρόφιμα-Ποτά», το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & οι Εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, διοργάνωσαν αντιπολεμική εκδήλωση (με ομιλία- αφηγηματικό – ποιητικό αναλόγιο) με θέμα:

«Ο ρόλος του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του έως σήμερα»

 

Το περιεχόμενο του  ταξικού φετινού  γιορτασμού της Πρωτομαγιάς συνοψίζεται στο σύνθημα « με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Η Πρωτομαγιάτικη απεργία , με την εμβέλεια που έχει, το ιστορικό φορτίο που κουβαλάει, αποτελεί κορυφαία μάχη για την εργατική τάξη. Συμβολίζει τη δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης και τον αγώνα της να απαλλαγεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η 1η Μάη μας βρίσκει στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μέσα στη φωτιά του πολέμου: από την Ουκρανία, τη Μαύρη θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς  και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους, είναι αποτέλεσμα ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δείχνει πως ο καπιταλισμός, που αυξάνει τα πλούτη μιας «χούφτας» εκμεταλλευτών , «γεννά» την ίδια ώρα κρίσεις, κοινωνικά προβλήματα, τον πόλεμο, την προσφυγιά, με οδυνηρές συνέπειες για εκατομμύρια εργαζόμενους, λαϊκούς ανθρώπους.

Η ολομέτωπη επίθεση που καταδικάζει τους εργαζόμενους  κάθε χώρας στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος της ταξικής πολιτικής.

Την άλλη όψη αποτελεί ο άδικος, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που εξαπολύουν για τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, με τους ανταγωνισμούς ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και κέντρων να δυναμώνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, ο φετινός ταξικός γιορτασμός αναδεικνύει την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτόν. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να στοιχηθούν με τους εκμεταλλευτές τους και να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα αυτών που τους καταδυναστεύουν και στην περίοδο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης.

Άλλωστε, η στάση απέναντι στον πόλεμο είναι στενά δεμένη με τη στάση απέναντι σε όλα τα μέτρα και τις εξελίξεις που επηρεάζουν τη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, σαρώνοντας μισθούς και δικαιώματα για το κέρδος των καπιταλιστών.

Η  σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι  προηγούμενες, η αστική τάξη στο σύνολό της, έχει μεγάλη ευθύνη για το ότι η χώρα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε ισχυρούς και επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η συμμετοχή σε Νατοϊκές αποστολές, η υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ από τη βάση της Σούδας συνιστούν άμεση εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια στη Μ. Ανατολή. Αυτή η εμπλοκή, στο όνομα της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, αποτελεί πλευρά της επίθεσης που βιώνει η εργατική τάξη για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, για να επιτευχθούν οι στόχοι της αστικής τάξης.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας όπως λέει η κυβέρνηση. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Όπου πήγε το ΝΑΤΟ έσπειρε το θάνατο και την καταστροφή.

Μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας, ορθώνουμε από τώρα τείχος προστασίας της εργατικής τάξης των χωρών μας, των λαών μας, σε κοινή δράση κι αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης.

Παλεύουμε για όλα τα δικαιώματά μας, διεκδικώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές μας.

Αυτός ο αγώνας είναι άρρηκτα δεμένος με τα τον αγώνα για καμιά συμμετοχή των χωρών μας στον πόλεμο που προετοιμάζουν οι εκμεταλλευτές μας με την εξουσία τους, τις κυβερνήσεις τους, τις συμμαχίες τους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ , ενάντια στους εργαζόμενους άλλων χωρών.

Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη!

Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο!

 

         Απαιτούμε:

  • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
  • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματος μας.

 

Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886, τη Θεσσαλονίκη του 1936, από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή,

από τις χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές μέχρι τις μέρες μας!

 

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητα, την εργατική αλληλεγγύη!

Παλεύουμε για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας!

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με την κοινωνική – λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

 

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! 

Καλούμε τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλ. Τρικάλων  10.00 π.μ.

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, έλληνες και μετανάστες,

Τιμούμε τους αγώνες της τάξης μας, οργανώνοντας την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα των πρωτοπόρων αγωνιστών εργατών, που άφησαν τα κορμιά τους στο καμίνι της ταξικής πάλης για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τη φτωχολογιά.
Σφυρηλατούμε τη ταξική μας ενότητα απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, που για να εξασφαλίσει τα κέρδη του είναι αποφασισμένο να διαπράξει τα μεγαλύτερα εγκλήματα απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όλων των χωρών.
· Παλεύουμε με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

Συνάδελφοι,

Η 1η ΜΑΗ είναι δική μας μέρα, μέρα της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, που σηματοδοτεί τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα, με τον αγώνα μας έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας. Αυτή η επιλογή μπορεί να δώσει νικηφόρα αποτελέσματα, θετικές εξελίξεις και ολοκληρωμένες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που βιώνουμε.

Η αντεργατική, αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος. Το ένα αντιλαϊκό πακέτο είναι σκαλοπάτι για να έρθει το επόμενο. Κυβέρνηση, Ε.Ε, ΔΝΤ μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν τα προηγούμενα μνημόνια έχουν έτοιμο το νέο αντιλαϊκό πακέτο, το 4ο μνημόνιο. Με παλιά προπαγανδιστικά κόλπα και ταχτικές, με τρομοκρατικά επιχειρήματα και απειλές, «με το μαστίγιο και το καρότο», επιδιώκουν τη συναίνεση της εργατικής τάξης στο νέο αντεργατικό σφαγείο.

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το νέο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, η άγρια φορολογία και η μείωση του αφορολόγητου στα λαϊκά εισοδήματα, η θεσμοθέτηση ειδικών οικονομικών ζωνών με ακόμη χαμηλότερα μεροκάματα προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, το ψαλίδισμα των παροχών υγείας – πρόνοιας – παιδείας, μαζί με τα σχέδια για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία, λανσάρονται από τους κυβερνητικούς φωστήρες, τα κόμματα του κεφαλαίου και τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν ως «αναγκαίο κακό» που θα δρομολογήσει «φιλολαϊκές λύσεις».  Λένε ψέματα!

Το «αναγκαίο κακό» για μας, είναι το αναγκαίο καλό για τα μονοπώλια, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοκατασκευαστές και τα άλλα αρπαχτικά του ιδρώτα μας. Οι δικές μας στερήσεις γίνονται κέρδη στις τσέπες τους.

Εμείς με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε

Με την οργάνωση της πάλης μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, να επιβάλλουμε τις λύσεις που έχουμε ανάγκη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη σωτηρία μας από αυτούς που μας σκάβουν το λάκκο.

Συνάδελφοι, Η εγκληματική δράση των μονοπωλίων, του κεφαλαίου για την εξασφάλιση κερδών δε σταματάει μόνο στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων και σχεδιασμών, στο τσάκισμα δικαιωμάτων, αλλά επεκτείνεται και στις πολεμικές συγκρούσεις και επεμβάσεις με στόχο «να βάλουν στο χέρι» τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς τους. Τα αρπαχτικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη λεία και οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους και την προσφυγιά τους ανταγωνισμούς τους.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλη ευθύνη γιατί μπλέκει όλο και πιο βαθιά το λαό μας στους αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έχει ευθύνη που το ΝΑΤΟ σουλατσάρει στο Αιγαίο δήθεν ως δύναμη σταθερότητας, με πρόσχημα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις από μεριάς της «συμμαχικής» Τουρκίας, μέλος και αυτή του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι δολοφονική μηχανή που αξιοποιεί την παρουσία του για να διευκολύνει τις πολεμικές επιδρομές σε λαούς άλλων χωρών. Όπου πάτησε πόδι του έφερε θάνατο και καταστροφή.

Η κυβέρνηση δίνει στο ΝΑΤΟ 4 δις ευρώ! όσα περίπου ψαλιδίζει από τους εργαζόμενους μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, για να συμμετέχουν οι βιομήχανοι, οι μεγαλοκατασκευαστές, όλοι οι καπιταλιστές της χώρας μας ως «μέτοχοι» στη μοιρασιά των πετρελαίων, του αερίου, των δρόμων μεταφοράς, της μεγάλης πίτας των κερδών.

Τιμούμε την Πρωτομαγιά παλεύοντας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

  • l Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές.
  • l Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις εργατικές, λαϊκές ανάγκες. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • l Όχι στην αλλαγή συνόρων και τις συνθήκες που το κατοχυρώνουν.
  • l Όχι στο μίσος των εθνικιστών, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Απομόνωση παντού της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
  • l Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

 

Συνάδελφοι,

Στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες της τάξης μας συνεχίζουμε αταλάντευτα μέχρι τη τελική νίκη.

Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στους νεκρούς της τάξης μας, αυτή είναι η καλύτερη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

 

 

      Εργατική Πρωτομαγιά 2017Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά!

                                                                           

 ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ

  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ 10.00 π.μ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με τίτλο “Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων” για την εφαρμογή του αρθ. 2§2 του Ν.2351/1995 (Φ.Ε.Κ. 225/Α΄/01-11-1995).

Τρίκαλα, 27-04-2017

Η περιοχή των Μετεώρων έχει από το έτος 1988 συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, ενώ δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 1 του ως άνω νόμου (Ν. 2351/1995), αναγνωρίσθηκε ως ιερή, οι δε εκεί υπάρχουσες από ετών μονές (αναγνωρίσθηκαν) ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Σύμφωνα με την ανωτέρω αναφερομένη διάταξη του εν λόγω νόμου (αρθ. 2§2), προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τους περιορισμούς ως προς την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.λπ., κατόπιν προτάσεως και νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του Υπουργού Πολιτισμού κι αφού προηγουμένως έχουν διατυπωθεί γνώμες ορισμένων φορέων και δη του Νομαρχιακού (ήδη Περιφερειακού) Συμβουλίου και της σύναξης των ιερών μονών της περιοχής.

Το τελικώς εγκριθέν κείμενο του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΠαΣοΚ διαφωνεί απολύτως, περιλαμβάνει έξι (6) άρθρα, τα οποία επιγραμματικά περιλαμβάνουν τα εξής:

Σύμφωνα με το αρθ. 1δεν επιτρέπεται εντός της καθορισμένης από το 1999 περιοχής των Μετεώρων α) να χρησιμοποιηθεί αιωρόπτερο κι αλεξίπτωτο πλαγιάς, β) να εγκατασταθεί μοντελοδρόμιο και να γίνονται πτήσεις αερομοντέλων κάθε κατηγορίας, γ) να πραγματοποιούνται πτήσεις αερόστατων κι αερόπλοιων-ζεπελιν, παρά μόνον εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι και μόνον κατόπιν σχετικής αδείας του αρμοδίου Υπουργείου και μετά από γνώμη (δεν διευκρινίζεται αν θα είναι απλή ή σύμφωνη) της οικείας Μητρόπολης, η οποία προηγουμένως θα έχει ενημερώσει τα ηγουμενοσυμβούλια των ιερών μονών των Μετεώρων, δ) να χρησιμοποιούνται οι βράχοι ως τόποι προσγείωσης ή απογείωσης πτητικών μέσων και συσκευών με προορισμό τον επανδρωμένο ή μη χειρισμό στον αέρα για λόγους αναψυχής ή αθλητισμού ή κι επαγγελματικούς, κατηγορία στην οποία ρητά υπάγονται και τα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα-κάμερες (τα γνωστά drones), πάρα μόνον εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι και με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και για την πιο πάνω περίπτωση, ε) να πραγματοποιούνται αγώνες με μοτοσικλέτες κι αυτοκίνητα, στ) να πραγματοποιείται οποιασδήποτε μορφής θήρα, ζ) να δημιουργηθεί οργανωμένη κατασκήνωση ή να εγκαθίστανται μεμονωμένες σκηνές, να σταθμεύουν τροχόσπιτα ή τροχοβίλες, να διαμένουν άνθρωποι στην ύπαιθρο εντός των ασκητηρίων, των προσευχαδίων και λοιπών σπηλαίων της περιοχής μετά τη δύση του ηλίου και η) να κινηματογραφείται, βιντεοσκοπείται με οποιονδήποτε τρόπο -και με εναέριες λήψεις- χώρος εκτός του περιβόλου των μονών, χωρίς την προηγούμενη άδεια του αρμοδίου Υπουργείου, για δε τους χώρους εντός του περιβόλου αυτών (μονών), πέραν της άδειας αυτής, απαιτείται επιπρόσθετα και η εκ των προτέρων συναίνεση της οικείας Μητρόπολης, μετά από προηγούμενη γνώμη των ηγουμενοσυμβουλίων των μονών.

Σύμφωνα με το αρθ. 2δεν επιτρέπονται επί όλων των βράχων όπου υπάρχουν μονές, επ’ αυτών που απέχουν 50μ. πέριξ αυτών, επ’ αυτών όπου εντοπίζονται κατάλοιπα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος α) η ελεύθερη πτώση, β) το wing suit (συνδυασμός αιωροπτερισμού με ελεύθερη πτώση), γ) η αναρρίχηση και δ) η σχοινοβασία από βράχο σε βράχο.

Κατά το αρθ. 3επιτρέπονται οι αθλητικές δραστηριότητες σε όλα τα βραχώδη συμπλέγματα όπου δεν υπάρχουν μονές ή κατάλοιπα σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, υπό τον όρο της μη όχλησης των μοναζόντων και των επισκεπτών των μονών,

Σύμφωνα με το αρθ. 4, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών θα καθοριστούν οι αναρριχητικές διαδρομές από διαφόρους φορείς.

Τέλος, κατά το αρθ. 5, τα υφιστάμενα εμπορικά καταστήματα στους εξωτερικούς των μονών χώρους, θα συνεχίσουν να λειτουργούν νομότυπα μέχρι της συνταξιοδοτήσεως των επαγγελματιών που έχουν τις σχετικές άδειες. Μετά τη συνταξιοδότησή τους, παύει η ισχύς οποιασδήποτε άδειας κι οι χώροι όπου αυτά (καταστήματα) ευρίσκονται σήμερα, πρέπει να αποδοθούν καθαροί κατασκευών κ.λπ., έχοντας τη δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας μόνον εκτός των ορίων του ιερού χώρου, όπως αυτός προσδιορίζεται-οριοθετείται.

Είναι προφανές ότι το εγκριθέν τελικώς σχέδιο, περιορίζει πολλαπλά τα δικαιώματα πολιτών στη δημόσια γη, ακυρώνοτας επί της ουσίας το χαρακτήρα του χώρου των Μετεώρων ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Εάν, τελικώς, το ως άνω εγκριθέν σχέδιο προεδρικού διατάγματος, υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταστεί νόμος του κράτους, η περιοχή των Μετεώρων θα καταστεί ουσιαστικά άβατο, αντίστοιχο της χερσονήσου του Άθω (Άγιο Όρος), δεδομένου ότι η μοναδική επιτρεπτή δραστηριότητα θα είναι η επίσκεψη στις μονές κι άρα ο μοναδικός τουρισμός που θα υπάρχει θα είναι αμιγώς θρησκευτικός κι αυτός “κολοβός”. Κι αν μεν το επιχείρημα είναι η προστασία των μνημείων, θεωρούμε ότι όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται γι’ αυτή, δεν πρέπει να ‘χει στο νου του την αποκοπή τους από τις κοινωνίες, αλλά την ενσωμάτωσή τους σ’ αυτές και τη ‘λειτουργία’ τους ως σημείου ζωής και πόλου ποικιλότροπης ανάπτυξης.

Η ένταση των περιορισμών στις διαφόρων ειδών δραστηριότητες (ακόμα κι η βιντεοσκόπηση με drone απαγορεύεται, θου Κύριε!), είναι τέτοια που κατά την εκτίμησή μας εγείρει πολλαπλά ζητήματα συνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος, τα οποία αναμφίβολα θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κι αν μεν τα όποια νομικής φύσης ζητήματα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, εγείρεται κατά τη γνώμη μας κι ένα πολιτικής υφής ερώτημα, το οποίο θα έπρεπε η “πρωτο-δεύτερη φορά αριστερά” που βρίσκεται στην κυβέρνηση να απαντήσει: Είναι δυνατόν να μεταφέρονται αρμοδιότητες σε φορείς μη εκλεγμένους από την κοινωνία των πολιτών, οι οποίες σε ένα σοβαρό, φιλελεύθερο, κοσμικό κράτος θα ανήκαν αποκλειστικά στη Διοίκηση -με οποιαδήποτε μορφή κι αν αυτή εμφανίζεται και λειτουργεί-;

Εκ της Ν.Ε. Τρικάλων του ΠαΣοΚ

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ