13.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όλη η πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα

ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΚΟ «ΦΕΣΙ»

- Advertisement -

ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Του Γεωργίου Παπασίμου

Δικηγόρου

Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»

 

 

Εάν δεν αφορούσαν τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, τότε θα μπορούσε κάποιος να τα δει από την πλευρά ενός κλαυσίγελου. Aλλά και αυτό με μεγάλη επιείκεια, αφού, αντικειμενικά, δεν μπορεί να συναντήσει κανείς άλλη Χώρα στον πλανήτη, που κυβέρνησή της να προετοιμάζει με ζήλο την επίσκεψη ενός ξένου Προέδρου, ο οποίος έχει προαναγγείλει, ότι θα αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, μέσα στο πολιτικό κέντρο της !!!

Το να τίθενται, όμως, ωμά οι παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις περί της αναθεώρησης – επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης και της μετάπτωσης της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, από μουσουλμανική σε εθνική – Τουρκική μειονότητα, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, και στην Πρωθυπουργική κατοικία, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί δεινή διπλωματική ήττα της Χώρας.

Η προσέγγιση του ζητήματος, με βάση τον ιδιότυπο χαρακτήρα Ερντογάν, ο οποίος έχει προσβάλλει τον τελευταίο καιρό πολλούς ηγέτες, καθώς και των αυτονόητων φραστικών απαντήσεων της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, μέσα στο «σπίτι της», δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να «ισοφαρίσει» αυτή την διπλωματική ήττα, αφού η Ελλάδα δεν βρίσκεται κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά έχει ανοιχτά μείζονα εθνικά ζητήματα, που απειλούνται από τον Νεοθωμανικό εξτρεμισμό.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη δημιουργεί μείζονα ερωτηματικά για το γεγονός, ότι δόθηκε η δυνατότητα στον Ερντογάν να αμφισβητήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, μέσα στην «καρδιά» της Αθήνας και, πολύ χειρότερα, το βήμα να προωθήσει την διαδικασία «Κυπροποίησης» της Θράκης με την «απόβασή» του εκεί.

Οι ευθύνες, δε, του «τρομώδους» πολιτικού προσωπικού της Χώρας, που επί χρόνια ασκεί κατευναστική πολιτική «εξημέρωσης του θηρίου», λόγω του «φοβικού συνδρόμου του», έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας, στη σημερινή μάλιστα συγκυρία της μεγάλης διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας, μεγεθύνονται, εάν τελικά επαληθευτούν οι σοβαρές ενδείξεις, που υπάρχουν, ότι η πρόσκληση Ερντογάν έγινε μετά από υπόδειξη Τραμπ, ως μέσο εξευμενισμού της Τουρκίας, κάτι, όμως, που τελικά έχει ως αποδέκτη μόνο την Ελλάδα, στον ευαίσθητο άξονα Αιγαίου, Θράκης και Κύπρου.

Και αυτό γιατί, μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις Ερντογάν για τροποποιήσεις και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τα σύνορα της Τουρκίας με Ιράκ, Συρία κ.λπ., με στόχο την πλήρη αναθεώρηση των διπλωματικών και ιστορικών κεκτημένων υπέρ μιας «Μεγάλης Τουρκίας», που ξεπερνά τον σημερινό εθνικό της χώρο, θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, και όχι παραμονή στην κατάσταση του «λήθαργου».

Η βαθύτερη αιτία αυτού του διπλωματικού Τουρκικού «εξτρεμισμού», που εμφανίζει συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος, είναι η κρίση του ιδεολογικού αφηγήματος του «Νεοθωμανισμού», που διατυπώθηκε από τον Νταβούτογλου το 2002, όταν ξεκινούσε την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας ο Ερντογάν. Κεντρικό στοιχείο αυτού του αφηγήματος ήταν η επιδίωξη αποκατάστασης της Τουρκίας στον ρόλο, που έπαιζε η παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, διατηρώντας «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Η πολιτική αυτή έχει καταρρεύσει, τόσο στην Συρία, όσο και στην Αίγυπτο, που προσπάθησε να εγκαταστήσει ένα «φιλικό» καθεστώς των αδελφών Μουσουλμάνων, καθώς και στην επιδιωκόμενη επίλυση του Κουρδικού, το οποίο βρίσκεται, πλέον, σε ανεξέλεγκτη όξυνση. Η κατάρρευση αυτής της στρατηγικής προκάλεσε έντονες εξελίξεις εντός της Τουρκικής κοινωνίας, απόρροια των οποίων υπήρξε το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο αποτέλεσε, στην κυριολεξία, το «σωσίβιο δώρο» στον Ερντογάν για να προχωρήσει στο «ξήλωμα» του Κεμαλισμού.

Αυτό, όμως, αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την Ελλάδα, διότι βασικό στοιχείο της Νεοθωμανικής στρατηγικής, που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οζάλ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εκφράζεται πλέον σήμερα επιθετικά από τον Ερντογάν, αποτελούν τα Βαλκάνια, όπου η Τουρκία έχει τακτικά πλεονεκτήματα, λόγω της διαφοράς ισχύος μεταξύ αυτής και των υπολοίπων Χωρών της περιοχής και λόγω των Μουσουλμανικών διάσπαρτων μειονοτήτων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κόσοβο, Βοσνία και, φυσικά, Αλβανία, που αποτελεί το «μακρύ της χέρι» στην ευρύτερη περιοχή). Σε περίπτωση, δε, που παγιωθούν οι αποτυχίες της Τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, είναι βέβαιο, ότι θα προσπαθήσει να «ισοφαρίσει» αυτές τις απώλειες, μέσω της επιθετικής ηγεμονικής – επεκτατικής πολιτικής, κυρίως έναντι της Χώρας μας.

Αν κάτι θετικό μπορεί να βγει από αυτό το απίστευτο διπλωματικό «φιάσκο», είναι η διάλυση κάθε ψευδαίσθησης, εξαιτίας της υπέρμετρης αλαζονείας του Ερντογάν μέσα στην «καρδιά» της Αθήνας. Έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι, εάν η Ελλάδα και η Ελληνική Κοινωνία δεν αντιδράσει, πέραν της μετατροπής της σε «αποικία χρέους» από τους Δυτικούς δανειστές με τα μνημόνια, κινδυνεύει να μεταβληθεί και σε οιονεί Τουρκικό «προτεκτοράτο» στην ευρύτερη ρευστή γεωπολιτική περιοχή μας.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

«Ο τελευταίος μνημονιακόςΠροϋπολογισμός»

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού για το έτος 2018 είναι κορυφαία κοινοβουλευτική και πολιτική διαδικασία. Ο Προϋπολογισμός του 2018είναι στρατηγικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για τον τελευταίο Προϋπολογισμό που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Σηματοδοτεί έτσι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για τον ελληνικό λαό, τηςπεριόδου της επιτροπείας, και εγκαινιάζει την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας.

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα της οικονομίας θα λυθούν ως δια μαγείας, αλλά θα έχουμε πλέον περισσότερη αυτονομία και ευελιξία να σχεδιάζουμε καλύτερα την δημοσιονομική μας πολιτική. Η βελτιωμένη θέση της χώρας μας στους μακροοικονομικούςδείκτες θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δανεισμού στην επικείμενη έξοδό μας στις αγορές.

Ταυτόχρονα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21 μας εξασφαλίζει για τα χρόνια που θα έρθουν δημοσιονομικό χώρο ώστε να ενισχυθεί η κοινωνικό﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ισμούωνικ ειναι επαρκε εξοικονομμή προστασία και να υλοποιηθούν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμη σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Μπαίνουμε λοιπόν σε αυτή τη νέα περίοδο και χρήσιμο είναι να κάνουμε μία σύντομη ανασκόπηση,για να γίνει κατανοητό ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι  η μοναδική που εν μέσω κρίσης, μνημονίων και περιοριστικών πολιτικών έκανε την πιοουσιαστική διαπραγμάτευση και πέτυχε να ενισχύσει τη θέση της χώρας καινα εφαρμόσει ένα παράλληλο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

  • Η παιδική φτώχεια από το 52,9% έχει πέσει στο 21,2%.

 

  • Η ανεργία έχει μειωθεί από το αστρονομικό ποσοστό 27,9% που άγγιξε το 13-14 στο 21,5%φέτος το Σεπτέμβριο και αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωσή της.

 

 

  • Το ασφαλιστικό, που κατέρρεε από τη κακοδιαχείριση και τις σκανδαλώδεις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει σταθεροποιηθεί και ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός κατά 400 εκατομμύρια.

 

  • Στον τομέα της εργασίας έχουν ενταθεί οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και έχουν περάσει προοδευτικές διατάξεις για το κόσμο της εργασίας.Χαρακτηριστικό είναι η προτεραιότητα αποζημίωσης των εργαζομένων έναντι όλων, σε περίπτωση διάλυσηςμιας εταιρίας.

 

 

  • Στην υγεία περίπου 2.000.000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση, ώστε όλοι οι φτωχοί συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν το υπέρτατο αυτό αγαθό. Παράλληλα ξεκίνησε η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας που θα ανακουφίσει τα Νοσοκομεία από το φόρτο εργασίας.

 

  • Από 1/1/17 πιστώνεται στο λογαριασμό χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και επιπλέον δίνεται κοινωνικό μέρισμα σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο οικογένειες, προερχόμενο από την υπεραπόδοση των στόχων του προηγούμενου έτους.

 

Για το 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Είναι παραπάνω από το στόχο που είναι στο 3,5 επομένως και του χρόνου υπολογίζουμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα για κοινωνικό μέρισμα. Το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί με το ποσό των 760 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει πρόβλεψη για τη  ίδρυση 380 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, που θα εξυπηρετούν επιπλέον 10.000 παιδιά.Σημαντική είναι και η αύξηση του διατιθέμενου προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα και την αύξηση των κονδυλίων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.

Να σημειώσουμε επίσης ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά από πολλά χρόνια, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, κατά 184 εκ. € ή 3,6% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για το 2018. Είναι γνωστό βέβαια, ότι αν το μέλλον για τη χώρα μας θα είναι ευοίωνο,εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από επίπεδο της παιδείας που θα έχουμε.

Στις θετικές εξελίξεις που βλέπουμε στην ελληνική οικονομία,ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα, επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η χώρα μας και η δημοκρατία έχουν ανάγκη μία υγιή αντιπολίτευση που να ασκεί εποικοδομητικά  το ρόλο της. Αντίθετα στην προσπάθεια τους να τραβήξουν το χαλί στην κυβέρνησή επιδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σε πλήθος απόfakenews και παραπλανητικές κινήσεις.

Ότι και να κάνουν βέβαια η θητεία της Κυβέρνησης λήγει το 2019 και τότε θα γίνουν εκλογές. Εκείνη τη στιγμή ο Ελληνικός Λαός βλέποντας τα σημαντικά αποτελέσματα της πολιτικής μας θα ψηφίσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για την ευημερία του.

Θα υπερψηφίσουμε,λοιπόν αυτό τον τελευταίο προϋπολογισμό που σχεδιάζεται κάτω από την εποπτεία του προγράμματος και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη σταθερότητα και τη δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα μας.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Βουλευτής Νομού Τρικάλων-ΣΥ.ΡΙΖ.Α

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αγώνας για τα εργασιακά δικαιώματα

Αγώνας για τη Δημοκρατία

Το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση τα νέα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης και του προϋπολογισμού για το 2018.

Στα νέα, επώδυνα για τον λαό μέτρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  • Νέα μείωση προνοιακών και κοινωνικών (οικογενειακά, αναπηρίας, θέρμανσης κ.λπ.) επιδομάτων κατά 1,6 δισ. Ευρώ.
  • Μείωση των δαπανών για την υγεία (δημόσια νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) 580 εκατομμύρια ευρώ.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για άλλους 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σε ένα χρόνο πλήρη κατάργηση για όλους τους άλλους.
  • Νέα φοροεπιδρομή με πρόβλεψη 1 δισ. ευρώ περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους.
  • Επέκταση της ελαστικής εργασίας και απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων.
  • Η ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ρεύμα και το νερό.
  • Αύξηση του αυταρχισμού και περιορισμός της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης.

Επίσης, εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προκειμένου να αρπάξουν το κάθε λαϊκό σπίτι οι τράπεζες και τα ξένα funds.

Την ίδια ώρα η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 27%, οι μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται και μιλάμε, πλέον, για τη γενιά των 300 ευρώ, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο γύψο, το εργατικό δίκαιο συνεχίζει να αποδιαρθρώνεται και η εργοδοτική αυθαιρεσία χτύπησε κόκκινο.

Τέλος, από 1/1/2019 οι συνταξιούχοι θα δουν και πάλι τη σύνταξη να μειώνεται ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι φόροι λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν τελειώνουν.

Δεν πάει άλλο: Απαιτείται μια άλλη πολιτική με επίκεντρο:

  • Την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους
  • Το σταμάτημα της αρπαγής της λαϊκής κατοικίας
  • Τον τερματισμό της λιτότητας και την αύξηση μισθών και συντάξεων
  • Την επαναθεμελίωση του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου
  • Τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας
  • Την αύξηση των δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες
  • Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα

Όλοι την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στις 10.00 π.μ. στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, μαζί με τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία . Γυρνάμε την πλάτη στην ανίκανη διοίκηση και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία του Ε. Κ. Τρικάλων που δεν έχουν αναλάβει καμία αντιμνημονιακή δράση μέχρι σήμερα .

Συνεχίζουμε τον αγώνα  για ένα αποτελεσματικό και μαζικό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο ανατροπής .

                                      Τρίκαλα 13 Δεκέμβρη 2017

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε. Τρικάλων

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

“Ηαξιωματική αντιπολίτευσηδεν ενθουσιάζεται από το γεγονός ότι η συζήτηση για τον φετινό προϋπολογισμό διεξάγεται στη βάση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια”

 

Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στη συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018. Ολομέλεια Βουλής. 12.12.2017

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είθισται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Κράτους να αποτελεί την κορυφαία συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και προφανώς, είναι και ένα “πεδίο δόξης λαμπρόν” για όλα τα κόμματα, για να ξεδιπλώνουν τα προγράμματά τους και τις θέσεις τους ενώπιον του ελληνικού λαού. Αντ’ αυτού, όμως, από χθες μέχρι και σήμερα διαπιστώνουμε μια τρικυμία εν κρανίω –θα έλεγα εγώ- η οποία εκδηλώνεται κυρίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με μια προφανή αμηχανία, αφού επιδίδεται συνεχώς σε ένα “ποτ πουρί” άστοχης, ατελέσφορης και μηδενιστικής αντιπολίτευσης, με την οποία και μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.

Βέβαια, για να είμαι και απολύτως ειλικρινής, πέρα από την κινδυνολογία, αλλά και τα γνωστά επιχειρήματα περί της δήθεν εξουσιολαγνείας που διακατέχει την Κυβέρνηση, περί φοροεπιδρομής -με κάποια, βέβαια, ενίοτε φωτεινά διαλείμματα- για ανικανότητα, για σκάνδαλα ανύπαρκτα,σε κάποιες αποστροφές στελεχών μπορούμε να ανιχνεύσουμε, όταν μιλούν για περικοπή δαπανών, την εμμονή τους φυσικά για τις απολύσεις, για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, για τις περικοπές στην υγεία και στην εκπαίδευση. Και σε αυτό το σημείο, φυσικά, ξεκινούν τα δύσκολα και επανέρχεται στη γνωστή αφηγηματική της ρητορική με τα επιχειρήματα που προανέφερα.

Διότι άκουσα με προσοχή τον κ. Φωτήλα. Ήταν καλά αυτά που μας είπε. Βέβαια, ξέχασε να μας πει γιατί όλα αυτά δεν τα έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, ολόκληρες τις δεκαετίες τις οποίες κυβέρνησαν. Βέβαια, δεν χρειάζεται να μας απαντήσουν σε αυτό. Φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε καταλάβει και ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι πρόκειται για μια ιδεολογική κατεύθυνση η οποία, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με κάποιες μνημονιακές επιλογές, τις οποίες χρειάστηκε να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορεί να μείωσαν τον ΦΠΑ στο 13%. Δεν θα πω, βέβαια, ποια ήταν τα αντίμετρα. Τα γνωρίζουμε όλοι. Ήταν οι απολύσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι καθαρίστριες, το κλείσιμο της ΕΡΤ, η εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών του δημόσιου τομέα, τον οποίο εκχώρησαν τελείως σε ιδιωτικά συμφέροντα. Όμως, αυτή η συζήτηση, όσο και να την αποφεύγουν τώρα, σε έναν μήνα, σε δυο μήνες, θα πρέπει να γίνει, γιατί σε αυτά τα σημεία θα αναμετρηθούμε ενώπιον του ελληνικού λαού και σε αυτά αναμετριόμαστε ούτως ή άλλως καθημερινά. Μην βιάζεστε, λοιπόν -γιατί ζούμε και το θέατρο του παραλόγου εδώ πέρα το τελευταίο διάστημα- να μοιράζετε καρέκλες, να ορίζετε Υπουργούς, να βγάζετε άλλους από τα ψηφοδέλτια και να βάζετε άλλους, διότι ο πολύ σοφός λαός μας λέει ότι όποιος βιάζεται τελικά σκοντάφτει.

Έτσι, λοιπόν, η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική –και το ξαναλέω- δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα -και το έχει καταδείξει- από το γεγονός ότι η συζήτηση για τον φετινό προϋπολογισμό διεξάγεται στη βάση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Δεν ενθουσιάζεται από το γεγονός ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο δεύτερος συνεχόμενος με υψηλά ποσοστά ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Και βέβαια, δεν ενθουσιάζεται από την προοπτική ακόμα καλύτερης πορείας για την πραγματική οικονομία και για το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτήν τη διαπίστωση δεν τη συμμερίζεται μονάχα η Ελληνική Κυβέρνηση ή οι βουλευτές που τη στηρίζουν, αλλά και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όχι μόνον- οι οποίοι λένε καθημερινά πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Ο προϋπολογισμός αυτός κατά την άποψή μου αντικατοπτρίζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο μία στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμα περισσότερο ευπαθείς ομάδες, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, να αμβλύνει αυτές τις πληγές και συγχρόνως, αμβλύνοντας αυτές τις πληγές, να δώσει μία διέξοδο στην οικονομία. Η ανεργία, λοιπόν, το 2018 θα μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης, με πτώση δέκα μονάδων, σε σχέση με την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα στηριχθεί για δεύτερο χρόνο η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης και θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους.

Αυτός ο προϋπολογισμός, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις η μεγέθυνση της οικονομίας και των δεικτών της να έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα και για πρώτη φορά οι πολίτες να δουν ένα τμήμα των θυσιών να επιστρέφει ως αποτέλεσμα μιας πιο δίκαιης ανάπτυξης. Αυτή η έμφαση στην κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού αποτυπώνεται και στις προβλέψεις για το 2018.

Είναι προφανές, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι ο προϋπολογισμός του 2018 αποτυπώνει και δύσκολες δεσμεύσεις σε κρίσιμα πεδία πολιτικής, όπως η φορολογία. Αυτή είναι μία κριτική που μπορούμε να αποδεχθούμε και να κάνουμε και συζήτηση. Εμπεριέχει περιορισμούς, εμπεριέχει και βάρη, τα οποία είναι εύλογο να προβληματίζουν τους πολίτες. Η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας προφανώς και επιτάσσει ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις και αυτό ακριβώς είναι και το στοίχημα για το επόμενο διάστημα.

Η έξοδος από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 θα επιτρέψει την αλλαγή του μείγματος φορολογικής πολιτικής, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους αγρότες που παράγουν τον πλούτο της οικονομίας. Η έξοδος της Ελλάδας από το σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο των προγραμμάτων θα δημιουργήσει χώρο για ανακούφιση από τα βάρη εκείνων που σήμερα πιέζονται ακόμη περισσότερο, αλλά και για μια πιο επιθετική στήριξη της ανάπτυξης, των υποδομών και των επενδύσεων.

Οι ρεαλιστικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5%, για αύξηση των επενδύσεων κατά 11%, για αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και για μείωση της ανεργίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το τέλος της σκληρής περιόδου των μνημονίων και των ανάλγητων πολιτικών τους για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει. Οι επόμενοι μήνες είναι οι τελευταίοι της μνημονιακής εποχής. Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την κοινωνία όρθια, με κοινωνική δικαιοσύνη και με συμμετοχή όλων σε αυτήν την ανάπτυξη. Όσο και αν δεν αρέσουν στην αντιπολίτευση αυτές οι εξελίξεις, το επόμενο διάστημα θα σηματοδοτήσει το τέλος της περιπέτειας και την αρχή της εποχής της δίκαιης ανάπτυξης που όλοι επιθυμούμε.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΑΓΩΝΑ Εργαζομένων στο Γ. Νοσοκομείο καλούμε όλους τους υγειονομικούς  με οποιαδήποτε σχέση εργασίας,  την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη απεργούν και συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση με τα εργατικά σωματεία του Νομού μας που οργανώνουν την απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία στις 10.00π.μ.

Με σύνθημά μας:  Υγειονομικοί, Επικουρικοί, μπλοκάκια, συνεργεία έκαναν γαλέρες τα νοσοκομεία!  Δώστε λεφτά για Πρόνοια –Υγεία, έξω το Κεφάλαιο απ΄τα Νοσοκομεία! Κάτω τα χέρια από την απεργία.

Απεργούμε μαζικά και απαιτούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Καμιά απόλυση.
  • Μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων χωρίς καμιά εξαίρεση και καθυστέρηση.
  • Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στην Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απεργούμε εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή  μας σε κάθε σχεδιασμό αμφισβήτησης κεκτημένων που κερδήθηκαν με αίμα, για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Νοσοκομείο μας δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με αυταπάρνηση! Πανελλαδικά  πάνω από 14.000!! εργαζόμενους, με διάφορες εργασιακές σχέσεις, στα δημόσια νοσοκομεία( Εργολαβικοί, Καθαριότητα, Σίτιση, Τεχνικούς, Επικουρικοί Γιατροί & Νοσηλευτές, εργαζόμενοι με ΕΣΠΑ,ΟΑΕΔ, ΚΕΛΠΝΟ)που πρόκειται να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2018, αφήνοντας πίσω τους τεράστια κενά ζωτικής σημασίας.

Οι υπηρεσίες που εργάζονται είναι άκρως αναγκαίες, υποχρεωτικές και διαρκείς για να λειτουργούν οι χώροι αυτοί σε μόνιμη βάση και με ασφάλεια. Άρα, μόνιμη πρέπει να είναι και η εργασιακή τους σχέση. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι ελάχιστες κι αυτές που έχουν γίνει ακόμη λιγότερες.

Μέχρι το 2020 στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε “αυτοτελείς οικονομικά μονάδες”, δηλαδή το κράτος θα διαθέτει όλο και λιγότερα κονδύλια και ο λαός θα πληρώνει δύο και τρεις φορές για την υγεία του. Η Υγεία δεν μπορεί να εξαιρείται από τις λαϊκές ανάγκες.

Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε μαζικά στα αντιλαϊκά μέτρα, παλιά και νέα – 3ης αξιολόγησης και στους σχεδιασμούς του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει νέα προνόμια και ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων με «ζεστό» χρήμα και παραπέρα χτύπημα του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας, με κλιμάκωση της φοροληστείας και των περικοπών, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις.

Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα  στην Γενική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη μπορεί να δώσει απάντηση, μπορεί να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Όλες και όλοι στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη!Να δώσουμε μαχητική – αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα πτώχευσης του εργαζόμενου λαού

Το πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το παραμύθι της “δίκαιης ανάπτυξης” δεν εμπεριέχει τίποτα θετικό για τον εργαζόμενο λαό, αφού σχεδιάζεται νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων. Η “δίκαιη ανάπτυξη” που προωθεί και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, σημαίνει παραπέρα επίθεση στη ζωή της εργατικής -λαϊκής οικογένειας με επιπλέον κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης που προετοιμάζονται να περάσουν μέσα στη σιωπή, ανάμεσα σε μπόχα και σκάνδαλα που ξεπηδούν και συζητούνται αυτές τις μέρες στα πάνελ και στη Βουλή προκειμένου να περάσει στα ψιλά η νέα επίθεση, έχουν ως επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στα “Εργασιακά” με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα “κόκκινα” δάνεια στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού παρουσιάζουν ανάγλυφα τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η προώθηση των μέτρων για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Η διόγκωση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους. Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει νέα προνόμια και ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων με “ζεστό” χρήμα, αλλά επιπλέον χτύπημα του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, με κλιμάκωση της φοροληστείας και των περικοπών, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα έναν πάγιο πόθο της μεγαλοεργοδοσίας και να δώσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το χτύπημα της οργάνωσης των εργατικών αγώνων και τις εργατικές διεκδικήσεις, το χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Ως εδώ με τα ψέματα, τις απάτες, της ζωής με τα ψίχουλα!

Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης και της επιτυχίας της απεργίας στα χέρια μας. Κάνουμε στην άκρη συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν θέλουν αλλά ούτε έχουν προσανατολισμό να οργανώσουν κίνημα κόντρα στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα, τα μέτρα που στηρίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, να οργανώσουν συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, να παρθούν αποφάσεις στους κλάδους, στα εργοστάσια.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στα αντιλαϊκά παζάρια, στα νέα σχέδια πτώχευσης των εργαζομένων.

Να πάρουν μέρος με μαζική συμμετοχή στην  απεργιακή  συγκεντρώση που διοργανώνουν τα τξικά σωματεία , την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη , στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων , στις 10 πμ 

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!».

 


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ