13.5 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλη η πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

- Advertisement -

 

            Στην Επανάσταση του 1821 συγκρούστηκε το παλιό, που ήταν η φεουδαρχική Οθωμανική Αυτοκρατορία, και το νέο, που ήταν η ανερχόμενη τότε αστική τάξη, η οποία οπλίστηκε με ιδεολογικό και πολιτικό πρόγραμμα, απέκτησε επαναστατική οργάνωση (Φιλική Εταιρεία). Σήμερα αυτή η τάξη είναι πλέον ιστορικά παρωχημένη.

197 χρόνια μετά, η εξουσία της αστικής τάξης, γενικά ο καπιταλισμός, είναι το παλιό. Το σύστημά της είναι πια ιστορικά ξεπερασμένο. Το νέο, η νέα επαναστατική τάξη, είναι η εργατική τάξη, η οποία πλέον διαθέτει και επαναστατικό πρόγραμμα και επαναστατική οργάνωση. Φτάνει να συνειδητοποιήσει τη δύναμή της και να πραγματοποιήσει τη δική της “έφοδο στον ουρανό”, κατακτώντας την πραγματική της απελευθέρωση, την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση.

Σήμερα, ο λαός έχει συμφέρον να προσπεράσει τα καλέσματα περί δήθεν “εθνικής ενότητας”, που απευθύνουν όλα τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης. Άλλωστε, “εθνική ενότητα” δεν υπήρχε ούτε το 1821. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα, την ίδια την ιστορία.

Άλλη είναι η πατρίδα των εκμεταλλευτών και άλλη των καταπιεσμένων. Άλλη είναι η πατρίδα του κεφαλαίου και άλλη η πατρίδα της εργατικής τάξης, του λαού.

Αυτό το ιστορικό δίδαγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο:

  • Που ο λαός καλείται να κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, στην πραγματικότητα για τα κέρδη του κεφαλαίου.
  • Που η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με επίκεντρο το μοίρασμα της λείας των ενεργειακών πηγών και δρόμων.
  • Που οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενταγμένες στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.
  • Που μεγαλώνει ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εργατική τάξη και ο λαός χρειάζεται να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και για να βγει ο λαός νικητής, απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Η ενότητα που συμφέρει το λαό είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της αγροτιάς και της πόλης, που θα διεκδικήσει την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, θα βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, ώστε να ακολουθήσει ο λαός φιλειρηνική πορεία και δρόμο προόδου.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  24/3/2018                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Χαιρετισμός του Χρήστου Σιμορέλη στην Ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα το Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό Τουρισμό.

 

Το θέμα της σημερινής Ημερίδας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός τουρισμός, αποτελεί ένα θέμα εξόχως σημαντικό για το Δήμο της Καλαμπάκας, αλλά και ολόκληρο το νομό Τρικάλων.

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που ακόμη και σε περιόδους κρίσης ήταν σε υψηλά επίπεδα, συνεισφέροντας θετικά στο ΑΕΠ της χώρας. Πίσω από τους μακροοικονομικούς δείκτες, βρίσκονται οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και οι οικογένειες τους που παλεύουν καθημερινά από τους χώρους εργασίας τους,τα ξενοδοχεία, τα κέντρα εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Είναι εξαιρετικά ευχάριστο ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός καλπάζει βοηθώντας τη χώρα να ανακάμψει και να υπερβεί τη κρίση. Μάλιστα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μας λένε ότι πέρυσι οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια και το τουριστικό συνάλλαγμα πλησίασε τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι εξίσου ευοίωνες.

Σημαντική παράμετρος της συζήτησης είναι το μοναδικό θρησκευτικό μνημείο και φυσικό αξιοθέατο των Μετεώρων. Να σημειώσουμε ότι η UNESCO το έχει χαρακτηρίσει παγκόσμιο φαινόμενο πολιτισμικής κληρονομίας.  Η μοναδικότητα του το έχει κατατάξει πολύ υψηλά στη λίστα των προορισμών πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο.Βασική ιδιαιτερότητα του μνημείου είναι ότι εκτός από το φυσικό κάλλος και την ιστορική του σημασία είναι ένας τόπος προσκυνήματος, θρησκευτικής ευλάβειας και μοναδικό μνημείο της ορθοδοξίας.

Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, του θρησκευτικού του χαρακτήρα, οφείλουμε ως κοινωνία να το αξιοποιήσουμε και η σημερινή ημερίδα είναι σημαντική ώστε να τεθούν προβληματισμοί για περαιτέρω βελτίωση. Θέλουμε περισσότερους επισκέπτες και επιθυμούμε να τους κρατήσουμε στη πόλη και να έρθουν σε επαφή με το μνημείο και τη φιλοξενία μας.Με χαρά θα ακούσουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων και τους αξιότιμους κυρίους καθηγητές, οι οποίοιθα μας δώσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις που η πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει.

            Τέλος, από μέρους μου θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε επιπλέον προσπάθεια για την ανάπτυξη τους τουρισμού στην περιοχή μας και να τονίσω την πάγια θέση μου ότι τα Μετέωρα είναι για όλους τους πολίτες με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σεβασμός και προστασία του φυσικού πλούτου του μνημείου, καθώς και του θρησκευτικού και πολιτιστικού του χαρακτήρα.

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………

«ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΔΑΚΡΥΑ» ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Του Γεωργίου Παπασίμου

Δικηγόρου

Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»

 

 

«Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης»

StephenHawking

 

14 Μαρτίου 2018. Ο θάνατος της πιο εξέχουσας και πολύμορφης επιστημονικής προσωπικότητας του αιώνα μας, Στίβεν Χόκινγκ, βύθισε σε θλίψη σχεδόν τους πάντες, αφήνοντας τεράστιο κενό στην επιστημονική κοινότητα, τόσο ως προς το θέμα της επιστημονικής εξήγησης της δημιουργίας του Σύμπαντος, αφού ήταν αυτός που «φωτογράφισε» το τι υπήρξε πριν από την μεγάλη έκρηξη (BigBang) {διαστελλόμενος χωροχρόνος}, όσο και ως προς τους μεγάλους κινδύνους, που εγκυμονεί η συνδυασμένη τεχνολογική προσπάθεια αναπαραγωγής μέσω μηχανών του ανθρώπινου νου (τεχνητή νοημοσύνη) και το ανθρώπινο σώμα τους (ρομποτική), για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Είναι εντυπωσιακόςο συμβολισμός, ότι ο θάνατός του επήλθε την ίδια μέρα, που πέθανε η πιο σπουδαία φωτισμένη φιλοσοφική και επαναστατική προσωπικότητα του προηγούμενου αιώνα, ο Καρλ Μάρξ (14 Μαρτίου 1883). Μπορεί σε κάποιους να ηχεί παράξενα αυτή η ταύτιση, πλην όμως, το έργο αυτών των δύο σπουδαίων εκπροσώπων του ανθρώπινου γένους συνέχεται και αλληλοσυμπληρώνεται με έναν δραματικό τρόπο.

Ο Καρλ Μαρξ, με διαυγή και οξυδερκή τρόπο, ανέλυσε και ανέδειξε τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τους νόμους του Καπιταλισμού και προέβλεψε ότι το σύστημα αυτό όταν θα πάψει στοιχειωδώς να εξυπηρετεί μέσα από τις ανισότητες, που εμπεριέχονται στον πυρήνα του, τις ανθρώπινες κοινωνίες θα αντικατασταθεί από μια αταξική σοσιαλιστική κοινωνία(τότε, δηλαδή, που θα υπάρξει πραγματική Ιστορία του Ανθρώπου). Όπως τα προηγούμενα ιστορικά παγκόσμια οικονομικά συστήματα, που εμπεριείχαν την ανελευθερία και την ανισότητα των ανθρώπων (δουλοκτητικό, φεουδαρχικό σύστημα), μετά από αιώνες απόλυτης επιβολής αντικαταστάθηκαν από τον Καπιταλισμό, που ξεκίνησε ως προοδευτικό σύστημα διάλυσης της σκοταδιστικής φεουδαρχίας, έτσι και αυτός, που κατέληξε σήμερα σε ένα δεσποτικό, φεουδαρχικού τύπου – παγκόσμιο δυναστικό σύστημα, είναι καταδικασμένος να ξεπερασθεί και να αντικατασταθεί.

Σε αυτό,όμως, το σημείο, παρενέβηο Στίβεν Χόκινγκ και με τηνανυπέρβλητη επιστημοσύνη τουέθεσε καταλυτικά τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής της Γης, αφενός, εξαιτίας της μόλυνσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος από τον ακόρεστο καταναλωτικό τρόπο ζωής του ανθρώπου και της άναρχης και επιθετικής λειτουργίας του παγκόσμιου Kεφαλαιοκρατικού συστήματος και,αφετέρου,λόγω της χρησιμοποίησης της τεχνολογίας από μια μικρή διεθνή «ελίτ», αποκλειστικά και μόνο για τα δικά της συμφέροντα.

«Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πως όλα αυτά θα μοιράζονται στους ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να ζούμε ευτυχισμένοι, εάν ο πλούτος που παράγει η μηχανή μοιράζεται σε όλους, ή θα μπορούσαμε να καταλήξουμε φτωχοί εάν οι ιδιοκτήτες της μηχανής συγχωνεύσουν τα κέρδη τους ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση είναι υπέρ της δεύτερης επιλογής, με την τεχνολογία να αυξάνει την ανισότητα».Αυτά έγραψε ο Χόκινγκ περίπου 150 χρόνια μετά τον Μάρξ,που υποστήριζε, ότι το πρόβλημα δεν είναι η διανομή του πλούτου, αλλά η ιδιοκτησία και κατοχή των όρων παραγωγής, η πρωταρχική, βίαιη κατανομή των όρων ζωής. Κράτος και Κεφάλαιο δεν μπορούν να κάνουν αναδιανομή του πλούτου τέτοια, που θα αλλάξει σημαντικά τη ζωή των πολλών, γιατί στηρίζουν την εξουσία των αφεντικών επιχειρηματιών.

Η κρίση του πλανήτη και τα δεινά της ανθρωπότητας, αποτυπώθηκαν δραματικά στο τελευταίο άρθρο του Στίβεν Χόκινγκ στηνGuardian, με τίτλο:«Η πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρωπότητας». Μεταξύ των άλλων επισημάνσεων, τονίζοντανοι εξελίξεις στον παραγωγικό τρόπο ανάπτυξης του παγκόσμιου καπιταλισμού και η μετεξέλιξή του, χρησιμοποιώντας υπέρ των κερδών των «ελίτ» και τις τεράστιες τεχνολογικές ανακαλύψεις, οι οποίες,αντικειμενικά, οδηγούν τα παγκόσμια πράγματα σε γενικευμένη έκρηξη, εάν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στην μέχρι τώρα πορεία.

Παράλληλα επισημαίνονταν, ότι ο πλανήτης και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ότι βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης, έχοντας το καπιταλιστικό σύστημα μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο σύστημα. Όπως τόνιζε εμφατικά ο Χόκινγκ, σήμερα έχουμε τα τεχνολογικά μέσα να καταστρέψουμε τον πλανήτη μας, αλλά ακόμα δεν έχουμε τα μέσα για να ξεφύγουμε από αυτόν.

Για αυτό, η απώλειά του προκάλεσε «μαύρα δάκρυα» στο Σύμπαν, για το οποίο, στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Το μεγαλειώδες σχέδιο» φαίνεται να βρήκε την απάντηση δημιουργίας και ύπαρξής του. «Η δημιουργία του σύμπαντος όχι μόνο δεν ήταν ένα στατιστικά απίθανο και μη προβλέψιμο φυσικό συμβάν, η πραγμάτωση του οποίου υποτίθεται, ότι προϋποθέτει και χρειάζεται την ενεργητική επέμβαση ενός Θεού, αλλά αντίθετα ήταν το αναπόφευκτο και αναγκαίο αποτέλεσμα της ύπαρξης και της δράσης των φυσικών νόμων. Επειδή ακριβώς υπάρχει ένας νόμος, όπως αυτός της βαρύτητας, το σύμπαν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί, και πράγματι δημιουργήθηκε, από μόνο του, εκ του μηδενός. Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι και όχι το μηδέν. Ο λόγος που υπάρχει το σύμπαν και που υπάρχουμε και εμείς».

 …………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ

197 χρόνια συμπληρώνονται από την απόφαση των προγόνων μας να εγερθούν εναντίον του “προαιώνιου εχθρού του Γένους”, και να κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα για την Εθνική ολοκλήρωση.

197 χρόνια μετά, και το Έθνος μας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις και προκλήσεις. Η επί δεκαετίες καλλιέργεια ενός Εθνομηδενιστικού “συστήματος” χειραγώγησης του λαού μας, οι άφρονες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, που οδήγησαν σε αδιέξοδα και παρακμή, μας έχουν φέρει μπροστά στο χείλος του γκρεμού.

Οι συνεχείς υποχωρήσεις σε κάθε Εθνικό μας θέμα, οδήγησαν τόσο τους Τούρκους, αλλά και όσο τους υπόλοιπους “γείτονες” μας, σε διεκδικήσεις σε βάρος μας. Διεκδικούν τα πάντα. Εδάφη, ονόματα, Οικονομικές ζώνες, θάλασσα και ουρανό.

Ένα αδύναμο, και ανίκανο πολιτικό κατεστημένο αρνείται να δει την πραγματικότητα κατάματα. Και ποντάρει στους ξένους. Κανένας ξένος δεν θα μας “σώσει”. Όλοι τους θα κοιτάξουν τα δικά τους “συμφέροντα”.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καλεί τον λαό μας να σηκώσει ψηλά το κεφάλι. Να εμπνευστεί από την ανδρεία και την παλληκαριά των ηρώων του 1821, να εμπνευστεί από τις αξίες και τα ιδανικά εκείνης της Εθνεγερσίας. Να απομονώσει κάθε Εθνομηδενιστική φωνή, να βάλει στο περιθώριο όλους αυτούς που με τις πράξεις τους έφτασαν στο σημείο σήμερα να κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα είναι μπροστά σε κάθε Εθνικό και κοινωνικό αγώνα. Και θα λέει πάντα την αλήθεια. Όσο και αν αυτή η αλήθεια πονάει το άβουλο και ενδοτικό πολιτικό κατεστημένο.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ. ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.. ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Από το Γραφείο Τύπου της Τ.Ο Τρικάλων του ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αποτελεί πρόκληση η απόφαση του ισραηλινού στρατοδικείου να τιμωρήσει με 8μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 1.500 δολαρίων την Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και τη μητέρα της επειδή αντιστάθηκαν στις ισραηλινές αρχές κατοχής.

Στο πρόσωπο της Ταμίμι καταδικάζουν τους νέους και τις νέες της Παλαιστίνης που δίνουν ένα δίκαιο αγώνα ενάντια σε Ισραήλ – ΗΠΑ – ΕΕ για να αποκτήσουν τη δική τους πατρίδα. Οι νέοι της Παλαιστίνης στέκονται με περηφάνια ενάντια στις αρχές κατοχής, πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος από τις συνεχείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού. Εκατοντάδες είναι οι νεολαίοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές γιατί αγωνίζονται άφοβα απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Η κατοχή, η πείνα, η τρομοκρατία, η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που η φωτιά τους καίει επικίνδυνα από τη Μέση Ανατολή ως το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, είναι ένας ακόμη λόγος για να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαών.

Καλούμε τους νέους και τις νέες της χώρας μας να καταδικάσουν τη βάρβαρη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το ισραηλινό κράτος και να συνεχίσουν τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ενισχύει την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ και να απαιτήσουν την άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στη βάση της απόφασης της Ελληνικής Βουλής το Δεκέμβρη του 2015. Συνολικά να δυναμώσει η λαϊκή και νεανική πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή μας.

Αν νομίζουν οι φονιάδες των λαών ότι με τις φυλακές και την καταστολή θα καταπνίξουν την αντίσταση των λαών, γελιούνται.

 

Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Λευτεριά στην Αχέντ Ταμίμι!

T.Σ Τρικάλων της ΚΝΕ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Καταλυτικός ο  Φαμίσης  στην ΠΕΔ

 

Καταλυτική και άκρως ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Κώστα Φαμίση στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας το πρωί του Σαββάτου στο Καστράκι.

Αφού καλωσόρισε τους αιρετούς στην περιοχή χαιρέτισε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην Μητρόπολη του Θρησκευτικού τουρισμού της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα καλώντας όλους σε συνεργασία για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο μέλλον μιας και οι προοπτικές είναι ευοίωνες.

Αρκεί όπως είπε να υπάρχει διάθεση και προγραμματισμός δράσης, στοιχεία απαραίτητα για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος τονίζοντας ότι ως επιχειρηματίας του κλάδου, ως πανεπιστημιακός  αλλά και ως πολιτευτής της ΔΗΣΥ και κατ΄επέκταση του νέου φορέα-Κίνημα Αλλαγής-δηλώνει στρατιώτης για το καλό του τόπου και μάλιστα μετέφερε και την στήριξη της προέδρου Φώφης Γεννηματά που είναι πρόθυμη να συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και όχι μόνο…

Χωρίς φανφάρες αλλά με λόγια σταράτα ο Κώστας Φαμίσης έδωσε το στίγμα του για άλλη μια φορά αποσπώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων που προσδοκούν την συνεργασία και την βοήθεια του…

 

 

 

 

 


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ