10.7 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γενική συνέλευση στο Βαλομάνδρι για τις εξελίξεις στο θέμα της καταστροφικής πλημμύρας

Τα μέλη της επιτροπής έκριναν πως έπρεπε να ενημερώσουν τους χωριανούς για την εξέλιξη των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων αλλά και αποφάσεων σχετικά με τα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη πλημμύρα με την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος της επιτροπής κύριος Μάντζαρης ανέφερε:

 

Αγαπητοί Συγχωριανοί,

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί ως επιτροπή, μόλις θα είχαμε μια σοβαρή και θετική έκβαση πάνω στους στόχους που θέσαμε με το ψήφισμά μας στις 28/09/2016, που υπογράψαμε όλοι μας, θα σας ενημερώναμε σχετικά.

Σήμερα μετά την τελευταία πράξη, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε για τα παρακάτω που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν θετικά:

  • Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, κατατέθηκαν στην Εθνική Τράπεζα για λογαριασμό του Δήμου Πύλης τα ποσά 37.564,16€, που αφορούν στους πληγέντες του χωριού για κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών, καθώς και 159.559,91€ για τους πλημμυροπαθείς, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. Τα ποσά αυτά προορίζονται αποκλειστικά για αντιμετώπιση προβλημάτων πλημμυροπαθών και όχι για άλλες δαπάνες του Δήμου. Δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται τόσο για το Δήμο όσο και για τους πολίτες που δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση.

Προγραμματοποιήθηκε η τελευταία πράξη για την είσπραξη του ποσού αυτού, δηλαδή , σε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ του Δήμου Πύλης, έγινε η αποδοχή και εγγραφή στο σχετικό κωδικό του Π/Υ 2016 του Δήμου, των προαναφερθέντων ποσών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διάθεση τους στους κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταβλήθηκαν και καταγράφηκαν.

Υπήρξε ρητή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι τα χρήματα αυτά θα έχουν διατεθεί στους πληγέντες πριν τα Χριστούγεννα.

  • Ως προς τα ζητήματα του ποταμού :

Όπως γνωρίζετε ήδη έγιναν άμεσες επεμβάσεις; Στα αναχώματα και αλλού, από την επόμενη της πλημμύρας. Έγιναν αποκαταστάσεις σε όποιο βαθμό επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες και τα υπάρχοντα χρήματα στην Αντιπεριφέρεια, γιατί το θέμα αυτό ανήκει αποκλειστικά στην Αντιπεριφέρεια.

Μεταφέρθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη οι απόψεις που ακούστηκαν από σας για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, οι οποίες θα εκτιμηθούν από τους αρμόδιους, οι οποιοι θα αποφασίσουν και τι πρέπει να γίνει, διότι το θέμα, όπως είπαμε, ανήκει στην Περιφέρεια.

Όπως γνωρίζετε ήδη και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις έγκαιρες ενέργειες των αρμόδιων φορέων εξασφαλίσαμε και διατέθηκε κονδύλιο 6,5εκατομ. € για τα έργα στον Πηνειό Ποταμό του Ν. Τρικάλων. Με τα χρήματα αυτά η Αντιπεριφέρεια προφανώς θα προβεί σε κατασκευή μόνιμων έργων προστασίας της περιοχής από τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες μόλις η εποχή του έτους το επιτρέψει.

Θέλω να τονίσω το γεγονός αλλα και να ευχαριστήσω όλους εσάς, γιατί από την πλευρά σας συμβάλατε και σεις, στο μέτρο του δυνατού, προς κάθε κατεύθυνση για τη θετική έκβαση της προσπάθειας μας στο χωριό.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

-Το Δήμαρχο Πύλης και τις υπηρεσίες του για τις επί μακρόν άοκνες προσπάθειες αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας του χωριού. Χωρίς τη διάθεση των συνεργείων του, πιστεύω πως ακόμη θα παλεύαμε να απομακρύνουμε ότι άχρηστο δημιούργησε η πλημμύρα του ποταμού.

-Το Δήμαρχο Τρικκαίων, για τη συνεργασία και στο συντονισμό προς αυτή την κατεύθυνση.

-Τον Αντιπεριφερειάρχη για την αμεσότητα της ανάληψης δράσεων προς την αποκατάσταση των αναχωμάτων, από την επομένη της πλημμύρας. Προσδοκούμε στη συνέχιση των αποκαταστάσεων μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

-Τους Τοπικούς Βουλευτές και τα κόμματα, τα οποία ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκριθήκαν ταχύτατα για την επίλυση, στο μέτρο του δυνατού, των άμεσων προβλημάτων μας, ενεργώντας πιεστικά προς τους αρμόδιους φορείς, για τον τελικό σκοπό.

-Τους κατοίκους, όλους εσάς δηλαδή, και την επιτροπή που συγκροτήθηκε, για τις συνεχείς και πιεστικές προσπάθειες προς τους Δημάρχους, Βουλευτές και άλλους φορείς, για να επιτύχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.

Δεν σας κρύβουμε ότι οι πιέσεις μας προς τους Πολιτικούς φορείς είχαν σαν αποτέλεσμα την ταχύτατη για τα δεδομένα του Ελληνικού Κράτους, αποδέσμευση των προαναφερθέντων κονδυλίων,.

Ύστερα από όλα αυτά, θεωρούμε ότι η αποστολή της επιτροπής υπήρξε επιτυχημένη ως προς την τελική της έκβαση, σε όλα τα σημεία που ήταν στις δυνατότητες της να κάνει  και έχουν δρομολογηθεί οι σύννομες ενέργειες, για τις οποίες αναμένονται οι αναγγελθείσες εξελίξεις .

Σας ευχαριστούμε όλους.

Καλά Χριστούγεννα

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βαλομάνδρι 30/11/2016

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ