18.4 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΥΟ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ERASMUS+ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών στον τομέα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων ξεκινά την υλοποίηση δύο νέων εγκεκριμένων σχεδίων Erasmus+.

- Advertisement -

Πρόκειται για το εγκεκριμένο σχέδιο ΚΑ1 με τίτλο «Επιχειρηματικότητα για όλες τις ηλικίες – μια πρόκληση για την εκκίνηση ή την επανεκκίνηση της επαγγελματικής ζωής». Ο κόσμος του ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ,με άξονες και διαστάσεις που ενισχύουν την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στις δεξιότητές του και στην ικανότητά του να προσαρμόζεται και να καινοτομεί ανεξάρτητα από την ηλικία του,αγγίζει το ενδιαφέρον πολλών σπουδαστών μας. Στόχος μας η καλή ενημέρωση και εκπαίδευση σε όλα τα στάδια εξέλιξης, από τη γέννηση ενός επιχειρηματικού πλάνου έως τον ώριμο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Παράλληλα,προσβλέπουμε στηνένταξη της επιχειρηματικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία με κατεύθυνση στη μελέτη και διδασκαλία βασικών επιχειρηματικών ικανοτήτων, σχεδιασμού σκέψης, επιχειρηματικών μοντέλων και επιχειρηματικού σχεδιασμού. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σεδύο ροές παρακολούθησης οργανωμένου προγράμματος κατάρτισης στον τομέα της επιχειρηματικότητας 15 μαθητών στηΛάρνακα της Κύπρου και 15 μαθητών στη Ρώμη(Ιταλία), καθώς και δύο ροές παρακολούθησης αντίστοιχα προσαρμοσμένου προγράμματος εκπαιδευτικής φύσεως 4 και 4 καθηγητών στους παραπάνω προορισμούς που θα συμβάλει στη συνέχιση και βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης και στη διάδοση μιας επιχειρηματικής κουλτούρας που αναδεικνύει τη δημιουργία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Το δεύτερο εγκεκριμένο σχέδιο ΚΑ2 με τίτλο “BRINGINGUPNEWECOSCIENTISTS (Beecos)” («Ανατρέφοντας» νέους επιστήμονες με οικολογικό προσανατολισμό) αποτελεί σύμπραξη πέντε σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ισπανία (που συντονίζει το συγκεκριμένο σχέδιο), την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς της ανακύκλωσης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειαςμε τον υπολογισμό του οικολογικού αποτυπώματος και της ενεργειακής απόδοσης των σχολείων τους. Παράλληλα προσβλέπει στην αναβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης με επίκεντρο τον επιστημονικό τομέα (μαθηματικά, επιστήμη και τεχνολογία), στην καλλιέργεια μια ολιστικής αντίληψης για τη μελλοντική μας ύπαρξη, στη βελτίωση των ικανοτήτων των ΤΠΕ και των ξένων γλωσσών, στην ενίσχυσητης  γνώσης, την ενεργό χρήση συγκεκριμένης επιστημονικής και τεχνικήςορολογίας, και τέλος την ενίσχυση των επιστημονικών ικανοτήτωνμε τη βοήθεια της άμεσης εμπειρίας.

Επιπλέον, η γνωριμία ορθών πρακτικών, με περιβαλλοντική προσέγγιση, που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, θα συμβάλει ώστε οι σπουδαστές να συνειδητοποιήσουν τόσο την ανάγκη για προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας όσο και την ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη ορθών πρακτικών μέσω της δια βίου μάθησης.

Τα δύο νέα εγκεκριμένα σχέδια παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική συνάντηση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ οι οποίοι κλήθηκαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής προκειμένου να διαμορφωθούν οι παιδαγωγικές ομάδες και οι ομάδες εργασίας. Παράλληλα παρουσιάστηκε η μέχρι στιγμής πορεία των δυο συμπράξεων“Power @ppYourLearningSkills” και “A European SchoolAround The World” που ξεκίνησαν την περσινή σχολική χρονιά και βρίσκονται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής τους. Τέλος είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση του σχεδίου KA1  με τίτλο: « Έξυπνα Συστήματα Ελέγχου Οχημάτων – Ρομποτική» με ροές κατάρτισης μαθητών και εκπαιδευτικών στην Μπολόνια και στη Βαρκελώνη, που μόλις ολοκληρώθηκε. Η ενημέρωση της σχολικής μονάδας διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τους υπεύθυνουςεκπαιδευτικούς των σχεδίων ΘανάσηΒράντζα, Βασιλική Παπαποστόλου, Χαρίκλεια Ρουσουλιώτη, Κατερίνα Μπαντέκακαι τη μαθήτρια της Γ’ Πληροφορικής Φωτεινή Χατζηφωτίου.

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων είναι ένααπό τα πέντε Επαγγελματικά Λύκεια σε πανελλαδικό επίπεδο που έχει πιστοποιηθεί με Χάρτη Κινητικότητας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (VetMobilityCharter) από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού ΙΚΥ.

Συνεπώς η ποιότητα που επιδιώκεται κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών δεν αποτελεί μόνο δέσμευση προς το ΙΚΥ αλλά και προτεραιότητα του σχολείου που οφείλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών για την εναρμόνιση της εκπαίδευσης με τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, την ανατροφοδότηση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από πετυχημένα ευρωπαϊκά μοντέλα εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και τη διαρκή παροχή κινήτρων, νέων δυνατοτήτων και επαγγελματικών εφοδίων στους μαθητές.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ