11.8 C
Trikala
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δραστηριότητα Βουλευτών, πολιτευτών, υποψηφίων, κομματικών φορέων, σωματείων Τρικάλων

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία- Ανταρσία για την Ανατροπή: Οι απειλές και επιθέσεις κατά αγωνίστριας ιατρού στο Νοσοκομείο Τρικάλων δε θα περάσουν!

- Advertisement -

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή καταγγέλλει την προκλητική -για πολλοστή φορά- συμπεριφορά του Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων, κ. Παρθένη, με αποκορύφωμα την απρόκλητη φραστική επίθεση κατά της Γενικής Γραμματέα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Νομού Τρικάλων κι εκλεγμένης στην αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μέλους της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών, συντρόφισσας Εύας Πατρίκαλου, μέσα στον εργασιακό της χώρο κατά την εφημερία της το Σάββατο 09/03/2019, και μπροστά στους ασθενείς και το προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Αφορμή για την επίθεση, στάθηκε η έκδοση ανακοίνωσης της Ένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών, η οποία αναφερόταν στα προβλήματα στον χώρο της υγείας και στις ελλείψεις ιατρών στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Τρικάλων.

Οι βαθύτερες αιτίες αυτής της καθεστωτικής αντίληψης και αυταρχικής στάσης όμως, έχουν ξεκάθαρα να κάνουν με τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη προσπάθεια φίμωσης κάθε ελεύθερης φωνής και το τσάκισμα των αντιστάσεων στο χώρο του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η στοχοποίηση αγωνιστριών κι αγωνιστών ιατρών κι εργαζομένων, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας και στοιχειώδων δικαιωμάτων των εργαζομένων κι η προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης.

Είναι βαθιά γελασμένοι όμως, τόσο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων, όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που τον καλύπτει και τον στηρίζει, αν νομίζουν πως η τρομοκρατία και οι απειλές θα κάμψουν το φρόνημα και τη στάση αξιοπρέπειας, εντιμότητας και αγωνιστικότητας, όσων δεν σκύβουν το κεφάλι στις επιταγές τους.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων, ο κόσμος του αγώνα και της αξιοπρέπειας, το μαχόμενο εργατικό κίνημα, στέκονται αλληλέγγυοι/ες στην Εύα Πατρίκαλου, καταδικάζοντας την επίθεση του Διοικητή του Νοσοκομείου και δηλώνουν απερίφραστα πως δε θα ανεχθούν παρόμοια σκηνικά επιθέσεων κι απειλών.

Ήδη, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Τρικάλων, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., με ομόφωνες αποφάσεις τους, καταδικάζουν το γεγονός και στέκονται αλληλέγγυοι στη συνδικαλίστρια γιατρό.

Η συνδικαλιστική δράση ούτε καταστέλλεται ούτε ποινικοποιείται, η ελευθερία έκφρασης δε φιμώνεται, η αγωνιστική στάση δεν κάμπτεται. Η ταξική αλληλεγγύη, οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων και ανέργων, της νεολαίας της επισφαλούς εργασίας, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ- κεφαλαίου, που καταστρέφουν τις ζωές μας, αποτελούν τη μόνη διέξοδο και προοπτική για τη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία- Ανταρσία για την Ανατροπή

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Κώστας Σκρέκας: Ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι μια παταγώδης αποτυχία.

 

Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε ο αναπτυξιακός νόμος (4399/2016) που ψήφισε πριν από 33 μήνες στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας.

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης που συνυπέγραψεο κ. Σκρέκας με άλλους 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνεται ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια καθιστούν αναποτελεσματικό το νόμο, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν χρήματα στην αγορά σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα.

Επιπλέον, καθώς έχουν αφαιρεθεί δικλείδες ασφαλείας που υπήρχαν σε προηγούμενους αντίστοιχους νόμους για την αντικειμενική αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, δημιουργούνται σημαντικά κενά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαφάνειας και ευνοούνται οι αντι-αναπτυξιακές λογικές της εξυπηρέτησης ημετέρων εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης καλείται να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα και ειδικότερα:

– Αν θεωρεί αξιόπιστη τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων.

– Πόσα επενδυτικά σχέδια έχουν λάβει χρηματοδότηση.

– Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε το Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών.

– Ποια διαδικασία ακολουθείται ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις αποφάσεις συγκρότησης των επιτροπών που αξιολογούν, εξετάζουν και ελέγχουν τις επενδύσεις.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: Αναποτελεσματικότητα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016

Τριάντα τρεις μήνες μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, είναι κοινή παραδοχή πως απέτυχε. Σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κονδύλια παραμένουν αδιάθετα λόγω αναποτελεσματικών πολιτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.

Η αναποτελεσματικότητα του όμως, ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη και την είχαμε υπογραμμίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Δίχως άλλο, ένας νόμος που επιτρέπει να υποβάλλει πρόταση χωρίς εξασφαλισμένο χώρο επένδυσης, χωρίς απαιτούμενες άδειες ή εξασφαλισμένα κεφάλαια με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μην είναι εφικτό να υλοποιηθούν ποτέ ορισμένα από τα επιχειρηματικά σχέδια. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν φτάσει ουσιαστικά χρήματα στην αγορά.

Ακόμη όμως έπειτα και από την πρόσφατη ανακοίνωση για δυνατότητα προκαταβολής της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο ν. 4399, εφ’ όσον έχουν υλοποιήσει το 25% της επένδυσης, ο επενδυτικός νόμος παραμένει αποτυχημένος. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και αν υπήρχαν επιχειρήσεις που είχαν ολοκληρώσει το 100% του έργου, στην πραγματικότητα δε μπορούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες να υποβάλλουν αίτημα τελικού ελέγχου, αφού δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα το πληροφοριακό σύστημα.

Η εφαρμογή του ν. 4399 όμως, εγείρει και σημαντικά ερωτήματα. Ενώ στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας απέναντι στη διαφθορά, η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία τις αφαίρεσε. Ενδεικτικά, παλαιότερα η αξιολόγηση γίνονταν από δύο τυχαίους εξωτερικούς αξιολογητές εγγεγραμμένους στο ειδικό μητρώο, και αν υπήρχε διαφοροποίηση χρησιμοποιούνταν τρίτος αξιολογητής, χωρίς καμία ανάμειξη υπηρεσίας ή της πολιτικής ηγεσίας. Με το νόμο της σημερινής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αξιολόγηση γίνεται από μόνο έναν ειδικό, του οποίου την επάρκεια κρίνει ειδική επιτροπή που συστήθηκε με δυνατότητα να τροποποιεί κατά το δοκούν την τελική αξιολόγηση.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τέτοιες λογικές αφήνουν σημαντικά περιθώρια εξυπηρέτησης ημέτερων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Θεωρείτε αξιόπιστη την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων με τον τρόπο που αναφέρεται παραπάνω;

β) Πόσα επενδυτικά σχέδια έχουν λάβει χρηματοδότηση μέχρι σήμερα; Θεωρείτε επιτυχημένη τη μέχρι τώρα λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου; Σε ποιο βαθμό είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε αιτήματα τελικού ελέγχου στα καθεστώτα «Νέες και Ανεξάρτητες Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού»;

γ) Πως έγινε η συγκρότηση του Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών; Είναι αληθές πως έγινε απευθείας ανάθεση σε φυσικό πρόσωπο για την παροχή συμβουλευτικής υπηρεσίας με θέμα τον έλεγχο και την αξιολόγηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων προς εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών και στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών; Είναι αληθές, πως άμεσος συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα τοποθετήθηκε Πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης; Γνωρίζετε εάν ισχύει το γεγονός πως Προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου κληρώνεται συνεχώς σε συγκροτήσεις οργάνων ελέγχου, ενώ θα έπρεπε τυπικά να κωλύεται από ασυμβίβαστο; Τα μέλη των Κεντρικών Οργάνων Ελέγχου είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος;

δ) Ποια διαδικασία ακολουθείται για τη διαφάνεια των αποφάσεων συγκρότησης των συλλογικών οργάνων των επιτροπών αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, των επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων, των οργάνων ελέγχου επενδύσεων, της επιτροπής διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών και των γνωμοδοτικών επιτροπών; Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια στις διαδικασίες αυτές;

ε) Όπως διαφαίνεται από σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, πρόθεση σας είναι να γίνονται αποσπάσεις προσωπικού στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Με βάση ποια αιτιολόγηση προχωράτε στην κατεύθυνση αυτή;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί, κυβερνητική συνενοχή

Σχόλιο σχετικά με τη Σύνοδο Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου με παρουσία ΗΠΑ

Η τριμερής σύνοδος Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου, με την παρουσία και επίβλεψη των ΗΠΑ, που διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους λαούς της περιοχής. Πίσω από τα όμορφα λόγια για ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια του ακροδεξιού Μπ. Νετανιάχου, του Αλ. Τσίπρα, του Ν. Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο φανερώνονται:

η αδίστακτη δίψα των πολυεθνικών και του κεφαλαίου της περιοχής να εκμεταλλευτούν τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα της Ν.Α. Μεσογείου, χωρίς να διστάζουν μπροστά στις απειλές για την ειρήνη, τους κινδύνους για το περιβάλλον και την λεηλασία των φυσικών πόρων.
η επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών μπλοκ, με τον Πομπέο να ονοματίζει Ρωσία και Κίνα και να δίνει στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου σαφέστατα ανάλογο περιεχόμενο. Εξάλλου το τελικό Ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρει: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».

Τίποτα το θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και στις άλλες χώρες από τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και των αστικών τάξεων και κυβερνήσεων της περιοχής. Κάθε «προστασία» από τις ΗΠΑ (τους «φονιάδες των λαών»), την ΕΕ και το σιωνιστικό Ισραήλ στις ενεργειακές επιδιώξεις Λευκωσίας και Αθήνας είναι όχι μόνο απαράδεκτη και επικίνδυνη, όχι μόνο τροφοδοτεί τον αντιδραστικό και άδικο και από τις δύο πλευρές ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά όπως αποκαλύπτεται ήδη εντάσσεται σε ένα πολύ γενικότερο σχέδιο εξυπηρέτησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε βάρος των λαών. Κι επειδή στο παζάρι θα μπει ξανά και το Κυπριακό, η ζωή έχει δείξει πως οι δύο κοινότητες του νησιού θα ζήσουν ειρηνικά μόνο απελευθερωμένοι από προστάτες και πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για την προώθηση αυτής της τυχοδιωκτικής και αντιδραστικής πολιτικής, με την οποία συναινούν οι ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Όχι στους επικίνδυνους άξονες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ.
Όχι στις εξορύξεις που φέρνουν κέρδη στις πολυεθνικές, αλλά μαυρίζουν το περιβάλλον και τη ζωή μας.
Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις, να σταματήσει κάθε στρατιωτική εμπλοκή εκτός συνόρων, αποχώρηση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Tρικάλων, 21/3/2019

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η ΕΕΔΥΕ στις εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία

Από τη Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων δημοσιοποιείται η παρακάτω ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη για τα 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία:

Η ΕΕΔΥΕ θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο του πολέμου του 1999, που οργανώνει στο Βελιγράδι το «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ίσων» με τη στήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, με τη συμμετοχή πολυπληθούς αντιπροσωπείας 60 μελών και φίλων της οργάνωσης. Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρός της Νίκος Ζώκας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γι’ αυτόν το λόγο θα μεταβούν στη σερβική πρωτεύουσα ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, που θα εκπροσωπήσουν την οργάνωση στις εκδηλώσεις της επετείου.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ τονίζει:

«Συμπληρώνονται φέτος είκοσι χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, στις 24 Μαρτίου του 1999.

Στις 78 ημέρες των ανελέητων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών πραγματοποιήθηκαν 35.788 επιδρομές σε 200 πόλεις, ρίφθηκαν 500.000 βόμβες, εκ των οποίων οι 35.500 ήταν βόμβες διασποράς, που είναι απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες. Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες, πολλά από τα οποία ήταν μικρά παιδιά και άμαχοι. Κατέστρεψαν νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια, υποδομές, γέφυρες και δρόμους. Οι “έξυπνες” ΝΑΤΟικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου μετέτρεψαν τη Γιουγκοσλαβία και ολόκληρα τα Βαλκάνια σε ραδιενεργό πεδίο βολής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των λαών της περιοχής.

Τους βομβαρδισμούς ακολούθησε η χερσαία επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που οριστικοποίησε τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και είχε ως αποτέλεσμα την απόσχιση του αμερικανοΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου. Η ΕΕ πρωτοστάτησε σε αυτό το ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Δεν ξεχνάμε ότι πολλές από τις κυβερνήσεις της ήταν οι λεγόμενες κεντροαριστερές όπως στη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόλυτη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης της ΝΔ, στήριξε την επέμβαση και τον πόλεμο. Έδωσε γη και αέρα, λιμάνια και αεροδρόμια, τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της χώρας για να περάσουν οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι. Από κοντά και ο προκάτοχος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ (ο λεγόμενος τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ), που με το σύνθημα “Μιλόσεβιτς και Κλίντον σταματήστε τις ανθρωποθυσίες”, εξίσωνε τα θύματα με τους θύτες και πρόσφερε κι αυτός άλλοθι στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους.

Στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών αντιτάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αντιστάθηκαν οι γνήσιες αντιιμπεριαλιστικές – αντιπολεμικές και πατριωτικές δυνάμεις, μαζί και το κίνημά μας, η ΕΕΔΥΕ, τα παιδιά με τις κόκκινες σημαίες, που για πάνω από τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα ξεσήκωναν το λαό κατά του πολέμου και της συμμετοχής της πατρίδας μας σ’ αυτόν. Κόντρα σε κόμματα και άλλους μηχανισμούς, που συκοφαντούσαν και λοιδορούσαν, αποκάλυψαν στο λαό την αλήθεια για τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕ και των ΗΠΑ. Με πολύμορφες μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, με συνεχή αποκλεισμό του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με μπλοκάρισμα των δρόμων, των σιδηροδρομικών γραμμών και του αεροδρομίου, με πολλούς αποκλεισμούς στα σύνορα, επί τρεις μήνες ασταμάτητα, ο λαός μας κατάφερε να εμποδίσει και να καθυστερήσει την προώθηση των ΝΑΤΟικών φονιάδων στη Γιουγκοσλαβία.

Η επέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία έγινε στον απόηχο των αντεπαναστατικών ανατροπών στη Σοβιετική Ένωση και στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Έδειξε το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του σοσιαλισμού για 50 ολόκληρα χρόνια, για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών. Τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία ακολούθησε μια σειρά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων – στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Υεμένη και αλλού. Το ίδιο πρόσχημα, που χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστές για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, την προστασία δήθεν του λαού από τον “αιμοσταγή δικτάτορα” Μιλόσεβιτς, το χρησιμοποίησαν και αργότερα στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία. Το ίδιο χρησιμοποιούν και σήμερα στη Βενεζουέλα ενάντια στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Επεμβαίνουν παντού, όπου υπάρχουν μη αρεστές κυβερνήσεις, για να βάλουν στο χέρι τα πλούτη και τον ιδρώτα των λαών.

Σήμερα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής, των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής. Η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Παλαιστίνη, η Ουκρανία, η Μαύρη Θάλασσα, η Βενεζουέλα αποτελούν τις θερμές εστίες αυτής της αντιπαράθεσης. Στα Βαλκάνια ενισχύεται η παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, πληθαίνουν οι ευρωατλαντικές βάσεις στην περιοχή στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η ευρωΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών που διατηρεί ατόφια τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και που αποσκοπούσε ξεκάθαρα στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ανοίγει το δρόμο για πολύ επικίνδυνα σενάρια αλλαγής συνόρων σε μια σειρά από χώρες των Βαλκανίων. Μας ανησυχεί η απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ της Αλβανίας και του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου που ισχύει από τις αρχές του 2019, καθώς και τα σενάρια για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, οι σκέψεις για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, συμβάλλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με τον αναβαθμισμένο ρόλο του “προτιμώμενου εταίρου” του ΝΑΤΟ και την ιδιότητα του “γεωπολιτικού μεντεσέ” του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. Γεμίζει την Ελλάδα με βάσεις θανάτου, γίνεται “σημαιοφόρος” για τα συμφέροντα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή αναλαμβάνοντας μια σειρά από επιθετικές πρωτοβουλίες, εμπλέκει το λαό σε θανάσιμες περιπέτειες, ξεπλένει τους μακελάρηδες των λαών.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση! Να αξιοποιήσει την πείρα του, την ιστορική του γνώση, να κρίνει τις εξελίξεις από τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων και αναγκών. Καλούμε το λαό να μη φοβηθεί, να βγει και πάλι μπροστά. Να οργανώσει την πάλη του, για το δικαίωμα στη δουλειά, στην ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία, για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του. Να δυναμώσει το ρεύμα εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, να απαιτήσει την αποδέσμευση της πατρίδας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού είναι ικανή να βάλει εμπόδια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στις επικείμενες πολλαπλές εκλογικές μάχες ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν κριτήριο επιλογής τους αυτές τις εξελίξεις. Να δώσουν την πρέπουσα απάντηση, να καταδικάσουν αυτές τις δυνάμεις που δεν αντιστέκονται, που δεν αγωνίζονται, που συμπορεύονται με τις κυρίαρχες επιλογές της άρχουσας τάξης της χώρας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και προωθούν τα συμφέροντά τους.

Με το σύνθημα “Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!” ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία της χώρας μας, όπως και τότε την άνοιξη του 1999, έτσι και σήμερα πρέπει να ξεσηκωθούν. Μαζί με όλους τους λαούς των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να βάλουν φραγμό στα άνομα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και στα επικίνδυνα σχέδια των μονοπωλίων και των αστικών τάξεων της περιοχής. Να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης, όπου οι λαοί θα είναι οι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους».

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη – Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Νέα προκήρυξη για τη Βιολογική Κτηνοτροφία ετοιμάζεται να βγάλει άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ευχάριστα νέα για τους κτηνοτρόφους, μετέφερε στον Βουλευτή Τρικάλων Χρήστο Σιμορέλη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης σε συνάντηση τους στη Βουλή των Ελλήνων.

Η νέα πρόσκληση θα είναι έτοιμη μέσα στον Απρίλιο με στόχο να συμπέσει με τη δεύτερη προκήρυξη για τις Σπάνιες Φυλές, καθώς αποτελούν προγράμματα που συνδυάζονται άριστα. Αυτό, όπως τόνισε ο Υπουργός, φαίνεται από το μεγάλο ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων πού ήθελαν να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά δεν κατάφεραν να είναι δικαιούχοι. Τώρα τους δίνεται μια ακόμα ευκαιρία για παραγωγή βιολογικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και αύξηση του εισοδήματός τους.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ