22.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκδρομή Β΄τάξης του 2ου ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ στα πλαίσια Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού προγράμματος Κέρκυρα – Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια

Οι μαθητές της Β΄τάξης του  2ουΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ στα πλαίσια προγραμμάτων Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Κέρκυρα, τα Ιωάννινα και τα Ζαγοροχώρια.

- Advertisement -

Oι επί αιώνες ποικίλες πολιτισμικές επιδράσεις που ξεκινούν από την πρώτη Ελληνική αποίκηση το 750 π.χ περίπου και την Αρχαϊκή περίοδο, τη Βυζαντινή εποχή που την ακολούθησε η περίοδος της Ενετοκρατίας και αργότερα οι Γάλλοι και οι Άγγλοι έχουν αφήσει στην Κέρκυρα μια ανεπανάληπτη πολιτισμική και αρχιτεκτονική κληρονομιά με πανέμορφα και ανεπανάληπτα κτίρια-μνημεία αρχιτεκτονικής. Η   φύση από την άλλη φρόντισε να προικίσει απλόχερα την Κέρκυρα με ατέλειωτες φυσικές ομορφιές.

Στόχος του περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα ¨ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ¨, ενταγμένο στη θεματολογία ¨Ανθρωπογενές Περιβάλλον Παράμετροι & Υποβάθμιση¨,  είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη μεγάλη Πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και τη σημασία της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αναλλοίωτης στο χρόνο, η οποία έχει σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Ο όρος “Πολιτιστική Κληρονομιά” αναφέρεται σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία. Έτσι μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές εμβαθύνουν στη σημασία αλλά και την ανάγκη  διατήρησης της μεγάλης  πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναπτύσσουν τις παρατηρητικές τους ικανότητες,  καλλιεργούν τα  αισθητικά τους  κριτήρια που  διδάσκει η αρμονία της φύσης  και θα αποκτούν δεξιότητες  διερεύνησης και δράσης γύρω από περιβαλλοντικά και ιστορικά θέματα.

Άλλος στόχος είναι η εξοικείωση με ομάδες κτισμάτων και χώρους με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία, να γνωρίσουν και να περπατήσουν στα χνάρια της Δύσης και να μυηθούν  στην κουλτούρα του Ιονίου, που  Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ανδεγαυοί, Βενετοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Ρώσοι, έβαλαν το  λιθαράκι τους και χάρισαν στην Κέρκυρα μια προσωπικότητα πολυπολιτισμική. Χίλιες δυο διαφορετικές κουλτούρες σμίλεψαν παλάτια, διαμόρφωσαν συνειδήσεις, μπόλιασαν με δυτικό αέρα τις λέξεις και τις κερκυραϊκές συνήθειες. Καντάδες στα καντούνια, φιλαρμονικές στο πάλκο, πετάνκ στη Γαρίτσα, σοφρίτο και μπουρδέτο στις κουζίνες. Παραστάσεις και μυρωδιές που δεν θυμίζουν Ελλάδα.

Το άλλο πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα ¨ Λαϊκός Πολιτισμός – Ήθη & ¨Έθιμα  – Μουσικοί Επηρεασμοί από διάφορες κατοχές¨ έχει στόχο να γνωρίσουν τις επιδράσεις στη διαμόρφωση της κουλτούρας και της καθημερινότητας σε Ζαγοροχώρια – Κέρκυρα – Τρίκαλα.  Διαφορετικές επιδράσεις, διαφορετικά ήθη και έθιμα- μουσική – τοπωνύμια και άλλα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού.

– Η Κέρκυρα, ένα νησί στο οποίο παρατηρούμε ιδιαίτερα στοιχεία μουσικής, εθίμων, κουλτούρας, εξουσία της επιρροής Ενετικού πολιτισμού, σε αντίθεση με την Τουρκική κατοχή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σερενάτες, λαϊκά τραγούδια, θρησκευτικοί ύμνοι, όπερα – Κερκυραϊκό καρναβάλι – πετεγολέτσα – πανηγύρια – μπάντες, συνθέτουν όλο το παρελθόν και το παρουσιάζουν στο σήμερα.

– Τα Ζαγοροχώρια, προστατευμένα πλέον από την UNESCO σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Χωριά σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές ποτέ δεν κλείστηκαν σε τείχη γιατί προστατεύονταν από χαράδρες, βράχους και απόκρημνες πλαγιές, αυτά ο λαϊκός πολιτισμός εξύμνησε με τη μουσική και τα έθιμά του και ανέπτυξε την ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας. Οι ηπειρώτες με ανθρώπους ευεργέτες, που πολλοί μετανάστευσαν, πλούτισαν και επέστρεψαν να καταθέσουν στα χωριά τους χρήματα, αλλά και βιώματα από ξένους τόπους που έζησαν.

Με όλα αυτά  γίνεται προσπάθεια να αντιληφθούν οι μαθητές την ανάγκη διατήρησης  του λαϊκού πολιτισμού, σαν κομμάτι ιδιαίτερο για τον καθένα και την κάθε περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους εκδρομής  στην Κέρκυρα επισκέφτηκαν  τους εξής χώρους :

Το Παλαιό Φρούριο, Βυζαντινής κατασκευής του 8ου μ.χ αιώνα, που περιέκλειε τότε ολόκληρη σχεδόν την μικρή μεσαιωνική πόλη που βρισκόταν μέσα σε αυτήν την φυσική προεξοχή γης.

Το Νέο Φρούριο, άλλο ένα δείγμα της μεγάλης οχυρωματικής ικανότητας των Ενετών, αλλά και ένα θαύμα αρχιτεκτονικής τέχνης που έχτισαν οι Ενετοί με την αναγκαστική εργασία των κατοίκων από το 1576 μέχρι και το 1645.

Το  Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, που κτίστηκε επί Αγγλοκρατίας, όταν  ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Adam το 1819 αποφάσισε να χτίσει ένα μικρό σπιτάκι, έτσι ίσα ίσα που να χωράει άνετα αυτόν και την οικογένεια του, αλλά υπερέβαλε λίγο και αντί για σπίτι άφησε τελικά στην Κέρκυρα το Γεωργιανού ρυθμού υπέροχο αυτό ανάκτορο. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Άγγλο Συνταγματάρχη Μηχανικό SirGeorgeWhitmore (1775-1862) και είναι μεγαλοπρεπές αλλά και κομψό παρά το μεγάλο μέγεθός του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίριο ανακτόρων στην Ελλάδα μετά τα ανάκτορα του Όθωνα στην Αθήνα, δηλαδή τη σημερινή Βουλή.

Το κτίριο της Ιονίου Βουλής, όπου σφυρηλατήθηκε η σταθερή θέληση των εκπροσώπων του Λαού των Ιονίων Νήσων για την ένωση με την Ελλάδα και επικυρώθηκε τελικά με το ψήφισμα της Ιονίου Βουλής στις 23-9 του 1863.Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Χρόνη το 1855 σε νεοκλασικό στυλ και χαρακτηριστική είσοδο από Δωρικούς κίονες.

Την  Ιόνιο Ακαδημία, το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο είχε ιδρυθεί ήδη από το 1823.

Tο πανέμορφο Αχίλλειο που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Κέρκυρας δίπλα στο ορεινό χωριό Γαστούρι. Είναι το ανάκτορο της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ που έμεινε γνωστή ως η θλιμμένη βασίλισσα Σίσσυ. Λόγω του ότι έπασχε από φυματίωση, ο γιατρός της συνέστησε νέα θεραπεία θεωρώντας ότι το κλίμα του Αχιλλείου στην Κέρκυρα θα την βοηθούσε, πράγμα που και έγινε.

Η Ελισσάβετ αγόρασε το σπίτι όπου έζησε ο Έλληνας φιλόσοφος Πέτρος Βράϊλας Αρμένης στην κορυφή του λόφου στο Γαστούρι με θέα στη θάλασσα του Ιονίου και το Ανάκτορο χτίστηκε το 1890 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα ΡαφαήλοΚαρίτο και πήρε το όνομά του από τον Αγαπημένο μυθικό Ήρωα της Ελισσάβετ τον Ομηρικό Αχιλλέα.

Η διακόσμηση του Αχιλλείου έγινε από την ίδια την Ελισσάβετ και αντανακλά τον θαυμασμό και την αγάπη της για την αρχαία Ελλάδα, τόσο οι εξωτερικοί κλιμακωτοί κήποι όσο και το εσωτερικό του κτιρίου είναι διακοσμημένα με αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων, μυθικών ηρώων και αρχαίων θεών.

Ο θρίαμβος του Αχιλλέα είναι από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Αχιλλείου, είναι ελαιογραφία του Αυστριακού FranzMatsch που απεικονίζει τον Αχιλλέα να σέρνει με το άρμα του το νεκρό σώμα του Έκτορα έξω από τα τείχη της Τροίας, βρίσκεται στο τέλος της σκάλας.

Στους κήπους του ανακτόρου βρίσκουμε το περίφημο άγαλμα του θνήσκοντος Αχιλλέα, έργο του Γερμανού γλύπτη Ernst GustavHerter, που απεικονίζει τον Αχιλλέα τραυματισμένο να προσπαθεί να βγάλει το βέλος από τη φτέρνα του, επίσης το εντυπωσιακό άγαλμα του Αχιλλέα ύψους 11, 5 μέτρων, αγάλματα του Ερμή και του Απόλλωνα, του Σάτυρου με τον Διόνυσο στους ώμους, αλλά και ένα άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα.

Μετά από 2 ημέρες έντονης περιήγησης στην Κέρκυρα τα Ιωάννινα  αποτελούν ένα προορισμό με μακραίωνη ιστορία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και παραδοσιακό πλούτο.

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά ο οποίος ξαναέχτισε το κάστρο το 1815 σχεδόν από τα θεμέλία. Μέσα στο Κάστρο διαμορφώνονται δύο ακροπόλεις. Στη βορειοανατολική ακρόπολη, ήταν κτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης. Σήμερα στην κορυφή της δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά, ενώ η δεύτερη ακρόπολη νοτιοανατολικά, είναι γνωστή ως Ιτς-Καλέ, δηλ. εσωτερικό φρούριο. Στο κέντρο της υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο και κοντά σε αυτό το Φετιχιέ τζαμί και ο τάφος του Αλή πασά.

Στην πραγματικότητα, το κάστρο αυτό ήταν μέρος των οχυρωματικών σχεδίων του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και χτίστηκε το 528 μ.Χ. για να οχυρώσει το Βυζαντινό κράτος. Τα στοιχεία λένε πως είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. Μέσα στο Κάστρο αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, εκεί έζησε ο Αλή Πασάς το μεγάλους τους έρωτες, εκεί δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, εκεί σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί.

Μετά από μια γευστική ξεκούραση με ηπειρώτικες γεύσεις, πήραμε το καραβάκι για το νησί. Θέλαμε να δούμε από κοντά το γραφικό νησάκι με τα σπιτάκια από σχιστόλιθο. Εκεί είδαμε αντικείμενα και ενθυμήματα από την επαναστατική και προεπαναστατική περίοδο, μπήκαμε στο τελευταίο σπίτι του Αλή Πασά, στη μονή Αγίου Παντελεήμωνος, και είδαμε το σημείο όπου δολοφονήθηκε το 1822.

Η επίσκεψη στα Ιωάννινα έκλεισε με μία βόλτα δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, μία από τις ελάχιστες αστικές λίμνες της χώρας, το σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων, ηλικίας 26.000 ετών! Ίσως η ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας, με τις πυκνοφυτεμένες όχθες της και τα επιβλητικά βουνά να καθρεφτίζονται στα νερά της.

Η εκδρομή συνεχίστηκε με μια συναρπαστική ανάβαση στα Ζαγοροχώρια, ένα  τόπο γεμάτο πανύψηλα βουνά, άγριες χαράδρες, ιστορικά γεφύρια και γραφικά χωριουδάκια, αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικης κουλτούρας. Τα περισσότερα από τα χωριά έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί χάρη στα ποικίλα αρχιτεκτονικά, πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία τους, και είναι χτισμένα σύμφωνα με τη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική, στην οποία κυρίαρχη θέση έχουν η πέτρα και το ξύλο.

Σαράντα έξι μικρά έργα τέχνης, λαξευμένα στην καρδιά του βαθύτερου φαραγγιού στον κόσμο, στις όχθες δύο κρυστάλλινων ποταμιών του Αώου και του Βοϊδομάτη, ανάμεσα σε δύο επιβλητικές κορυφές της Πίνδου την Γκαμήλα και το Μιτσικέλι.

Επισκεφθήκαμε το Κεντρικό Ζαγόρι,  που συγκεντρώνει και τα ομορφότερα πιθανότατα χωριά: Το Δίλοφο, το Κεπέσοβο, τους Κήπους, τα Άνω Πεδινά, το Τσεπέλοβο και το Μονοδένδρι όπου διανυκτερεύσαμε. Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε στην περιήγησή μας τον  Βοϊδομάτη ποταμό, παραπόταμο του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χλμ., χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία του ποταμού προέρχεται από το Σλάβικο Μπόντε – Ματ, που σημαίνει “καλό νερό”. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, αλλά και το φαράγγι του Βίκου, που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.

Πιθανότητα μέσα από αυτές τις δράσεις ο σκοπός των προγραμμάτωνεπιτεύχθηκε ώστε να διαμορφώσουν οι μαθητές περιβαλλοντική συνείδηση κυρίως μέσα από τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση αλλά  και την ανάδειξη της αδιάσπαστης και διαχρονικής σχέσης του ανθρώπου με τα δημιουργήματά του,  με τη φύση και τα δημιουργήματά της καθώς και το να γνωρίσουν τις ομορφιές της  χώρας που δημιούργησε ο άνθρωπος όπως κτήρια, παλάτια και φρούρια,  καθώς και τις επιρροές που άφησαν οι κατακτητές προηγούμενων εποχών και έμειναν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων καθώς να δουν τη φύση και το περιβάλλον με ένα διαφορετικό τρόπο.

 

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες των προγραμμάτων.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ