23.2 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμποδίζουν εργαζομένους και αδύναμους κοινωνικά μαθητές να εγγραφούν οδηγούν σε κλείσιμο τα εσπερινά σχολεία

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

- Advertisement -

Το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ’ αριθμ.: 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).

Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Μέχρι σήμερα, ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση εργοδότη.

Αλήθεια λοιπόν, ποιον κοροϊδεύουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας;

Δεν γνωρίζουν ότι στην αγορά εργασίας επικρατεί κυριολεκτικά μία ζούγκλα, όπου η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (ιδιαίτερα ανηλίκων μαθητών) είναι καθεστώς;

Δε γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι του σώματος επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι από ελάχιστοί έως ανύπαρκτοι, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσής του;

Δε γνωρίζουν ότι αν τολμήσει κάποιος να κάνει καταγγελία στο ΣΕΠΕ κινδυνεύει με απόλυση την ίδια μέρα;

Το γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί είναι οι δικοί τους νόμοι, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει αυτή την εργασιακή ζούγκλα. Τώρα, τι ζητάνε;

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η παραπάνω υπουργική απόφαση δείχνει, ανάμεσα στα άλλα και το πραγματικό (αντιλαϊκό) πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι στα εσπερινά σχολεία, βρίσκουν σχολική στέγη μια σειρά παιδιών, που αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι. Προβλήματα, τα οποία έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής. Τι θα γίνει με αυτούς τους μαθητές, όταν δεν υπάρχει σήμερα η παραμικρή κοινωνική πρόνοια και μέριμνα; Θα τα πετάξουμε έξω και από το σχολείο;

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, που βάζουν εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών και οδηγούν σε κλείσιμο τα εσπερινά σχολεία!

Αν ψάχνουν για μαθητές που πάνε εκ του πονηρού σε εσπερινά σχολεία, τούς ενημερώνουμε ότι τα πλουσιόπαιδα μπορούν να εξασφαλίσουν και βιβλιάριο εργασίας και εκτύπωση από το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. Αντίθετα, αυτοί που δεν μπορούν, είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης, που παλεύουν να βγάλουν ένα μεροκάματο, συνήθως ανασφάλιστοι και αδήλωτοι.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις Γονέων, τα εργατικά συνδικάτα να καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και να προχωρήσουμε από κοινού σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ