21.9 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Γ΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου στη Βουλή των Ελλήνων (φωτο)

Η  Γ΄ τάξη   του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής για την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, επισκέφθηκε την Αθήνα.

- Advertisement -

1η στάση σ΄ αυτό το ταξίδι  η Μαρίνα του Φλοίσβου στο Φάληρο και   το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», το οποίο  τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το επιβλητικό κτήριο του Ιδρύματος «Νιάρχος». Παιδεία, πολιτισμός και βιωσιμότητα είναι  τα τρία κύρια στοιχεία που συνδύασε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano σ΄αυτό το υψηλής αισθητικής έργο. Το όλο έργο αποτελεί  υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και αυτό διαφαίνεται σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του – από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο λειτουργεί επίσης ως πράσινη σκεπή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, ως το Κανάλι, το οποίο παρέχει αντιπλημμυρική προστασία για όλο τον χώρο, και το φωτοβολταϊκό στέγαστρο που παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτιρίων και συμβάλλει στο στόχο των μηδενικών εκπομπών CO2. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η Εθνική Βιβλιοθήκη και οι χώροι ανάγνωσης οι οποίοι σε καλούσαν να πάρεις ένα βιβλίο και να καθίσεις να το διαβάσεις.

Επόμενος σταθμός η Βουλή των Ελλήνων. Το κτήριο έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου και  έναν αιώνα αργότερα μετατράπηκε σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο στο πέρασμα των χρόνων. Η ομάδα υποδοχής της Βουλής μας ενημέρωσε για την οργάνωση και τη λειτουργία της Βουλής και τέλος μας ξενάγησε  στην αίθουσα της Ολομέλειας, της Γερουσίας και στην αίθουσα «Ιωάννη Καποδίστρια».

Μετά το εντατικό πρόγραμμα της 1ης ημέρας μας περίμενε ένα πλούσιο δείπνο με ζωντανή μουσική το οποίο μας χαλάρωσε και μας έδωσε δυνάμεις για την επόμενη ημέρα. Η 2η ημέρα ήταν επίσης πολύ απαιτητική. Ξεκινήσαμε με επίσκεψη στον   Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και  θαυμάσαμε το μοναδικό έργο όλων των εποχών, τον Παρθενώνα. Κατόπιν κατηφορίσαμε προς το  νέο μουσείο της Ακρόπολης Με δέος παρακολουθήσαμε την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική του κτηρίου, θαυμάσαμε τα εκθέματα, ενημερωθήκαμε για την ιστορία τους, βιώσαμε μια μοναδική εμπειρία  που όλοι μας θέλουμε να την επαναλάβουμε.

Μετά τις 2:00 το μεσημέρι ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι  από την επίσκεψή  μας  στην Αθήνα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τα Τρίκαλα. Ευχαριστούμε πολύ το σχολείο μας και τους καθηγητές μας κ. Παπαευθυμίου, κ. Μαλούτα, κ. Μανώλη και κ. Τζιοβάρα για την ευκαιρία που μας έδωσαν να βιώσουμε  αυτήν την μοναδική εμπειρία.

Μακάρι τέτοιες ευκαιρίες να δίνονται σε όλους τους μαθητές/τριες.

Για την Γ΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ευαγγελία – Ευανθία Ρεντζιλά

Πρόεδρος 15/μελούς


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ