11.4 C
Trikala
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η κ. Τούλα Τίγκα στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

Πρόσφατα οι μαθητές της Α2 τάξης του 7ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων στο πλαίσια του μαθήματος Έκφραση Έκθεση και με τη συμβολή του καθηγητή μας κυρίου Αζέλη Αγαθοκλή, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τη συγγραφέα κυρία Τούλα Τίγκα. Σκοπός της δράσης ήταν η ευκολότερη και αποτελεσματικότερη κατανόηση της διδακτικής ύλης που μελετάμε τη φετινή σχολική χρονιά.
Αυτό που μας ώθησε να επιλέξουμε μια πεζογράφο, την κυρία Τούλα Τίγκα, για τη διεξαγωγή αυτής της συνάντησης, είναι ότι κύριο θέμα απασχόλησής μας στο μάθημα αποτελεί η δομή του γραπτού λόγου, με επιμέρους τομείς την περιγραφή και την αφήγηση. Μιας και η ίδια λοιπόν έχει την ικανότητα να αποδίδει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της γραπτά με έναν τόσο ελκυστικό και παραστατικό τρόπο, της ζητήσαμε να μας μυήσει στις τεχνικές της.
Η συζήτησή μας διήρκησε δύο ώρες. Φυσικά δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε ερωτήσεις που αφορούν στη ζωή της συγγραφέως. Η πρώτη ώρα ήταν ένα στάδιο γνωριμίας. Οι απαντήσεις της ήταν ειλικρινείς και συχνά αναφέρονταν στα παιδικά της χρόνια και στις αξίες με τις οποίες ανατράφηκε, όχι μόνο από την οικογένειά της αλλά και από την ευρύτερη κοινωνία. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η ευχέρεια λόγου με την οποία κέντρισε το ενδιαφέρον μας καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Αφού όμως οι απορίες μας σε αυτόν τον τομέα ικανοποιήθηκαν επαρκώς, τη δεύτερη ώρα μεταφέραμε τη συζήτησή μας σε ζητήματα γλωσσικά. Η κυρία Τίγκα είχε επιλέξει αποσπάσματα από τρία διαφορετικά μυθιστορήματά της, τα οποία αναλύσαμε με σκοπό πάντα να εντοπίσουμε εκφραστικές τεχνικές όσον αφορά στην αφήγηση και στην περιγραφή.
Έχοντας φτάσει στο τέλος αυτής της δραστηριότητας καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως σίγουρα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και αρκετά ωφέλιμο δίωρο. Επιτύχαμε τόσο τον εκπαιδευτικό μας στόχο όσο και μια σύντομη απόδραση από την καθημερινή σχολική μας ρουτίνα. Είναι γεγονός συνεπώς ότι προσδοκούμε σύντομα να συνεργαστούμε πάλι μέσω κάποιας ενημερωτικής εκδήλωσης ώστε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.
Εμείς οι μαθητές της Α2 τάξης του 7ου Γενικού Λυκείου ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα κυρία Τούλα Τίγκα που αποδέχτηκε την πρόσκληση και επισκέφτηκε το σχολείο μας καθώς επίσης και τον καθηγητή μας κύριο Αζέλη Αγαθοκλή για την πολύτιμη βοήθειά του για την πραγματοποίηση της δράσης αυτής.

- Advertisement -

Κύργια Γεωργία
Μαθήτρια, Α2 Λυκείου

 

Συνάντηση με την κυρία Τούλα Τίγκα
στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

Η συνάντηση με ένα συγγραφέα είναι πάντα ενδιαφέρουσα, γιατί γνωρίζουμε τον άνθρωπο πίσω από τις λέξεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζοντας ένα κείμενο μας δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα για τον συγγραφέα του, πώς είναι, τι απόψεις έχει, τι αντιλήψεις, με τι τρόπο εκφράζεται στον προφορικό του λόγο… Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να τον γνωρίσουμε και να συζητήσουμε μαζί του. Στη δική μας συνάντηση όμως το έναυσμα δόθηκε στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Όταν διδαχθήκαμε την τεχνική της αφήγησης θεωρήσαμε ωφέλιμο να καλέσουμε την κυρία Τούλα Τίγκα για να μας μιλήσει γι’ αυτό το ζήτημα, πώς το αντιμετωπίζει η ίδια στην πράξη.
Η κυρία Τίγκα είναι ένας πολύ γλυκός και προσιτός άνθρωπος. Όταν τη συναντήσαμε, τη συμπαθήσαμε αμέσως και αρχίσαμε να της θέτουμε ένας-ένας τα ερωτήματα που είχαμε καταγράψει στο προηγούμενο μάθημα. Εκείνη, αφού άκουγε προσεκτικά, μας απαντούσε πρόθυμα, απευθυνόμενη στον καθένα ξεχωριστά. Η συζήτηση κύλησε ευχάριστα. Δεν περιοριστήκαμε μόνο στο θέμα για το οποίο την είχαμε καλέσει. Η κυρία Τίγκα έλυσε όλες τις απορίες μας, οι οποίες αφορούσαν σε ποικίλα ζητήματα. Μερικές ήταν γενικές και σχετίζονταν με τη συγγραφική της δραστηριότητα, ενώ άλλες ήταν πιο προσωπικές.
Ακόμα, διαβάσαμε αποσπάσματα από τρία βιβλία της και τα αναλύσαμε. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε τι πραγματικά σκεφτόταν κατά τη συγγραφή τους, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα υπόλοιπα κείμενα που διδασκόμαστε, γιατί ποτέ δε θα είμαστε σε θέση οι ίδιοι να καταλάβουμε τον ακριβή σκοπό του συγγραφέα.
Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης η συγγραφέας κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον μας αμείωτο. Αυτή η συνάντηση ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για όλους μας και ελπίζουμε να υπάρξουν ανάλογες και στο μέλλον!

Σοφία Ευθυμιάδη
Μαθήτρια, Α2 Λυκείου

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ