13.5 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μοναχισμός και Ελληνισμός» από το Δημοτικό Σχολείο Γόμφων

Η προσφορά του μοναχισμού δια μέσω των αιώνων στην εκκλησία και το έθνος μας είναι γνωστή από την ιστορία μας. Όλοι οι αγώνες για την απελευθέρωση και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας ξεκίνησαν από τα μοναστήρια, όπου με τη μυστική συνεργασία των μοναχών και των εθναποστόλων, διατηρήθηκε η πίστη μας, η γλώσσα μας και η ιστορική Παράδοσή μας.

- Advertisement -

Με βαθιά πίστη και αγάπη στο Θεό ξεκίνησαν οι μαθητές μας της Ε΄ τάξης με τον δάσκαλό τους κ. Δημήτριο Πάνο, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονούν με τίτλο «Μοναχισμός και Ελληνισμός», να συναντήσουν τον σεβάσμιο Γέροντα Μακάριο που ζει στον παράδεισο, όπου η πνευματικότητα αγγίζει τα επουράνια, η αγάπη για τη φύση, τα ζώα και τους ανθρώπους οδηγεί στην υπέρβαση από τα υλικά στην ανακάλυψη της ουσίας της ύπαρξης και η αποκάλυψη της σοφίας του Θεού εφευρίσκεται στην απλότητα των πραγμάτων και των αληθινών συναισθημάτων.

Έτσι απλά και αποκαλυπτικά πρόβαλε η Ιερά Μονή Σιαμάδων ανάμεσα στις καστανιές, που αδημονούν να γλυκάνει η φύση, να ζεσταθούν τα γυμνά κλαδιά από τον ανοιξιάτικο ήλιο και να ξεκινήσουν τον παραγωγικό τους κύκλο. Τα πρώτα, ζωηρά κελαηδήματα διατάρασσαν την «εκκωφαντική» γαλήνη του δάσους, το κρύο αεράκι ζωήρεψε το ενδιαφέρον της αναζήτησης και της γνωριμίας με το μοναχικό γέροντα, που η αναζήτηση της ηρεμίας του πνεύματος και της θεολογικής ανάτασης τον οδήγησαν στην οργάνωση του μοναστηριού που ορθώνεται από το 1807 και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Σώζεται μόνο το Καθολικό του ναού, πέτρινο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και νάρθηκα. Οι αξιόλογες τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται με επιγραφή στο 1821 εντυπωσίασαν τους μικρούς επισκέπτες, όπως και ο τρούλος του καθολικού.

Ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Ιακωβάκης φιλοξένησε με χαρά τους μαθητές μας και τους ξενάγησε στους χώρους του μοναστηριού. Μίλησε μαζί τους για θέματα που ενδιαφέρουν τους νέους, όπως το διαδίκτυο και η ορθολογική του χρήση, η επιβίωση της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες και τους συμβούλεψε δίνοντας τους το μήνυμα πως η γαλήνη της ψυχής και η αρμονική σχέση με τον εαυτό μας μπορούν να μας βάλουν στον επίγειο παράδεισο.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, οι εκδρομείς σταμάτησαν στην πόλη της Καλαμπάκας για να επισκεφτούν το Κέντρο Ψηφιακής Αναπαράστασης Μετεώρων, όπου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σχετική ταινία.

Με δυνατές εικόνες στις αποσκευές της μνήμης, που θα τους συνοδεύουν στις διαδρομές της ζωής τους, έφτασαν στο σχολείο με το χαμόγελο που φανερώνει ψυχική ευφορία ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους.

Εκεί τους περίμενε άλλη μία ευχάριστη έκπληξη : ένα πακέτο με τόμους βιβλίων από  Ιερά Μονή της Θάσου. Τον τελευταίο καιρό έρχονται καθημερινά στο σχολείο πακέτα από διάφορες Ιερές Μονές της πατρίδας μας, επαινώντας, ενθαρρύνοντας και συνδράμοντας στην ίδρυση της βιβλιοθήκης με υλικό που αφορά στα μοναστήρια της Ελλάδας.

Καλή συνέχεια παιδιά!


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ