18.4 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ξεσηκωμός” στα Τρίκαλα για την αντιμετώπιση των αγριογούρουνων στα πεδινά-τι προτάθηκε (3 βίντεο-φωτό)

Τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάστηκαν με γοργούς τα τελευταία χρόνια στο Νομό Τρικάλων και ο πληθυσμός τους είναι πλέον πολύ μεγάλος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε καθημερινή βάση οι αγρότες των πεδινών διαμερισμάτων του Νομού, αλλά και απλοί πολίτες που τα συναντούν κυρίως τις βραδινές ώρες στους δρόμους κατά μεγάλα κοπάδια.

- Advertisement -

Τα αγριογούρουνα εμφανίζονται κυρίως κοντά στους πρόποδες των γύρω βουνών, αλλά φωλιάζουν πλέον και σε όλα σχεδόν τα πεδινά, όπου υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και προκαλούν μεγάλες ζημιές στα καλαμπόκια, όπου αυτή την χρονική περίοδο ιδίως, τρώνε τον καρπό που είναι μαλακός.

Χθες Δευτέρα 16-7-2018 με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων, έγινε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου, των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλου και Χρήστου Σιμορέλη, του Περιφερειακού Συμβούλου (ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων) Ντίνου Μπάρδα, του  αντιδημάρχου Τρικκαίων κ. Κώστα Ψύχου, του δασάρχη Χρήστου Κουλουκούρα, του υπεύθυνου θήρας  και επόπτη της Ε.Κ.Π. Νίκου Μάνιου, της δασολόγου Α’ τμηματάρχη διεύθυνσης δασών Σταυρούλα Μωυσιάδου, θιγόμενοι αγρότες κ.α.

Οι αγρότες που παρίσταντο στη συνάντηση, ξεσπούν μπροστά στην κάμερα, περιγράφοντας και  δείχνοντας το μέγεθος των καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από τα κοπάδια των αγριογούρουνων, ενώ κάνουν λόγο και για επιθέσεις από τα κοπάδια και φοβούνται να πάνε στα χωράφια τους. Απελπισμένοι ζητούν λύσεις, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτού του είδους τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα (δείτε τα βίντεο).

Μετά από πολύωρη συζήτηση που την κατέγραψε όλη το trikalaola.gr δια στόματος του προέδρου του Κ.Σ.Τ. Σταύρου Τραγάνη, προτάθηκαν τα εξής:

“Άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση συνεργείων στη θήρευση και στην απομάκρυνση των αγριόχοιρων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, η προσπάθεια να περιοριστούν έξω από αυτές και η προσπάθεια αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται οι αγρότες που πλήττονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων οι καλλιεργούμενες εκτάσεις τους.

Επίσης, η καταγραφή αυτών των ζημιών να γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”.

Δείτε τα 3 ολοκληρωμένα βίντεο του trikalaola.gr και τις φωτογραφίες από τη συνάντηση.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ