13.3 C
Trikala
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα erasmus+ 13ου Δημ Σχολείου Τρικάλων

Μισός τίτλος από την αγαπημένη ταινία κι έχει σχέση με την επίσκεψή μας στην λατρεμένη Πόλη την Κωνσταντινούπολη, για μια συνάντηση που είχαμε τα συμμετέχοντα σχολεία  στο πρόγραμμα Erasmus+ “Healthy European Citizens-Food security”.

- Advertisement -

Εκπαιδευτικοί από την Φιλανδία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ελλάδα φιλοξενηθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη από το εταίρο σχολείο Imece Ilkokoulu, από 5 ως 8 Μαρτίου 2018,για μια συνάντηση που είχε ως θέμα την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, στον έλεγχο του προγραμματισμού  και φυσικά την προετοιμασία των επόμενων δραστηριοτήτων μας.

Διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δράσεων ανταποκρίνονται στον προγραμματισμό στο μέγιστο βαθμό. Οι εμπλεκόμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν εργαστεί με ζήλο, χαρά, όρεξη, για να παρουσιαστεί το καλύτερο. Ειδικότερα έγινε αναφορά στις «επιπτώσεις» στους ίδιους τους μαθητές των σχολείων μας, η συμμετοχή σε δράσεις υγιεινής διατροφής και αθλητισμού, όπως:  τα ερωτηματολόγια διατροφής και άθλησης, το διατροφικό ημερολόγιο, η δημιουργία συνταγών, η δημιουργία υγιεινών σνακς, η μείωση της ζάχαρης στην επιλογή τροφών, η μείωση του έτοιμου-γρήγορου φαγητού, τρόποι υγιεινού ύπνου, η άθληση στην ζωή των μαθητών μας με ενεργό συμμετοχή σε παιχνίδια παντός τύπου, posters & brosures  υγιεινού και ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Τονίστηκε η μέχρι τώρα διάχυση των δραστηριοτήτων στις τοπικές κοινωνίες.

Η υποδοχή και φιλοξενία από το τούρκικο σχολείο κάτι παραπάνω από ζεστή και εξαίρετη.  Πέρα από τις συναντήσεις για τις δραστηριότητες ,στο χώρο ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου σχολείου, είχαμε την χαρά να ξεναγηθούμε στα μνημεία της Πόλης, τα δικά μας μνημεία μα και τα δικά τους, που συνθέτουν μια πολυπολιτισμική συνέχεια , δεμένα με το ευρωπαϊκό προφίλ που κτίζει η Κωνσταντινούπολη. Όπου και να στραφεί το βλέμμα σου δε χορταίνεις εικόνες. Στο Βόσπορο, τον Κεράτιο, την Αγία Σοφία, την Χαλκηδόνα, το Γαλατά, το Πέραν το Μπεσίκτας με τα παραδοσιακά ταβερνάκια, το Φανάρι με το θεμέλιο της Ορθοδοξίας, τα τείχη της βασιλεύουσας, τους υπερσύγχρονους δρόμους, τις γέφυρες που ενώνουν δυο ηπείρους  και δυο κόσμους, τα παζάρια, τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα. Τόσες αντιθέσεις μα και τόσες συνθέσεις.  Ανάσες που σε έτρεχαν στο χθες και το σήμερα μαζί. Κι όλα αυτά δεμένα με τις  γεύσεις που γαργάλιζαν τον ουρανίσκο και ευωδίαζαν στην όσφρηση. Μοναδικές, αγαπημένες, Πολίτικες!

Οι αποσκευές μας γεμάτες εμπειρίες, με μια σκέψη που δε σε αφήνει. Τι κι αν την επισκεφτείς αυτή την Πόλη. Με το που φύγεις θες να ξαναπάς. Εμάς τουλάχιστον μας τραβάει.

Το σχολείο  εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Νούλας Δημήτριος και Πολύσης Γεώργιος.

Το πρόγραμμα μας έχει συνέχεια τον Μάιο στην Φιλανδία…. Αναμένουμε με χαρά και πολλή δουλειά!

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ