21.9 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Σκουρλέτη με τους 4 δημάρχους του νομού Τρικάλων

Εφ’ όλης της ύλης μεν, αλλά τα έργα κυριάρχησαν στα ζητήματα που έθεσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στον Υπουργό Εσωτερικών. Σε επίσκεψη του κ. Πάνου Σκουρλέτη στο Δημαρχείο Τρικκαίων, την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο διήμερης παραμονής του στον νομό Τρικάλων, ο Δήμαρχος Τρικκαίων τού έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα.
Εργα ενεργειακά

- Advertisement -

Το πρώτο, έργα για να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Κάτι που θα επιτευχθεί, με την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, ώστε:
– να επιτρέπεται η δανειοδότηση των Δήμων κατ εξαίρεση για παρόμοια έργα
– να χρησιμοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Παρακαταθηκών για τις ενεργειακές κοινότητες.
Ο Δήμος Τρικκαίων έχει προϋπολογίσει, μέσω συγκεκριμένης πρότασης που κατέθεσε, ότι κάθε χρόνο με τα έργα ΑΠΕ, θα εξοικονομεί 1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι Ενεργειακές Κοινότητες (σύμπραξη για παραγωγή – αποθήκευση ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ), που προσφάτως θέσπισε η κυβέρνηση, είναι το επόμενο στάδιο, στο οποίο ο Δήμος Τρικκαίων δίνει ιδιαίτερη σημασία. Απόδειξη, το ότι στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητείται η δημιουργία τέτοιας Κοινότητας στα Τρίκαλα.
Το συγκεκριμένο αίτημα, ο κ. Σκουρλέτης το αντιμετώπισε θετικά, απαντώντας ότι θα ξεμπλοκάρει. Και τούτο, διότι πρόκειται, όπως είπε, για μια διεύρυνση των παραγωγικών και κερδοφόρων πρωτοβουλιών των ΟΤΑ, με χρηματοδότησή τους.

Οδοποιία

Το δεύτερο σημαντικό θέμα, η οδοποιία. Αναγνωρίζοντας την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί δρόμοι, λόγω των συνεχών έργων υποδομών για συνδέσεις – επεκτάσεις, ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα ζήτησε – με δεδομένη την οικονομική κατάσταση – να διευκολυνθούν οι Δήμοι και ο Δήμος Τρικκαίων, ώστε να προχωρήσει σε περισσότερες ασφαλτοστρώσεις, πλέον όσων ήδη έγιναν ή έχουν προγραμματιστεί. Ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε την κατάσταση, τονίζοντας ότι με ποσό περίπου 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, χρειάζεται να επιταχυνθεί η διαδικασία απορρόφησής τους.

Πρόσθετα αιτήματα

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων έθεσε προφορικώς ορισμένα από τα αιτήματα που επιδόθηκαν με υπόμνημα στον κ. Σκουρλέτη:

  1. Πολιτική προστασία: Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε ενεργοποίηση συστημάτων ειδοποίησης πολιτών για προβλήματα από καιρικές συνθήκες. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της πρότασης αυτής στην ήδη δρομολογημένη προσπάθεια, για ίδρυση Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας
  2. Κατοικίες Ρομά: Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στην ανάγκη, να χρηματοδοτηθούν επεκτάσεις έργων υποδομής, με τον κ. Σκουρλέτη να τονίζει τη σημασία ενσωμάτωσης των Ρομά.
  3. «Μικρές» εργολαβίες: Για το ζήτημα αυτό, που αφορά σε άμεση επίλυση προβλημάτων σε χωριά και συνοικίες, ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε βελτιώσεις, προκειμένου να ευνοείται η αντιμετώπιση ζητημάτων μικρής έκτασης. Ο υπουργός συμφώνησε στην αναγκαιότητα αυτή, αλλά και στη δυνατότητα επισκευών σε κτήρια, με παράλληλη αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

 Θέματα ουσίας

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων έθεσε επίσης το ζήτημα των Δομών Φτώχειας, που ο Δήμος Τρικκαίων στήριξε με δικούς του πόρους.
Στο δε υπόμνημα, τονίζονται επίσης τα εξής:

  1. Οργανωμένη κρατική χρηματοδότηση για τις παιδικές χαρές, ώστε να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Ο Δήμος Τρικκαίων ήδη υλοποιεί το σχετικό πρόγραμμα για 37 παιδικές χαρές
  2. Κατανομή Κεντρικών Αυτοτελών μέσω αντικειμενικού συστήματος μέτρησης επιδόσεων των Δήμων στη βάση των 17 στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη
  3. Ειλικρινής διαβούλευση δίχως καμία απολύτως ιδεοληψία απ’ όλες τις πλευρές, για το θέμα του εκλογικού νόμου, με τέσσερις προϋποθέσεις: επίλυση του ζητήματος της «κυβερνησιμότητας» των Δήμων, του δαιδαλώδους ελεγκτικού πλαισίου, της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και των περιορισμένων οικονομικών πόρων

 

Smart Trikala

Ο κ. Σκουρλέτης ξεναγήθηκε στο κέντρο ελέγχου του Smart Trikala, με τον κ. Παπαστεργίου να παρουσιάζει όλες τις πρωτοπόρες δράσεις στον τομέα βελτίωσης και ελέγχου των υπηρεσιών προς τους πολίτες, της τυποποίησης των αιτημάτων, του Smart Farming, του eΚΕΠ κ.α. Και, βεβαίως, τέθηκε το θέμα της διαλειτουργικότητας Δημοσίου και ΟΤΑ, με αφορμή το πρώτο στην Ελλάδα «ΑΤΜ Πιστοποιητικών», που αναμένει ένταξη στην κείμενη νομοθεσία.

 

 Σύσκεψη

Στο Δημαρχείο Τρικκαίων η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αφορούσε σε παρουσιάσεις ζητημάτων των εκπροσώπων των άλλων τριών Δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παρόντων των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κ.κ. Δριτσέλη, Παπαδόπουλου και Σιμορέλη, παρέστησαν οι: Γιάννης Μπουτίνας – αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Χρήστος Σινάνης – Δήμαρχος Καλαμπάκας, Κώστας Μαράβας, – Δήμαρχος Πύλης, Γιάννης Μέμηλας – αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας. Από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Αλεστά, Κώστας Ψύχος, Ακης Αναστασίου και ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας, ο εκ της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Μητσιούλης, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νταούλας, αλλά και στελέχη των άλλων Δήμων.

 

Από το γραφείο Τύπου


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ